Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Orbán Viktor: dolgozzon minden munkaképes ember

A miniszterelnök szerint Magyarország nevetségessé tette a médiatörvényt támadók érveit, meg- és kikövetelte a magyaroknak járó tiszteletet.
Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt a parlamentben azt mondta: a médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen, a magyar demokratikus elkötelezettséget megkérdőjelezték, a magyaroknak kijáró tiszteletet megsértették, figyelmen kívül hagyták önbecsülésüket. A kormány azonban ezt a támadást visszaverte - hangsúlyozta a kormányfő.

"Senkinek nem csökkenhet a jövedelme"

Senkinek, így a magánszférában dolgozóknak sem csökkenhet a fizetése az arányos, egykulcsos adórendszer bevezetésével - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben napirend előtt. A miniszterelnök kifejtette: a kormány vállalta, hogy az új adórendszer bevezetésével senki sem járhat rosszul, ezért a kabinet a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, bérgazdálkodási irányelveket adott ki a többségi állami tuladonú cégek számára, és megállapodott az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a béremelésekről. Ennek ellenére számos helyről érkeztek hírek arról, hogy a piacon, a magángazdaságban bércsökkenés történt. Ezt nem fogadjuk el - mondta a kormányfő, hangsúlyozva: a kabinet érvényt szerez vállalásának és gondoskodik arról, hogy a magánszférában se csökkenjen senkinek a fizetése. Senkinek, így a magánszférában dolgozóknak sem csökkenhet a fizetése az arányos, egykulcsos adórendszer bevezetésével - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben napirend előtt. A miniszterelnök kifejtette: a kormány vállalta, hogy az új adórendszer bevezetésével senki sem járhat rosszul, ezért a kabinet a költségvetési intézményekben pótlékot vezetett be, bérgazdálkodási irányelveket adott ki a többségi állami tuladonú cégek számára, és megállapodott az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a béremelésekről. Ennek ellenére számos helyről érkeztek hírek arról, hogy a piacon, a magángazdaságban bércsökkenés történt. Ezt nem fogadjuk el - mondta a kormányfő, hangsúlyozva: a kabinet érvényt szerez vállalásának és gondoskodik arról, hogy a magánszférában se csökkenjen senkinek a fizetése.

Megkezdődött a Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Fotó: Koszticsák Szilárd (galéria)

"A tavaszi ülésszak célja Magyarország megújulása"

A parlament tavaszi ülésszakának célja Magyarország megújulása - mondta hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben Orbán Viktor, hangsúlyozva: az őszi ülésszakra már úgy kell ráfordulni, hogy a megújulás folyamata a célegyenesben legyen. A miniszterelnök közölte: lassításra ezután sincs lehetőség. Az államadóssággal és a munkanélküliséggel egyszerre kell megbirkózni, mégpedig úgy, hogy akiktől az elmúlt nyolc éven át folyamatosan elvettek, azoktól nem kérhető további áldozat - tette hozzá. Vissza kell térni a józan ész és a felelősség útjára - mondta Orbán Viktor.

Mandátumigazolással kezdődött a tavaszi ülésszak

A főpolgármesterré választott Tarlós István országgyűlési képviselői helyét elfoglaló fideszes Szalay Péter mandátumigazolásával és eskütételével kezdődött meg hétfőn a parlament tavaszi ülésszakának első ülésnapja hétfőn koradélután. A kormánypárti honatyának gratuláltak a frakciók képviselői, köztük Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője is, aki gárdamellényben ment oda kezet fogni Szalay Péterrel.

"Dolgozzon minden munkaképes ember"

A miniszterelnök felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy dolgozza ki az ország újjászervezésének programját, amelynek célja, hogy minden munkaképes embernek legyen munkája és tudjon megélni belőle. Ezt a programot a kormány március 15. előtt benyújtja az Országgyűlésnek - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben napirend előtt. A kormányfő azt is mondta: a magyar gazdaság érdekeinek védelmére alkotmányos garanciákra van szükség, hogy a gazdaságot ne lehessen még egyszer úgy tönkre tenni, ahogy az elmúlt években megtörtént.

"Helyre akarjuk állítani 1956 igazságát"

A miniszterelnök szerint az új alkotmány egyrészt azért szükséges, mert helyre akarják állítani az 1956-os forradalom igazságát, másrészt "hozzá akarjuk magunkat igazítani az új időkhöz". Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, a különleges idők különleges eszközöket igényelnek. Ezért merül fel szerinte jogos igény arra, hogy az alaptörvénybe foglalják például az államadósság korlátjainak megállapítását, a nemzeti vagyon védelmét vagy a biológiai sokszínűség fenntartását. Az alkotmányozás a magyar gazdaság talpraállításának nélkülözhetetlen része, az új magyar alaptörvény az ország alapvető gazdasági érdeke - közölte.

