Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Orbán Viktor évértékelője: a jövő igennel kezdődik

A március 9-i népszavazáson az igenek győzelme egy új korszak nyitányát jelenti - mondta Orbán Viktor szerdán szokásos évértékelő beszédében a fővárosi SYMA rendezvényközpontban.
A március 9-i népszavazáson az igenek győzelme egy új korszak nyitányát jelenti - mondta Orbán Viktor szerdán szokásos évértékelő beszédében a fővárosi SYMA rendezvényközpontban. Az immáron tizedszer megtartott elemzés során a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: Magyarországon ma azok mondják, hogy a sikeres népszavazásnak nem lesz következménye, akik korábban azt is kétségbe vonták, hogy meg lehet-e a referendumot tartani. A politikus szerint március 9-én megmutathatja az ország, hogy képes még talpra állni.

Orbán Viktor értékelése alapján, aki a referendumon igennel voksol, az igent mond a tudásra, az egészségre és a felelős kormányzásra. Aki viszont nemmel szavaz, az a beletörődésre bólint rá. A politikus az igenek győzelemét a remény győzelmének titulálta a beletörődés felett.

A Fidesz elnöke egyébként már a népszavazás megtartásának tényét is sikerként éli meg. Szerinte a referendum megrendezéséért, egy alkotmányos jog gyakorlásáért, egy évet kellett harcolniuk az embereknek.

A politikus a népszavazási kérdésekre kitérve a tandíj kapcsán úgy nyilatkozott, hogy annak eltörlése az ország elemi érdeke. Szerinte a tandíj először a felsőoktatásból, majd később a gimnáziumokból is kirekeszti a tehetséges, de nem tehetős szülők gyermekeit. A végén, mint mondta, oda jutna az ország, hogy az emberek "szemétégetéssel foglalkoznának, mint a harmadik világ országaiban".

A vizitdíjat és a kórházi napidíjat ahhoz hasonlította, mintha egy színházi előadáson a jegy megvásárlása után, az előadás végén is fizetni kellene. Mint mondta: Európában szinte Magyarországon fizetik a legmagasabb adókat és járulékokat az emberek.

Orbán Viktor szerint 2007 jó híre, hogy széleskörű társadalmi egyetértés jött létre a kormányzat politikájával szemben. A Fidesz elnöke azt mondta: Magyarországnak elege van a hat év szocialista kormányzásának kudarcából. "Magyarországnak sikerre van szüksége" - szögezte le. A politikus úgy látja: a rendszerváltás óta nem jött létre olyan széleskörű társadalmi egyetértés mint most, amikor a többség változást akar. Orbán Viktor szavai szerint a jövő igennel kezdődik, "mert aki nem mond igent, nem nevez be, az sosem ér célba". A Fidesz elnöke tizedik évértékelő beszédében arra bátorította az embereket: mondjanak igent a márciusi népszavazáson, és meglátják, van jövő.

Orbán Viktor egyébként, szavai szerint, sohasem hitt a társadalom valódi megosztottságában, azt gondolta, hogy ország egységes, a "megosztottság művi természetű". Mint mondta: a magyar emberek sohasem fogadták el a korlátlan, ellenőrzés nélküli hatalmat, "lázadoztak a pénz és a születés által eleve meghatározott jövő elsőbbsége ellen".

