Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Orbán szerint új jobboldali kultúrára van szükség

A Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság a jövő héten elkészíti első részjelentését, ami után néhány napon belül minden bizonnyal azonnali intézkedésekre lesz szükség - közölte Orbán Viktor a hetedik kötcsei találkozón vasárnap.
A zárt tanácskozásról a fidesz.hu közölt tudósítást, amely szerint az új miniszterelnök szólt arról is, hogy a régit megőrző, de új, modern jobboldali kultúrára van szükség.

Orbán Viktor beszédében jelezte, az Országgyűlésre és a kormányra egyaránt komoly munkát ró, hogy valószínűleg azonnali intézkedésekre lesz szükség - olvasható a fidesz.hu weboldalon. Leszögezte: nem szabad késlekedni, mert előttünk van Görögország példája, amelyből okulni kell.

A kötcsei találkozó fontosságát a kormányfő azzal támasztotta alá, hogy "most van még néhány nap arra, hogy a nagy összefüggéseket is rögzítsük", ezért lényegében egy munkamegbeszélésnek tekinthető a tanácskozás a somogyi településen.

A miniszterelnök - a Fidesz-honlap tudósítása szerint - hat fontos kérdésre hívta fel a résztvevők figyelmét: kimondható-e, hogy történelmi időket élünk, használhatjuk-e a forradalom szót, mit ért el a forradalom, mi a társadalmi szerződés fogalma, mi a modern jobboldal feladata, végül pedig arra, milyen segítséget tudnak adni a kötcsei találkozó résztvevői.

Az első kérdéssel összefüggésben Orbán Viktor párhuzamot vont az 1950-es évek végi franciaországi és a mai magyar helyzet között. A francia pártok rendszere akkoriban nem volt képes megbirkózni a feladatokkal, a kormányzati válsággal, a politikai rendszer tehetetlennek bizonyult, megbénult a demokrácia - fejtette ki. A mai magyar helyzet kapcsán pedig hangsúlyozta: nemcsak az elmúlt nyolc év kormányzásával szemben léptek fel a választók tavasszal, hanem ez egy "rendszerellenes akaratnyilvánítás" is volt. Az ország működőképességét és a kormányzás hatékonyságát helyre kell állítani - mutatott rá, azzal, hogy szerinte nem túlzás mindezt történelmi eseménynek nevezni.

Orbán Viktor a tavasszal történteket kétharmados forradalomnak nevezte, ami alkotmányos keretek között ment végbe. Különbséget tett a polgári, valamint a mindig véres bolsevik forradalmak között, és történelmi tettnek nevezte, hogy a forradalmi hangulatot sikerült becsatornázni a demokráciába. "Ezt az eredményt ellenfeleink nem tudják megkérdőjelezni" - mondta.

Amit a forradalom elért, az az új társadalmi szerződés - folytatta beszédét a miniszterelnök. Szerinte az eddigi status quo alapja a társadalmi szerződés hiánya volt, ehelyett elitpaktumok sorozata jellemezte a rendszerváltás óta eltelt időszakot. Az új társadalmi szerződést meg kell védeni, "mi ezen az alapon állunk" - mondta.

Orbán Viktor közölte: az angolszász országok után a magyarok következnek individualizmus tekintetében, ezért nem a nemzeti egység, hanem a nemzeti együttműködés rendszeréről beszélünk, amelynek erősítése egyénileg is mindenki érdeke.

A modern jobboldal számára szükséges, de már nem elegendő a régi, hagyományos magyar nemzeti keresztény kultúra, amely 1945 előttről származik, és túl nagy ívet fog át - fogalmazott a miniszterelnök. Itt már egy egyszerű restauráció nem segít, hiszen egész nemzedékek maradtak ki ebből a kultúrából: a régit megőrző, de új, modern jobboldali kultúrára van szükség - emelte ki.

Végezetül arról beszélt, hogy nem szabad azt hinni, végleg győztek, nem szabad gőgösen bánni az ellenfeleikkel. "Küzdelmek vannak előttünk, hiszen nem engedhetjük meg, hogy a kétharmados forradalom egy egyszerű választási győzelemmé silányuljon. A magyar jobboldali kultúrát frissíteni kell művekkel, díjakkal, ünnepekkel, de ezt már önöknek kell megtenniük" - mondta a kötcsei találkozó résztvevőinek Orbán Viktor.

Vasárnap tartották a hetedik kötcsei találkozót, ahol fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar tagjai értékelték az elmúlt húsz, illetve nyolc évet, és tanácskoztak az elkövetkező kormányzati ciklus teendőiről. A kötcsei pikniket 2004 óta évente rendezik meg a Somogy megyei településen, a tanácskozások nem nyilvánosak.

