Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Orbán Viktor: Az unióban is védik nemzeti érdekeiket

Orbán Viktor találkozott Angela Merkel német kancellárral. A találkozó után Orbán Viktor úgy vélte: az országok az unión belül is védik nemzeti érdekeiket, a piacot, a befolyást, így nekünk is ezt az utat kell járnunk.
Orbán Viktor: - Magyarországnak erősen nemzeti érdekekben kell gondolkodnia, de sohasem bezárkózó módon. A mi dolgunk az okos alkalmazkodás, az okos nyitás és az okos együttműködés. A nemzeti gondolkodás az sem a jobb, sem a baloldalnak nem privilégiuma. Európában ma minden állam keresi, hogyan kell a globalizálódó világban nemcsak beilleszkedni, hanem meg is védeni a nemzeti vállalatokat, a magyar vagy a francia lehetőségeket, lehetőleg a magyarok, illetve a franciák kezére, kezében tartani. Minden ország unión belül is véd nemzeti érdeket, véd piacot, véd befolyást, nekünk is ezt az utat kell járnunk.

- Azok a nemzetek nem sikeresebbek-e amelyek jobban kinyitják a kapuikat?

Orbán Viktor: - Nem, szerintem nem. Azok az országok a sikeresek, amelyek okosan nyitják ki a kapuikat. Nekünk magyaroknak számos nehéz kérdést hoz az Európai Unióba való jó nemzeti szempontból hasznos beilleszkedés, itt a legutóbbi eset a szolgáltatások szabad áramlásának ügye. Magyar nemzeti érdek az lett volna, ha az Európai Unió az elveivel, a saját filozófiájával összhangban lehetővé teszi, ha egy magyar vállalkozó megérkezik mondjuk Berlinbe, akkor a saját alkalmazottait hozhassa magával ugyanolyan feltételek mellett, mintha Budapesten alkalmazná őket. Ezt az unió elutasította, illetve ezt a lehetőséget megszorította. Szemben ezzel a döntéssel korábban, amikor a tőkepiacokról volt szó, vagy az áruk szabad áramlásáról. Amiben ők erősebbek, mint mi vagyunk, ők állandóan liberalizmus álláspontjára helyezkedtek. Most amikor végre lett volna egy téma, ahol mi vagyunk az erősebbek, hirtelen már óvatosabbak.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged… Tovább olvasom