Jobbik: a kormány pótcselekvés helyett a valódi problémákkal foglalkozzon!

A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor azzal, hogy egy új program megalkotásáról beszélt, beismerte: "eddig fogalmuk sem volt, hogy mit kellene csinálni." A kormányfő beszédére úgy reagált: a kabinet most újabb válságkezelésbe kezd, mint "félévente újra és újra," de nem a problémák gyökerét kezeli.

A gárdamellényt viselő Vona Gábor azzal kezdte beszédét: köszöni, hogy elmondhatja felszólalását, ez őt is meglepte.

A kormányfő szerint felesleges élet nincs


Felesleges és indokolatlan élet nincs - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a parlamentben a frakcióvezetők felszólalásaira adott viszonválaszában. A kormányfő a szocialistákat arra emlékeztette, hogy az elmúlt nyolc évben 27 százalékkal emelkedett az államadósság mértéke.

Az MSZP frakcióvezetőjének felszólalására reagálva Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy 2002-ben Magyarország államadóssága 53 százalék körül volt a nemzeti össztermék arányában, most pedig 80 százalék. "Ember, érti? 27 százalék. Nyolc év alatt 27 százalékkal növekedett az államadósság. És önök itt ülnek büntetlenül. Nem kéne hálát adni a Jóistennek?" - fordult Mesterházy Attilához a miniszterelnök.

Közölte azt is: nem vesz tudomást az MSZP frakcióvezetőjének őt illető, durva sértéseiről.

"Antropológiai érdeklődéssel figyelem azokat a felszólalásokat, amikor a baloldal azt követeli tőlünk, hogy folytassuk az ő megszorításokra épülő politikáját, és önöket nem zavarja meg, hogy azt a politikát kétharmaddal elutasították" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy szerinte a szocialisták valamilyen kéjes érzésnek adják át magukat, amikor követelhetik a megszorítást, vagy beszélhetnek róla.

Vona Gábor Jobbik-frakcióvezető felszólalására Orbán Viktor közölte: stabilizálták az ország helyzetet, elfogadnak egy új alkotmányt, utána az év végéig megalkotják a szükséges kétharmados törvényeket, és közben a nagy szektorok újjászervezése is elkezdődik. Hangsúlyozta, hogy mielőtt bármilyen nagy átalakítás megindulna, konzultálnak.

A közbiztonságról szólva a miniszterelnök azt mondta, az ózdi nemzeti konzultáción elhangzott javaslatok, vélemények körülbelül 90 százaléka bekerült a magyar jogrendszerbe. "Nem lehet azt mondani, hogy az ország ma közbiztonság szempontjából ugyanolyan állapotban lenne, mint volt ezelőtt kilenc hónappal" - jelentette ki, rámutatva: március 6-án 1960 tiszthelyettes teszi le az esküjét.

Az egyiptomi látogatása és az ottani forradalom közötti párhuzamra úgy reagált: "ne higgyen el mindent, amit olvas, nem igaz, hogy mindenről én tehetek, ami rossz a világban".

Megkezdődött a Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Fotó: MTI (galéria)

Ugyancsak az államadóssággal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, kalandorságnak, átgondolatlannak, megfontolatlannak és szakmailag védhetetlennek tartja azt az álláspontot, amely szerint Magyarország az adóssága törlesztése helyett vállalja inkább a fizetésképtelenséggel járó kártételt.

LMP: nem most kellene hetente programokat kidolgozni

Az LMP szerint nem most kellene hetente programokat kidolgozni - mondta Schiffer András frakcióvezető a kormányfő felszólalására reagálva.

Szerinte a különadók nem jelentenek az alapvető problémákra minden kétséget tisztázó megoldást, és az adóátrendezés arról szól, hogy a jómódúak kapnak adócsökkentést. Bírálta a kormányt azért is, mert bár egymillió új munkahelyet ígért, ezzel szemben - mondta - most mínusz 90 ezerről indulnak.

Schiffer András mielőtt - Vona Gábor után - értékelte a kormányfő beszédét, azt kérte, hogy a Házban a hazaárulózást és bármely magyarországi népcsoport szaporulatának minősítését mindenki szíveskedjen mellőzni.

