Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Orbán változásokat sürget

Orbán Viktor szerint a jelenlegi gazdasági válságban még sürgetőbb a változás, amelyet csak egy előrehozott választással, egy új kormány felállításával, vagy egy új miniszterelnök kinevezésével lehet kezelni.
A Fidesz elnöke erről a Nemzeti Fórum III. Országos Ülésén beszélt vasárnap. A Nemzeti Csúcsot zűrzavarosnak minősítette, amely szerinte csak arról szólt, hogy az elit miként mentse át hatalmát. A volt miniszterelnök népi politikát sürgetett.

Szociális piacgazdaságra van szükség az angolszász, neoliberális gazdaságpolitika helyett - mondta vasárnap Orbán Viktor, az elmúlt hetek pénzügyi világválságára reagálva. A Fidesz elnöke szerint nem a gazdasági válság és annak Magyarországra gyakorolt hatása a legaggasztóbb, hanem a vezetési válság. A volt kormányfő hozzátette: "egy olyan hajó utasai vagyunk, ahol a hajóskapitány tengeribeteg". A legénység azonban nem a hajó megmentésén, hanem a kapitány meggyógyításán fáradozik - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a gazdasági válságot új miniszterelnök kinevezésével lehet kezelni.
Orbán Viktor (jobbról) szerint a gazdasági válságot új
miniszterelnök kinevezésével lehet kezelni.

Orbán Viktor szerint a vezetési válság közvetlen anyagi kárt is okoz. Az államadósság finanszírozására Magyarország 4-4,5 százalékkal magasabb kamat mellett vehet fel hitelt, mint a hasonló adottságú Csehország. Ez a Fidesz elnöke szerint évente 400 milliárd forint veszteséget okoz a költségvetésnek. Az ellenzéki vezető újabb 200-200 milliárd forint megtakarítást vár a korrupció és az állami bürokrácia visszaszorításától. Ez utóbbival - szerinte - a következő 3 évben 7 százaléknyi többletnövekedés is elérhető.

A Fidesz elnöke elmondta: a Nemzeti Csúcson nem esett szó arról, hogy hogyan lehetne csökkenteni a pazarlást, csak arról, hogy miképp lehet még több pénzt kivenni az emberek zsebéből. A volt kormányfő úgynevezett "népi politikát" sürgetett, ahol a válság megoldását nem arra az elitre bízzák, amely ebbe a helyzetbe sodorta az országot. Orbán Viktor az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében azt javasolta, hogy a kis- és középvállalkozásoknak eddig nyújtott 3,5 százalék helyett a felhasználható pénzek egyharmadát juttassák.

A Fidesz nem kíván beszállni a szocialisták "üzletébe", vagyis az újabb megszorításokba. Az ellenzéki párt elnöke szerint csak a gazdasági növekedés és a munkahelyek megvédése jelenthet kiutat. Orbán Viktor hozzátette: a kormány szembe megy a válságra adott európai válaszokkal, ahol a tehetősebb államok pénzt juttatnak a gazdaságba, míg például a portugálok adót csökkentenek.

A Fidesz elnöke vasárnapi előadásában beszélt az legfontosabb nemzeti érdekekről is. Szerinte ki kell állni a szabadság, a függetlenség és a demokrácia mellett, szociális egyensúlyt kell teremteni, a polgárok biztonságát pedig az államnak kell garantálnia. Orbán Viktor kezdeményezte egy közép-európai fejlesztési bank létrehozását és támogatta a vállalkozó magyarok értékteremtését.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. grenadle 2008. október 20. 14:32
  „A mai tőzsdei árfolyam bemutatta gyurcsánynak a nagyot! Ferenc, nem kellene mégis eltűnni, de nagyon sürgősen, mert 10 ezer pont alatt államcsőd, azután meg forradalom, és nincsenek itt a szovjet csapatok!”
 • 44. ACDC 2008. október 19. 23:18
  „A nettó államadósságot (kb. 16000-17 000 mlrd forint) tovább növelték az 1300 mlrd forintos(5 mlrd euro) hitellel. 2002 óta kb. 12000-13000 mlrd forinttal nőtt a nettó álamadósság.
  Járai: adócsökkentés+ min. 1000 mlrd forintos (GDP 4...6%) faragás a költségvetés kiadási oldalán.”
 • 43. "békát" enni finom ám 2008. október 19. 23:08
  „Tipikus KISZ-titkári mentalitás, elrontottuk, elcsesztük...