Olvasóink írták

 • 13. jozko 2010. május 31. 22:50
  „12-szilléri-: végül is mit érdekelne téged a költészet maga.....egyébként is majdnem egyenrangúnak tarthatod mgadat itt Szegeden József Attilával: sugárút, sugárút.....”
 • 12. szilléri 2010. május 31. 20:59
  „Kj_54 !
  Tóth Árpád politika mentes volt !
  József Attilának valóban volt egy ,, proli" indítása, de hát végül is a zsidó sógor és a jobboldal ,,mecénásainak" köszönhetően azért volt polgári ( kis) beütése is.
  Összességében tényleg baloldalinak tekinthető és a meg nem értett, de ,,eltartott" ( csajok, kitartók, nők ) zsenik ,,sanyarú" sorsát élte !

  A művészi zsenialitás születési hiba, adottság a körülmények és a genetika csodás keveréke ! ADY, József Attila, Faludy !”
 • 11. ferdzso 2010. május 31. 14:02
  „A beiktatott miniszter elnök úr, "rendszer váltásról" is beszélt. Remélem, hogy úgy értette, hogy felhagynak azzal a "rendszerrel", hogy az kapja az állami nagy beruházásokat, aki párt szimpatizáns,( az már nem is érdekes, hogy hozzá nemértő, vagy késedelmesen, drágán végzi el a munkát)! Már csak azért, mert az elmúlt 20 évben ez volt a gyakorlat, még az előző kormánya alatt is!”
 • 10. klj_54 2010. május 31. 13:27
  „9. hozzászólás szilléri 2010.05.31. 12:51
  Tóth Árpád, József Attila nem része a kultúrának?
  Mert biza ők baloldaliak voltak, ha jól tévedek...”
 • 9. szilléri 2010. május 31. 12:51
  „Urbánus = zsidó
  népi= jobboldali

  Baloldali ???????????????????? ilyen kultúra nem létezik !”
 • 8. klj_54 2010. május 31. 08:33
  „7. hozzászólás rozator 2010.05.31. 06:52
  Helyes, Ügyes, Jólnevelt Egyén?”
 • 7. rozator 2010. május 31. 06:52
  „Ez a pali H.Ü.J.E!l”
 • 6. cickányzat 2010. május 30. 23:48
  „Nem nyugszik, amíg az egész Föld bolygó oda nem kucorodik a lábaihoz.És ez a híveit nem aggasztja.
  Az új alkotmány remélem előírja majd vezetőink mentális alkalmassági követelményeit is.”
 • 5. cickányzat 2010. május 30. 23:40
  „Hamarosan apostoli Orbán király, egyben alanyi költőnk szülinapja alkalmából most zár körben vitte révületbe már amúgy is ájult híveit maszlagcsomagjával.”
 • 4. cickányzat 2010. május 30. 23:39
  „Hamarosan apostoli Orbán király, egyben alanyi költőnk szülinapja alkalmából most zár körben vitte révületbe már amúgy is ájult híveit maszlagcsomagjával.”
 • 3. jozko 2010. május 30. 22:49
  „Hát, Kedves Orbán Viktor, nem lesz ez egy díszmenet! 10 millió magyarnak legalább a leglényegesebb kérdésekben eleget tenni....akinek negy része nem is tudja, mit is szeretne igazán....más része meg csak azt tudja, miaz amit nagyon nem szeretne.....és ez csak a 10 milló...és még bevállalta a határon túliakkal járó ezt-azt....megígérem, nem vagyok ellendrukker....de néha gólt kell rúgni, és elkápráztatni a közönséget. Én nem bliccelek, fizetem a jegy árát...és semmiképpen nem kívánom, hogy idő előtt lefújják a meccset! Hajrá!”
 • 2. TELSTAR 2010. május 30. 21:41
  „Az a jobboldali kultúra, amelynek nem az a tartalma, hogy "A film egy roma-zsidó származású művészről szól, akinek a nagyszülei a holocaust elől menekültek el Magyarországról, ő maga pedig sosem tagadta szexuális másságát, salalalala..."”
 • 1. klj_54 2010. május 30. 20:59
  „"Orbán szerint új jobboldali kultúrára van szükség"
  Szerintem meg CSAK KULTÚRÁRA lenne szükség.
  Nem jobb vagy baloldalira, hanem cimke nélkülire!
  Már megint megy az ország lakosságának a megosztása Orbán módra:(
  Gyalázat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírokat rongáltak a zsidó temetőben

Több síremléket megrongáltak és egy márvány síremléket elloptak ismeretlen tettesek vasárnapra… Tovább olvasom