A cigánysággal kapcsolatos jobbikos szavakat úgy kommentálta: "a mi felfogásunk szerint az európai kultúrkör erkölcsi kiindulópontja az, hogy felesleges élet még nem született. Minden ezzel ellentétes állítást elutasítunk. (...) Felesleges és indokolatlan élet pedig nincsen". Szavait nagy taps fogadta a kormánytöbbség részéről.

Az LMP frakcióvezetőjének, Schiffer Andrásnak a felszólalására Orbán Viktor megerősítette: a 250 milliárd forintos stabilitási alapot a jelenlegi költségvetés keretein belül jelölik ki, és ha a dolgok jól alakulnak, ezt a pénzt nem kell felhasználni.

Orbán Viktor kitért arra is, ő maga szintén hiányolja az eszközkezelő felállítását, hangsúlyozta ugyanakkor, azt senki sem várhatja, hogy a kormány kiváltja a bankokat a bedőlt hitelekből fakadó kötelezettségeikből. Olyan megoldásra van szükség szerinte, hogy az egész helyzet kezelésének költségeit tekintélyes részben a bankrendszer viselje.

A válságadókról szólva azt mondta, azért kellett azokat kivetni, hogy legyen tárgyalási pozíciója a kormánynak. "Meg kellett mutatni, hogy Magyarországon, ha szükség van, korábban érinthetetlennek tartott szektorok is igen, arányosan szerepet kell, hogy vállaljanak a közterhekből. Azt majd innen tárgyalhatunk."

A kormányfő szerint az adórendszer nem a szociál-, hanem a gazdaságpolitika része: az utóbbi által előállított forrásokat kell a szociálpolitikában szétosztani, és semmilyen szociális szempontot nem szabad érvényesíteni az adórendszerben.

Megismételte, a kormánynak az a feladata, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kötött megállapodást érvényesítse a béremeléssel kapcsolatban, és ezt ki is fogja kényszeríteni.

Orbán Viktor szavait azzal zárta, hogy az ország előtt álló gondokkal - a kialakult választási eredmények következtében - szerinte csak a Fidesz-KDNP-kormánykoalíciónak van esélye sikeresen megbirkózni.

MSZP: a miniszterelnök vágyakat fogalmazott meg, nem konkrét cselekvési tervet

Az MSZP szerint a kormányfő felszólalása alapján úgy tűnik, mintha miniszterelnöki székfoglalót hallottak volna, mert az vágyakat fogalmazott nem, nem konkrét cselekvési terveket.

Mesterházy Attila frakcióvezető úgy fogalmazott, az elmondottakból az látszik, hogy Orbán Viktor vagy nem tudja, hogy hogyan kellene megoldani az ország előtt álló problémákat, vagy nem meri beismerni, "hogy négy éven keresztül folyamatosan hazudott a választóknak" és nem létezik a "könnyebb és fájdalommentes út".

Meglátása szerint a kormány azt készíti elő hogyan lehet a helyzetet adóemeléssel és megszorításokkal kezelni.

A Fidesz-frakció vizsgálja a Lázár-féle módosító indítványt

A gazdasági és informatikai bizottság hétfői ülésén a kormány nem, a bizottság többsége azonban támogatta Lázár Jánosnak (Fidesz) az egyes energetikai tárgyú törvények módosításához benyújtott indítványát. Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta: egyelőre vizsgálják a módosító indítványt.

Rogán Antal közölte: a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról szóló döntéséig a Fidesz-frakció kialakítja a végső álláspontját. A múlt heti frakcióülésen abban maradtak, hogy megnyitják a vitát a kérdéskörben, mert a kötelező áramátvételi rendszeren (kát) keresztüli bújtatott támogatás gyakorlata befolyásolja az energia árát, közte a távhő árát is. Hozzátette: azt szeretnék eldönteni, hogy ezt, vagy valamilyen más típusú támogatási gyakorlatot kell fenntartani a jövőben.

Megkezdődött a Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Fotó: Koszticsák Szilárd (galéria)

Mint mondta, a bizottsági szavazás nem jelenti azt, hogy a módosító indítványt változatlan formában támogatnák, de azt sem, hogy elvetik teljes egészében.

Lázár János 2011. január 21-én az Országgyűléshez benyújtott javaslata a távhővel kapcsolt áram átvételi árát 15 százalék helyett 25 százalékkal csökkentené, ami az "ártámogatás" drasztikus csökkentését jelentené már az idén.

