Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Orbán Viktor a plenáris ülésen számol be az EU-csúcsról

A kormányfő hétfőn, napirend előtt szólal fel az Országgyűlésben.
Felszólal Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A kormányfő tájékoztatja a képviselőket az európai uniós csúcstalálkozóról, illetve annak Magyarországot érintő következményeiről - tájékoztatta a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t vasárnap. Havasi Bertalan hozzátette, hogy a miniszterelnök szót ejt az aktuális gazdasági-költségvetési kérdésekről is.

A brüsszeli EU-csúcson - amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte - az európai uniós tagországok állam- és kormányfői megállapodtak egy gazdasági növekedést szolgáló intézkedéscsomagban, valamint abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítő folyamat lépéseit.

Megállapodás született egy olyan mechanizmus felállításáról, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezeti mentőalapok segítségével közvetlenül tőkésítsék fel a bajba jutott bankokat. A 17 országból álló euróövezet vezetői döntöttek arról is, hogy az Európai Központi Bank bevonásával közös bankfelügyeleti rendszert állítanak fel. Jóváhagyták a csatlakozási tárgyalások megkezdését Montenegró és az EU között.

Orbán Viktor a pénteken véget ért tanácskozás után újságíróknak azt mondta, hogy a csúcstalálkozó eredményei alkalmasak a magyarok önbizalmának növelésére. A kormányfő felhívta a figyelmet: a csúcs központi gondolata volt, hogy a bank-, válság- és tranzakciós adóból befolyó bevételeket a gazdasági növekedés ösztönzésére kell fordítani.

Az ennek szellemében elhatározott európai növekedési paktum szemlélete tehát összhangban van a magyar törekvésekkel - mondta.

A miniszterelnök - aki nyilatkozatában kiállt a kohéziós politika fenntartása mellett - rögzítette, hogy Magyarország visszautasította az európai uniós ajánlások egy részét, és nem hajlandó feladni adópolitikájának azt az irányát, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerüljön át.

Megerősítette: Magyarország egyszerre kívánja csökkenteni az államadósságot és növelni a versenyképességet. A gazdasági növekedési célokat olyan eszközökkel akarja elérni, amelyek nem növelik az államadósságot.

A miniszterelnök beszélni fog az aktuális gazdasági-költségvetési kérdésekről is. Az Országgyűlés pénteken zárta le a - a rendhagyó módon ősz helyett idén már június közepén beterjesztett - jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat általános vitáját, az előterjesztés részletes vitája a jövő pénteki ülés napirendjén szerepel.

Orbán Viktor május elején kérte a kormánypárti frakciószövetséget, hogy még a nyári szünet előtt fogadja el a Ház a büdzsé sarokszámait. A kormány törvényjavaslata GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal, 4,2 százalékos inflációval és 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ugyanakkor a nemzetgazdasági miniszter - aki az emelkedés költségvetésének nevezte a 2013-as büdzsét - később a munka világát érintő 300 milliárd forintos tehercsökkentő csomag miatt nem zárta ki a 2 százalékos növekedés lehetőségét sem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BME és a SE rektora lép ma hivatalba

Két felsőoktatási intézmény új rektora lép hivatalba július 1-jével: a BME-n Péceli Gábor, a Semmelweis Egyetemen Szél Ágoston. Tovább olvasom