Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Orbán: új közbiztonsági stratégiára van szükség

Magyarországon új közbiztonsági stratégiára és büntetőpolitikára van szükség - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Belügyminisztérium állománygyűlésén. Aláhúzta: a rendőrség sikeres működésének nem lesz pénzügyi akadálya. A miniszterelnök életpályamodellt ígért a rendőröknek.
A kormányfő beszédében leszögezte: az új közbiztonsági stratégia miatt van szükség személycserékre. Úgy vélekedett: nem várhat jobb, eredményesebb munkát azoktól a vezetőktől, akiknek az időszakában szétestek a rendre ügyelő szervezetek; az új vezetők sikeresebb, színvonalasabb munkát tudnak majd végezni, mint elődeik.

A miniszterelnök a rendőrségtől azt várja, hogy a magyarországi problémákat oldja meg, ha kell, külföldi minta alapján, de magyar eszközökkel, módszerekkel, a magyar választópolgárok javára.

Orbán Viktor szavai szerint a közbiztonság nemzeti ügyének megteremtéséhez nem elegendő csupán a rendőrség működésének feljavítása. Hozzátette: új büntetőpolitikára van szükség, amelynek lényege, hogy nem a bűnözőket kell mentegetni, hanem az áldozatok oldalára kell állni; a legkisebb törvényszegést is számon kell kérni.

Hangsúlyozta: a törvényes rend helyreállítása és védelme egyedül és kizárólag az állami szervek feladata, nincs szükség magánkezdeményezésekre, nem fogadnak el semmilyen félkatonai szervezetet vagy gárdát.

A kormányfő azt ígérte, hogy a négyéves kormányzati ciklus végére a Belügyminisztérium állományába tartozók számára megalkotnak egy "életpályamodellt" szabályozó törvényt.

Kiemelte: olyan törvényre van szükség, amelyben számok, előrejutási lehetőség, egzisztenciális perspektíva és jövő van garanciális jelleggel. Ezt nem lehet egyik napról a másikra meglépni - fűzte hozzá azzal, hogy ha "nyolc évig tartott a züllés, akkor a felemelkedés és a dolgok rendbetétele is igényel egy kis időt".

Négy évnek azonban elégnek kell lenni ahhoz, hogy garanciális elemeket tartalmazó életpályamodellt alkossanak a rend őrei számára - vélekedett a kormányfő.

E modell tartalmazná a lakáshoz jutást, a gyermekek taníttatását, azt, hogy ne kelljen második állást vállalniuk a rendőröknek, és azt is, hogy a korrupcióra való nemet mondás nem egzisztenciális, hanem erkölcsi kérdés - közölte Orbán Viktor, aki szerint a rendőri szakmának megbecsültnek kell lennie.

A kormányfő a beszédében azzal indokolta Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezését, hogy ezzel is világossá tette, nincs idő soha ki nem próbált emberekre, módszerekre, továbbá felkészülésre, kísérletezésre, hanem szükség van a stabilitásra.

Kiemelte: tapasztalt, sikeres és a rendőrök által is respektált miniszterre volt szükség. "Ki is fogok mellette tartani végig, amíg az önök teljesítménye egyébként indokolja ezt" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: Pintér Sándor szabad kezet kapott, még azokat a személyi döntéseit is elfogadta, amelyeknél esetleg más megoldás is szóba kerülhetett volna.

Mint mondta, az elmúlt években állandó átalakulás volt a rendőrségnél, más-más minisztériumhoz, más-más miniszter vezetése alá kerültek a rendőrök, ennek eredményeképpen képtelenek voltak teljesíteni. Hozzátette: szervezeti értelemben garantálni fogja az állandóságot, mert ehhez a munkához kiszámíthatóság, biztonság kell.

Az új rendőri vezetőktől a kormányfő a hivatástudat fontosságát hangsúlyozva azt kérte: mutassanak példát jogkövetésből, törvénytiszteletből.

A Nemzeti Együttműködés rendszeréről szólva Orbán Viktor azt mondta: a változások közül az egyik legfontosabb a rend és közbiztonság ügye, amelyben radikális, mélyreható változást akarnak.

A közbiztonság romlásáért az elmúlt nyolc év politikáját tette felelőssé, azzal, hogy nincs ésszerű magyarázat a rendőrség létszámának drasztikus csökkentésére, a forráskivonásra és 2002 után a büntetőpolitika szigorának enyhítésére; a helyzetet csak súlyosbította, hogy a hatalmi elit azt gondolta, következmények nélkül lehet visszaélni a hatalommal és egyes bűnszervezetek pedig valósággal beépültek a magyar közigazgatásba.

Szintén az elmúlt nyolc évről szólva úgy vélekedett: az a közösségellenes formákat helyezte előnybe a normakövető magatartással szemben. Hangsúlyozta: a közösség érdekének mindig magasabbnak lennie, mint a magánérdeknek és a közösségi érdekeket a magánérdekkel szemben is be kell tartani és tartatni, ez a rend lényege.

A kormányfő szavai szerint ha nem fordítják vissza folyamatot, akkor a becsületes emberek baleknak fognak feltűnni a törvényt semmibe vevő emberek szemébe; ez visszafordíthatatlan erkölcsi leromlást jelent, amit semmiféle kormányzati erővel nem lehet megfékezni. Úgy vélekedett, hogy a "huszonnegyedik órában vagyunk" és rendőrségtől a becsületes emberek megsegítését kérte.

Elmondta még, hogy áprilisban a választópolgárok intelligens döntést hoztak, mert bár könnyen elcsábulhatott volna a többség az alkotmányos rend keretein kívülre, úgy döntöttek, hogy a kormány megy, a demokrácia marad; alkotmányos forradalmat hajtottak végre, ám elvárják, e keretek között biztonságos, mélyreható legyen a változás.

A kormányfő megígérte még, ősztől visszavesznek, hogy ősztől az "alkotmányos körültekintés és gondosság" szellemében lassulni fog a törvényhozás munkája.

Olvasóink írták

  • 2. rézike 2010. július 17. 11:52
    „Nagyon vigyázni kell ennek elfogadásával, mert a rendőri hatalom növelésével nőhet a társadalom kiszolgáltatottsága a karhatalommal szemben, valamint a rendőrség túlzott önállósága a kormány egyoldalú kiszolgálását is eredményezheti. Most még jól csinálja a kormány, de bármikor elszúrhatja, akkor pedig jön a diktatúra. Ne feledjük, hogy nincs ellenzék, teljes a kiszolgáltatottságunk, és mást nem tehetünk, csak bízhatunk bennük.”
  • 1. történész 2010. július 16. 19:48
    „Csak olyan emberre ne szóljanak rá mint akire a szegedi kommandós tette mert akkor oda a jog és igazság csak egy lesz a funkcionárius igaza”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eldobta a lopott pénzt a tolvaj

Rossz pénznek vélte, ezért eldobta egy finn nő meglopásából származó valutát egy férfi Nyíregyházán… Tovább olvasom