A frakcióvezető pénteken a Fidesz-KDNP frakcióülése után azt jelentette be, hogy a kormány újra megkezdi a kát-rendszer felülvizsgálatát. A biomassza-erőművek fafelhasználásának tételes vizsgálatának is meg kell történnie, továbbá át kell tekinteni, hogy megtérült gázmotoros beruházások hogyan kaphatnak állami támogatást - mondta. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök három héten belül tájékoztatja majd a kormánypárti képviselőcsoportot arról, mire jutott a kabinet. A cél a kát-rendszer mielőbbi megszüntetése és az, hogy a távhődíjak ne emelkedhessenek tovább - mondta.

Olvasóink írták

223 hozzászólás
 • 223. info 2011. február 20. 19:41
  „"Helyre akarjuk állítani 1956 igazságát" mi a fenét akarnak egy emberöltővel lemaradva?! azt az időt csak, amit lemaradottnak hisznek, mint a mesében, már régen el kellet volna felejteni. Előre kellene nézni! Ha nem munkával hanem trécselgetéssel megy, természetesen sosem fog menni. Akkor talán előrébb juthatnánk.”
 • 222. Csonka László 2011. február 19. 08:05
  „Szentkorona tan, mellett, ha megszavaznák ??????? Lenne jogalapja, az elszámoltatásnak, na ezt nem szeretné a Mszp + Fidesz. Mindkettő "cinkes", valahogy érdekes tény, hogy 1.len-1.fen. Végül is az asztal felett egymás marják, az asztal alatt megy a "zsuga" MÁS !!!!!!! Nem kell a népszavazás az alkotmányról, megoldjuk ! Kiküldünk egy 12.....-os kérdőívet, amire a "kedves kábult állampolgár" azt ír, amit akar, elolvassuk, tudjuk mi a hangulat, majd kihirdetjük, saját verziónkat, hogy ez a jó megoldás!!!!!! Jaj, kedves olvasóm, ezt már 1x, eljátszották, akkor úgy hívták "KÉKCÉDULA" ??????????? nemde ?????? A Károlyi köztársaságtól 1x. állt helyre a szentkorona tan jogfolytonossága, 1920.03.02. Király nélküli - királyság !!!! Magyarország, a Trianoni sokk után, felállt. Ha nem jött volna a II.világégés, az életszínvonalunk + országunk hol tartana ????? Sajnos az is "bekaptuk" !!!! 1946. Nagy Ferenc, leszaggatta volna Vorosilov tábornak, a 10.körmét, ha nem írja alá, Sztálinista alkotmányunkat!!!!!! 1949.20-as, mily alkotmány az, mely a "hős vörös hadsereg" imádatával kezdődött !!!!!!!! Na, 1. ötlet, nem kell visszaküldeni azt a 12........-ot, inkább, 1. valamely szervezetnek eljuttatni, mily még kiáll, Szent István intelmei mellett, ahogy elnézem mostanában igazán időszerű! "Magyar a magyar torkát marcangolja" !!!”
 • 221. Pöttyi 2011. február 18. 22:06
  „Jó pár hónapja meg kövezték Gyurcsány Ferit hogy kijelentette el lehet menni máshova dolgozni. Most ugyan ezt csinálja Orbán is csak ő nem olyan bátor, mint Gyurcsány hogy ezt ki is jelentse.
  Meddig tűrünk még neki?????”
 • 220. gavallér 2011. február 18. 15:20
  „Marx és Engels forog a sírjába de lehet ,hogy még Iljics is.”
 • 219. Egyolvasó 2011. február 18. 06:34
  „És a legjobb amit most fogadott el a mélyen tisztelt kormányunk, Aki több gyereket nevelt az magasabb nyugdíjat kap.”
 • 218. Egyolvasó 2011. február 18. 05:56
  „Orbán Viktor: "Dolgozzon minden munkaképes ember"

  Akkor nem a popot kellene pihentetni a bársonyszékben.

  "Senkinek nem csökkenhet a jövedelme"

  Nem a jövedelem csökken, hanem, a munkahely szűnik meg.”
 • 217. TomTaylor 2011. február 17. 19:47
  „Orbán Viktor: "Dolgozzon minden munkaképes ember"