A többi parlamenti párt reagálása röviden

Az MSZP szerint Orbán Viktor szerdai beszéde évértékelésnek kevés volt, kampánybeszédnek viszont hosszú. Az SZDSZ ügyvivője úgy vélte: a Fidesz elnöke a szociális demagógiával egy letűnt korszakot akar visszaállítani. Az MDF szóvivője szerint Orbán Viktor beszédével nem a népszavazás mellett érvelt, hanem folytatta a két nagy párt közötti hatalmi harcot. A KDNP-nél úgy reagáltak: a Fidesz elnöke pártállástól függetlenül mindenkihez szólt.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Feri 2008. február 15. 12:44
  „Gergő: én is szeretlek”
 • 42. Gergő 2008. február 14. 21:58
  „Feri: sokakat messze nem érdekel hogy mi zavar téged. Engem például. Megjegyzem ez egy nyilvános fórum, moderátorral, és szabályzattal, amit Te is elfogadtál.”
 • 41. Középkor 2008. február 14. 18:51
  „Sajna mindenki csak a magáét fújja! Gondolkodni ki fog? Összefogással sokkal többre mennénk, csak már nagyon elmérgesedett a helyzet, hogy meg lehetne beszélni mindent. Minden politikusunk csak meggazdagodott és a pór népre meg nagy ívben fütyül. Nem az utca emberének kellene eldönteni, hogy nekünk mi jó, ezért fizetjük a szakembereket. Lehet a parlamentben vitázni, megvitatni, akár veszekedni, de a falakon belül. Aki pedig nem ért egyet - az utca embere - tudjon normális keretek között sztrájkolni nem törni zúzni és a fiatalságot sok ocsmányságba belevinni. Az a legnagyobb baj, hogy egymást nem tiszteljük, nem hallgatjuk meg a véleményét, hanem mindjárt a magunk igazát szajkoljuk.Ez mindkét oldalra vonatkozik.”
 • 40. Feri 2008. február 14. 12:22
  „Ne hívjátok a Fletót Ferinek, mert engem nagyon zavar. Hívjátok Furcsánynak, Qrcsánynak vagy Fletónak! köszi az emberséget!”
 • 39. szemlélő. 2008. február 14. 11:22
  „akárki
  Fogalomzavarban szenvedsz, menj orvoshoz. Adok neked vizitdíjra valót, mert bár véded Ferit, azért nem tapsolva fizeted a vizitdíjat...”
 • 38. 6665 2008. február 14. 11:16
  „Feldmár_András
  Ekkora marhaságokat leírni...Legalább titkolnád..”
 • 37. pancser 2008. február 14. 11:08
  „Feldmárnak orvos kell! De a 621-nek azt mondom semmi kivetni valót nem találok az idézetben. De Fletóéban igen. Nem lesz dobozdíj, vonja vissza, mondta Orbánnak. Aztán hazudtunk este, reggel, dugdostuk a papírokat stb. Szabad ilyet a hatalomért? Nem. Az idézetek citálásában légy korrekt, ne magyarázz félre. Az időbeni visszamenést illetően, bizonyára Fletó a mostani elvei miatt emelkedett a legmagasab KISZ funkcionáriusok közé? Most meg a Draskovics ügy, az se semmi, le is vették a rendőrségi honlapról a terhelő oldalakat. Szerintem az oldal kezelőjét is kirugták már.”
 • 36. 6665 2008. február 14. 11:07
  „bravó
  kár volt megszólalnod, főleg így. Viktor törölte el azonnal a Hornék által bevezetett tandíjat (akkor havi 2000 volt) . Kuncéék éppen abban mesterkedtek, hogy 1998-99-től akár havi tizenegynéhány ezerre is emelkedhet...
  Szerencsére megbuktak...
  Remélem, most sokkal nagyobbat fognak hátraszaltózni legkésőbb 2 év múlva. Azaz az SZDSZ kipottyan, az MSZP pedig 10 %-ra süllyed. Ez lenne a reális.”
 • 35. Feri 2008. február 14. 09:58
  „A letűnt korszak már visszajött. A mostani kormányt már abszolút nem érdekli, a nép mire hatalmazta fel. Egy a lényeg, hatalomban maradjon! A nagy Kádár tanítványai visszatértek, A nevük is csak annyiban változott, hogy a munkás szót elhagyták. Nem véletlenül.
  Ez a gazdasági elit kormánya, és a hiszékenyek félrevezetésével kerültek oda, ahol vannak.( remélem akármilyen lesz a következő kormány, a megválasztott képviselők végre visszahívhatóak lesznek és igy talán nem csak szavazógépek és talpnyalók!”
 • 34. Feri 2008. február 14. 09:51
  „Bocsánat, de az Orbán-kormány 1998-ban eltörölte az MSZP kormány által bevezetett tandíjat.
  Csak az igazság kedvéért.”
 • 33. bravó 2008. február 14. 08:33
  „Viktornak igaza van abban,hogy az országnak elege van a kudarcból!de nem csak a 6 év kell beszélni, hanem a rendszer váltás óta bekövetkezett kudarcokból van elege mindenkinek! A hab a tortán csak az, hogy, Vikinek is volt 4 éve arra, hogy eltörölje a tandíjat!”
 • 32. Szabolcs 2008. február 14. 08:33
  „Európában Magyarországon a legmagasabbak a járulékok és az adók.
  Gondolnánk azért, hogy ingyenes lehessen az oktatás és az eü.. És azért , h. a rászorulók megkapják segélyeiket és, h. a nyugdíjasok szép nyugdíjat kaphassanak.
  Ehhez képest lassan mindenért fizetnünk kell és egyre bizonytalanabb a megélhetésünk...Valaki ezt nagyon elkúrta!!!!

  Én elmegyek szavazni és 3 igennel!

  Kellenek a változások, de nem olyan irányba, h. azt kelljen mondani a gyerekemnek: érettségi után csak magadra számíthatsz, mert én nem tudom az egyetemet finanszírozni.
  Sőt már az is elhangzott a számból, nehogy beteg legyél, mert most nincs pénzem orvosságra...