  Hát nem...,egye meg a "békát" az aki belerángatta az országot a közel Izlandhnak megfelelő adósság spirálba!
  A ma esti "Szólás szabadság"-nak nevezett műsorban elhangzott, hogy 100 Milliárd DOLLÁR az adósságunk...!!!
  HÁT EZ NAGYON JÓÓÓÓÓ...!!!”
 • 42. Ruzsa Alex 2008. október 19. 22:45
  „GYURCSANYI MONNYON LE!”
 • 41. Laffer görbe 2008. október 19. 22:39
  „40.
  Nem írok neveket, aki akarja megtalálja az interneten, de olyan adócsökkentés ellenes magyar közgazdász is akad, aki a magyar Laffer-görbét nem a fordított, hanem az álló U-betűhöz hasonlítja.
  Magyarán, mindegy hogy emelik, vagy csökkentik az adókulcsot, illetve van aki a teljes munkabérét (a 100%-os adókulcsnál mind adóbevétel az államnak) felajánlja az államnak. Ehhez hasonló badarságokat közöl az index.

  Idézet:
  ,,Ezért a magyar Laffer-görbe igazából U alakú: bármerre mozdulunk el, jobban járunk! Úgy tűnik, hazánk egy gödör alján van. Sőt! Orbán Viktor tavasszal egyszerre javasolta a minimálbér növelését és a járulékok csökkentését mint gazdaságpolitikai csodaszert. Vagyis akár az adókulcsok változatlansága mellett is el lehetne érni az adóbevételek növekedését."”
 • 40. Liliomfi 2008. október 19. 22:20
  „38! Ha a Portfolió - Index cikkeiben írogató néhány közgazdászt olvasgatod, megértem a véleményed. Az adócsökkentésről olvass másokat is!
  http://tory.hu/2007/06/bevtelnvels-adcskkentssel-lehetsges.html
  Bevételnövelés adócsökkentéssel: Lehetséges!”
 • 39. Chartago 2008. október 19. 22:14
  „Nem igazán érdekelnek a macilaci-féle értelmetlen hozzászólások, a szomorú és makacs tény az, hogy Magyarország a szakadék szélén van, pillanatok kérdése, hogy mikor zuhanunk a mélybe. A válság minden országot érint valamilyen formában, sajnos a magyar gazdaságot a lehető legrosszabb állapotában.Ez utóbbi a kormányzat és személy szerint Gyurcsány Ferenc felelőssége! A hazudozások, a felelőtlenség és a semmittevés a választópolgárok millióit sodorja veszélybe.
  Eddig sem hittem Gyurcsány Ferencnek, az MSZP-nek, ezután sem fogok.”
 • 38. SebajTóbiás is tudja Gyurcsány a hibás 2008. október 19. 22:08
  „....látom sokan annyit értettek Orbán mostani adócsökkenős dumájából,mint a gyengeelméjű jobbosok az öszödi beszédből! Mindkét oldal csak azt látta ki a szövegből amit akart vagy amit az aktuális pártközpontjában hallani engedtek.Ha valaki végighallgatta volna mindkét teljes beszédet tudná,hogy az egész vita egy nagy marhaság azonban mindkét szereplőnek el kellett volna már húznia a véresbe.A különbség jelen helyzetben annyi,hogy Gyurcsi pontosan tudja mi történik mert egy üzletember, csak egy rohadt tolvaj,Orbán meg egy demagóg kis fasszopó bölcsész akinek fingja sincs a gazdasági folyamatokról, ha volna nem erőltetné pont most az előrehozott választásokat....csak azt nem értem ha olyan nagy szeretettel van Orbán uratok a magyarsággal és a néppel akkor miért szavazott Ő is a képviselők költségtérítésének kifehérítése kapcsán Gyurcsánnyal egyetértve nagy nemmel!Ő sem emlegeti a pártok finanszírozásának átláthatóságát és a képviselők juttatásainak legalizálását,mert hülye kis idióta jobberek Ő is feketén veszi fel a fizuját és nem tiltakozik nagyon vehemensen. Ne felejtse el senki,hogy néhány éve még villamossal járt a parlamentbe farmerban egy igazi reformer, most meg hétszilvafás kisnemesként viselkedik, de ha megnézed a vagyonát a fizetése alapján neki sem lehetne mindaz amije van.Ezt a számon kérős idióta faszságot meg felejtsétek már el amig a jelenlegi politikai elit bármilyen színben is ,de hatalmon van soha nem lesz ehhez az örömhöz részetek.”
 • 37. elég már a gyűlölködő macilaciból 2008. október 19. 22:01
  „macilaci
  Macád unalmas????”
 • 36. elég már a gyűlölködő macilaciból 2008. október 19. 21:59
  „mcilaci
  böszme vagy”
 • 35. SebajTóbiás 2008. október 19. 21:47
  „Az nem baj kedves Zweistein,hogy kritizálod Gyurcsányt mert mindenki tudja mekkora tolvaj, csak azt nem érted minek szopkodod folyton Orbán urad borkén szagú lőcsét?”
 • 34. macilaci 2008. október 19. 21:14
  „30. hozzászólás Bubuka 2008.10.19. 20:51