  AKKOR ADJÁL MUNKÁT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 216. papagaly 2011. február 17. 15:34
  „A miniszterelnök úrnak fejébe szállt a dicsőség, azt hiszi, amit mond az úgy is van.
  NINCS MUNKAHELY!
  Hol a jó büdös francban dolgozzunk? Ezt mondja meg az úr!
  Közben neki is van a jó ég tudja hány állása.
  Egy embernek csak egy állása lehessen! De az egész országgyűlésben nincs egy EMBER akinek csak egy állása van.
  Ezt vegyék be az új alkotmányba! Dehát ez az ő zsebükre menne és az bizony FÁJ nekik.”
 • 215. tintasbarns 2011. február 17. 15:14
  „Legfőképp a léhűtő FIDESZ képviselőknek kellene dolgozniuk ilyen magas fizetésért.”
 • 214. fles2 2011. február 17. 10:42
  „És megmondaná Kedves Jó miniszter elnök Úr és udvara,mégis hol a jó büdös francba dolgozzunk?
  www.hir24.hu oldalon azt pöcögtetik,hogy lehet Magyarországon is éhséglázadás.komolyan mondom,hogy már tényleg lehet rá számítani....nagyon durva,mert aki dolgozik az sem tud megélni 15-e után”
 • 213. Stufff 2011. február 16. 10:33
  „Na ma reggel is átnéztem az állásbörzét,- ma sincs munka semmi.
  Akkor eszem tovább a zsíroskenyeret. Igaz, hogy 3 hónapja már ezen élek, de nem adom fel. A Fidesz azt mondta
  lesz munka mindenkinek. A rendszerváltás óta próbálják megoldani a dolgot, de még nem sikerült egyiknek sem.
  talán a következő 20 évben.”
 • 212. clarification 2011. február 16. 00:44
  „"Dolgozzon minden munkaképes ember"

  Azt hiszem van itt egy kis hiba, merthogy sokan, nagyon sokan dolgoznának, ha nem tette volna tönkre az elmúlt néhány év a Magyar munkahelyeket. de az is igaz, sokan nem dolgoztak, akik bizony élősködésből éltek. Ezek után sem valószínű hogy fognak, vagy dolgoznának. Akkor kinek szól a mondat? Ezt komolyan szeretném tudni.”
 • 211. cleanx 2011. február 15. 22:07
  „209. Csonka László

  Hát ez nagyon jó! A nap végére sikerült jó kedvre derítenie. 8)”
 • 210. Csonka László 2011. február 15. 22:05
  „Tihanyi vízhang ?????????????????????????????? Orbán......bán-bán-bán, nem Ő, a király-ály-ály !!!!!!! (jaj még rímmel is, bocsika)”
 • 209. Csonka László 2011. február 15. 22:02
  „Jövőre 2012....Jön a Világvége......Aki túl akarja élni jöjjön Magyarországra....mi 30 évvel le vagyunk maradva!!

  20 évvel ezelőtt arra vágytam, hogy keressek 60.000 forintot havonta és legyen egy 1986- os évjáratú Golfom.
  Mára mindez teljesült.

  Az angol ülve gondolkodik, a francia állva, az amerikai járkálva, a magyar utána.”
 • 208. queenmargareth 2011. február 15. 21:56
  „:)
  ez kedves Öntől.Köszönöm.”
 • 207. ferdzso 2011. február 15. 21:16
  „"Margaret"- Kedves! Szerinted, mik a következmények??! (Meg ne írd!!!,- mik szerintem-, de szerintem, semmi)." A szó elszáll, az írás megmarad." Viszont szólás szabadság, és demokrácia van. Mindenki azt gondol, és mond, amit akar. A Fidesz is így nyert választást, mert kimondta, amit akart. Az, hogy én, Te, vagy bárki ezt megteszi, az legyen az egyén jogos, vagy vélt igaza.Ez a demokrácia lényege: sokan, és sokszínűen, mindenki a saját helyzete szerint látja, és fogja fel az élet eseményeit. Közli a többiekkel, akik ezt pártolják, vagy mondanak ellen érveket, azért, mert más közegben élnek, nekik másként szűrődik le, kinek, hogy....Viszont, tényleg, ne emészd magad!”
 • 206. queenmargareth 2011. február 15. 20:51
  „tudom mit tettem és tudom mik a következmények.de köszönöm.”
 • 205. achilleus 2011. február 15. 20:28
  „204. queenmargareth 2011.02.15. 19:59
  Komolyan, és a legnagyobb őszinteséggel és jóakarattal csatlakozom 203. ferdzso 2011.02.15. 19:48 hozzászólásához. Annyit nem ér meg az egész, amennyire queenmargareth, a szívedre veszed, az egészséged, a lelked nyugalma, hidd el fontosabb mindennél. Szeretetteljes aggódással, Achilleus. (Ma ez volt az egyetlen hozzászólásom.)”
 • 204. queenmargareth 2011. február 15. 19:59
  „kösz.jó éjt”
223 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos kongresszust tart a hétvégén az LMP

A hétvégén kétnapos kongresszust tart Budapesten az LMP - mondta el Csiba Kata választmányi szóvivő.… Tovább olvasom