  A rendszerváltáskor nem ezt akartuk!”
 • 31. 621 2008. február 14. 06:39
  „Idézet:" A kormány az egészségbiztosítás rendszerén belül megkezdi a biztosítási rendszer reformját. A reform fenntartja a mindenkire kiterjedő szolidaritás alapu rgészségbiztodítás elvét, de tágabb teret enged a magán és közösségi kezdeményezéseknek.... Olyan kétszintü biztosítási rendszert kíván létrehozni, .... a begyüjtött járulék capitáció szerinti szétosztása az elismert pénztárak között.......
  Támogatja díra épülő üzleti egészségügyi biztosítók és biztosítási szolgáltatások létrehozását." Idézet vége.
  Ehhez már csak az jöhet, csupán a szín kedvéért, hogy :Torgyánnal soha de soha nem alakítunk kormányt(a végeredmény ismert)
  Na mindkettőt Az Ember Aki Sohasem Hazudott, mondta. Az előzőt pontosan 1998. június 19-én a Parlamentnek benyujtott H-21 határozati javaslattal, a másikat korábban.
  Hitelességről ennyit.”
 • 30. - 2008. február 14. 06:11
  „Az sem normális akit érdekel a két majom évértékelője! Durrogtassák csak a lózungjaikat nem különösebben érdekel!”
 • 29. Bandi 2008. február 14. 05:36
  „Feldmár András te hülye vagy.”
 • 28. Feldmár_András 2008. február 14. 01:21
  „Eddig odafigyeltem rád pancser, de most már látom, te is csak az orrodig látsz. Ne izgassátok ennyire magatokat, szükség van ezekre a változásokra, h végre ebben az országban is működőképesek legyenek a dolgok. Mindegy ki van hatalmon, az ember gyarló és el fogja tenni azt, ami úgy érzi jár, vagy kell neki. Ne egymásban keressétek a hibát és legfőképpen ne gyűlölködjetek egymásra. Orbán mit tud jobban? A tömeget hergelni... régen oroszok menjetek haza, most meg a kormány mondjon le... sztem szánalmas és egyben veszélyes. Feri legalább bevállalta a hibáikat, felkavarta a szart.. le a kalappal, h meg merte tenni. Neki megvolt mindene, mégis az életét, a családját, a nyugalmat teszi fel azért, h beírja magát a történelemkönyvekbe, kíváncsi lennék arra, h közületek ki vállalná be mindezt.. aki megtenné az kiabálhat.. a többiek csakl álljanak be a sunyi Orbán mögé és fokozzák a káoszt.

  Nézzétek globálisan a dolgokat.. szolganép vagyunk egyenlőre és az eu kihúz a szarból, h továbbra is tudjuk törleszteni az adóságainkat és vegyünk fel további hiteleket.. adósodjunk el euróban, h még jobban függők legyünk. Nincsen nagyon választásunk, benne vagyunk egy sodrásban, ehhez kell alkalmazkodni. Megoldás az lenne, csak nem vagytok elég okosok ;) Képezzünk ki pénzügyi szakembereket és külföldi brókercégeken keresztül szerezzük vissza 500szoros tőkeáttétellel azt a pénzt, amit a pénzemberek, bankárok az utóbbi 20 évben elvettek tőlünk. Aztán ebből a pénzből majd felnevelhetünk egy új generációt, képezhetünk rátermett tanárokat, finanszírozhatunk kutató laboratóriumokat. Ha már egy ilyen lopós nép vagyunk, legalább ne egymástól lopjunk.. lopjunk attól akinek van, akinek köze van ahhoz, h ide jutottunk - pl. az amerikai nyugdíjalapoktól...
  Egy alap lassan építi ki a pozícióját, egy kis ember gyorsan reagál. Ne sírdogáljunk mindig, ott vannak a lehetőségek, csak körül kell nézni, tájékozódni és nem egyből támadni!

  Különben meg ki nem állhatom a politikát... a 80as években még érdekelt (akkor még nem vol net, csak a tv, meg a politikai viták kezdtek bejönni), nagy izgalommal olvastam a Köztársaság párt programját, különösen a gazdasági részét, ha azt akkor megvalósítják, most nem itt tartunk, de ez van, ebből kell főzni... nem könnyű :(”
 • 27. ltammy 2008. február 14. 00:29
  „Még egy előre megírt fantáziátlan ,demagóg szózat:))”
 • 26. ÁVH 2008. február 14. 00:07
  „Kettéosztott ország... hm... birka néppel, akit meg lehet vezetni néhány hangzatos mondattal, jelszavakkal. Oldalaktól függetlenül... Siralmas.”
 • 25. pancser 2008. február 14. 00:05
  „Kedves "akárki"! Te reménykedsz én bizakodom ez két különböző dolog. Mindig biztam az igazságban, a haugság ki szokott derülni, az MSZP esetében is így volt, Fletónál néhány hónap elég volt. Úgy látom ég már a talaj a talpa alatt, már csak a leggazemberebbek tartanak ki mellette, persze azért, hogy hátulról ledöfhessék a puccsistát. Nem is értelek mi tart emellett a társaság mellett. Hogyan tudod elviselni a bődületes hazugságaikat, trágár beszédet, a párttársakat rettegésben tartó Gyurcsányt.”
 • 24. Falkavezér 2008. február 13. 23:31
  „Akárki!!

  Az a szűk látókörű, akit újra és újra be lehet csapni.
  Az orrodig sem látsz, az ostoba elvtásaiddal együtt.”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken folytatódhat a vasutasok sztrájkja

Az előzetes terveknek megfelelően pénteken folytatódik a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének… Tovább olvasom