  Macikám!
  Egyszer már megírták Neked, hogy az "éhes makk disznókat álmodik". Miért jó az Neked, ha lejáratod önmagad? Zweinsteinnel és Gormbával teljesen egyetértek, igazuk van.

  Bubuka !Még egyszer elolvastam !!!Van benne valami:..Most már értem,hogy ennek a fityegős vezírnek mért van annyi híve!!!Mert nagyot álmodni !!!!
  Hogy én erre nem jöttem rá hamarabb.....Köszi Bubuka !!!”
 • 33. macilaci 2008. október 19. 21:09
  „27. hozzászólás goromba 2008.10.19. 20:17
  Hogy is van az ???Melyik ME vette el ezt a korrekciót(is)meg a törvény szerint előírt 7-ból is ellopott 3-at ?????
  Írja:"Ki lopta meg akkor, és most, továbbá a nyugdíjbavonulásuk eltelt idő alatt azokat a nyugdíjasokat???""
  Jó kérdés!!De a válasznál kéretik nem csúsztatni!!!!!
  "goromba !Nem hiszek el semmit sem annak,sem ennek !!!!
  Felhívnám a figyelmed arra,hogy amíg én nem használok a te írásaidban hemzsegő(nem csak velem kapcsolatos)jellemzőket(amihez nem kell ész,csak bizonyos tulajdonság),addig te is tartózkodj tőle !!!”
 • 32. macilaci 2008. október 19. 20:56
  „30. hozzászólás Bubuka 2008.10.19. 20:51

  Macikám!
  Egyszer már megírták Neked, hogy az "éhes makk disznókat álmodik". Miért jó az Neked, ha lejáratod önmagad? Zweinsteinnel és Gormbával teljesen egyetértek, igazuk van.

  Bubukám! előkerültél???eddig nyaraltál???Vagy gombáztál????”
 • 31. macilaci 2008. október 19. 20:54
  „27. hozzászólás goromba 2008.10.19. 20:17
  28. hozzászólás zweistein 2008.10.19. 20:28
  ,,"Nincs olyan, a közéletben ismert élethelyzet, amire nézvést valamilyen leírás ne volna a Bibliában - mondta Orbán Viktor""
  Mózes I. könyve 1. fejezet

  ,,Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. ,,
  Ne add fel Viktor még neked is összejöhet még egypár szőlőskert,borászat,budai vlla...

  ´A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett."
  Látod Viktor,te is lebeghetsz még!

  ,,És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság."
  Igaz, maradtak sötét foltok,mint a te fejedben is,de sebaj Viktor, te vagy a petróleumlámpa az éjszakában!
  ,,Azután monda Isten: Hajtson a föld gyenge fűvet, maghozó fűvet, gyümölcsfát, a mely gyümölcsöt hozzon az ő neme szerint, a melyben legyen néki magva e földön.
  És úgy lőn."
  Torgyán doktor csókoltat!

  ,,Hajta tehát a föld gyenge fűvet, maghozó fűvet az ő neme szerint, és gyümölcstermő fát, a melynek gyümölcsében mag van az ő neme szerint.
  És látá Isten, hogy jó".
  A japán cseresznyetermesztők pedig Torgyán doktort!

  ,,Teremté tehát Isten a két nagy világító testet: a nagyobbik világító testet, hogy uralkodjék nappal és a kisebbik világító testet, hogy uralkodjék éjjel; és a csillagokat"".
  Privatizálni kellene a Tungsram gyárat!Azt is el kéne tapsolni... nehogy má más vigye......
  ,,Teremté tehát Isten a szárazföldi vadakat nemök szerint, a barmokat nemök szerint, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatotokat nemök szerint.
  És látá Isten, hogy jó."
  . Az tényleg jó lesz!

  ,,És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon".
  Frankenstien?
  Ja nem! Csak a dagilaci , a gúnárjani,ájtatos zsolóka...

  ,,Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket".
  Van nálatok nőtagozat? Vagy annak a .....d az elnöke?

  ,,"És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.""
  Gyerekek! Megjött apuci!”
 • 30. Bubuka 2008. október 19. 20:51
  „Macikám!
  Egyszer már megírták Neked, hogy az "éhes makk disznókat álmodik". Miért jó az Neked, ha lejáratod önmagad? Zweinsteinnel és Gormbával teljesen egyetértek, igazuk van.”
 • 29. grenadle 2008. október 19. 20:34
  „Igazad van:
  goromba: "Az nem magyar, aki 2004 decemberében nemre biztatott, vagy nemmel szavazott, vagy annak ellenére, hogy megtehette volna, a szavazástól távolmaradt!"
  Mit is mondott Durai, valami ilyesmit: elvált a szar a vértől!!!”
 • 28. zweistein 2008. október 19. 20:28
  „Tudják Önök, hogy milyen "válság" intézkedéseket hozott a Gyurcsány kormány?

  Csak ezt a kettőt említem:
  1) Az 1988-1993 között nyugdíjba vonultak +2%-os, az 1994-1997 között nyugdíjba vonultak +4 %-os kompenzációs nyugdíjkiegészítésének szeptemberig történő, később nem pótlandó, elhalasztása,
  2) A GYES, GYED összegének változatlanul hagyása szintén szeptemberig.

  Ha valaki azt hiszi, hogy ezzel olható meg a válság, az sajnos nagyon korlátolt, sőt meg merem kockáztatni embertelen.
  Csak hab a tortán, hogy 1994-1998 között pontosan a szocialista Horn kormány intézkedései következtében állapították meg a nyugdíjakat olyan kedvezőtlen szinten, amit pár hete még indokoltnak tartottak volna a kormányoldalon helyrehozni. Ki lopta meg akkor, és most, továbbá a nyugdíjbavonulásuk eltelt idő alatt azokat a nyugdíjasokat???”
 • 27. goromba 2008. október 19. 20:17
  „Bizonyára elkerülte a kedves 22-23-as hozzászólók figyelmét, hogy egy évvel ezelőtt Orbán Viktor vagyonosodási vizsgálaton esett át. Ami nem mutatott ki semmiféle adóhiányt, sőt kb. 140 ezer forint még vissza is járt neki.
  Macilaci: Gyurcsánynak bezzeg minden elhisz, nagyon szelektív maga. Amint láttam nagyokat szívott a "Nemzeti csúcsos" témakörnél, ott már bebizonyosodott magáról, hogy egy korlátolt nyakó áldozat, de látom ebben a témában is folytatja a korlátoltságának nyilvános fitogtatását.
  23-as adózó: Az nem magyar, aki 2004 decemberében nemre biztatott, vagy nemmel szavazott, vagy annak ellenére, hogy megtehette volna, a szavazástól távolmaradt!”
 • 26. macilaci 2008. október 19. 20:15
  „24. hozzászólás Szakrértő Orbán Viktort hallották! 2008.10.19. 20:11

  Igen, ilyen gazdasági helyzetben egy előrehozott választás biztos jót tenne a tőzsdének...

  Van benne valami...Éhes makkok disznóval álmodnak....”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbalesetben meghalt egy magyar nő Olaszországban

Életét vesztette egy magyar nő Olaszországban, amikor szombat éjjel karambolozott a Padovát… Tovább olvasom