Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Orbán Viktor: gazdasági szabadságharcot kell vívni!

A rendszerváltás előtti időkhöz hasonlította a jelenlegi helyzetet Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pártjának szombati kibővített választmányi ülésén.
Szerinte húsz éve, a rendszerváltással sikerült megteremteni a politikai szabadságot, a gazdasági szabadság viszont azóta is "börtönben sínylődik". Azaz a magyar emberek nem tudnak vállalkozni, pedig éppen ők a gazdaság mozgatórugói, Orbán Viktor szerint "gazdasági szabadságharcot kell vívni" ezért. A pártelnök úgy látja: 2009 a szocialista politika összeomlását hozza majd, Magyarországnak pedig más politikára van szüksége, és a Fidesz ezt képviseli.

"Kormányozni nem tudnak, választani pedig nem akarnak", ez volt igaz a politikai elitre a rendszerváltás előtt és a mostani helyzetben is - mondta Orbán Viktor. Meglátása szerint húsz éve az volt a fő baj, hogy nem létezett a szabadság és a függetlenség, pedig a magyar ember mindig a maga ura akar lenni. A politikai szabadságot akkor sikerült megteremteni a többpártrendszer létrehozásával, gazdasági szabadság azonban azóta sincs, a "gazdaság börtönben sínylődik" - fogalmazott.

Ezért van az, hogy a magyar családok nem akarnak vállalkozni, holott a gazdaság mozgatórugója éppen a magyar ember. Így pedig a gazdasági szabadság hiánya alkalmatlanná teszi ma Magyarországot arra, hogy kilábaljunk a válságból. Orbán Viktor szerint ez a "börtön jövőre szűkülni fog, nem kicsit, hanem nagyon".

A pártelnök a mostani politikai vezetőket "politikájukat tekintve a múlt rendszer kiégett, kifáradt túlélőinek" nevezte, és szerinte a szocialisták célja a magyarok függésben tartása. A mostani válság tehát ugyanúgy a szocialista politika válsága, mint 1989-ben - fogalmazott. Meggyőződése szerint a 2009-es év minden valószínűség szerint a szocialista politika összeomlását hozza magával.

Orbán Viktor azt mondta "úgy tűnik, hogy a mi időnk következik". A Fidesz politikája arról szól, hogy Magyarország és a magyar emberek is maga uraik legyenek - tette hozzá.

A Fidesz elnöke beszélt a jövő évi költségvetésről is, annak tervezetét törvénysértőnek nevezte. A büdzsének átláthatónak és megbízhatónak kell lennie ugyanis, valamint valóságos adatokat kell tartalmaznia, a mostanit azonban "összevásárolt képviselői voksok" segítségével szavazták meg - mondta.

A jelenlegi költségvetés egy erőteljesen megszorító csomag

A jövő évi költségvetés 150 milliárd forintot vesz ki az önkormányzati rendszerből - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz kibővített választmányi ülésén szombaton Budapesten.

Az alelnök szerint ezt pedig bevételekkel próbálják kompenzálni, olyanokkal, amelyek már idén sem folytak be: Veres János pénzügyminiszter például 140 milliárdos bevételt jósolt az iparűzési adókból a mostani gazdasági válságban. Varga Mihály, a párt alelnöke a választmányi ülésen arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben elsősorban a tűzoltásra kell koncentrálni, ezért is fogja támogatni a párt hétfőn a bankmentő csomagot.

A politikus szerint az is nagyon fontos, hogy 2010 körül, amikor az unió kilábal a válságból, Magyarország is induljon el. Ehhez pedig - egyebek mellett - adót kell csökkenteni, ahogy más uniós országok is teszik - mondta. Gazdaságfejlesztési programot kell elindítani és az állami luxuskiadásokat csökkenteni - tette hozzá. Mindkét ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a jelenlegi költségvetés ehhez nem megfelelő.

Olvasóink írták

 • 4. paranoid 2008. december 13. 18:54
  „OV 11x félrenyomott most meg félrebeszélt.Klinikai eset :)”
 • 3. studyfy 2008. december 13. 15:44
  „Igaza van Orbánnak, néha tud mondani önkritikát is: "A pártelnök szerint az akkori és a mostani politikai elitre is igaz az, hogy kormányozni nem tudnak." Akkor miért akar annyira kormányra kerülni, ha már előre tudja, hogy nem fog menni.”
 • 2. radenko 2008. december 13. 15:34
  „Egyre hülyébbek a politikusaink és nyilatkozataik. Eddig megnyilvánult és nyilatkozó politikusain orvosi eset
  kategóriában sorolandók.”
 • 1. JungHeinrich 2008. december 13. 14:20
  „...már megint elfelejtett nyugtatót szedni....a "gazdasági szabadságharc" lesz az új mottó? Nem mondom ,hogy nincs igaza, de már megint nagyon fárasztó a Vezír.....
  "A jövő évi költségvetés 150 milliárd forintot vesz ki az önkormányzati rendszerből - jelentette ki Pokorni Zoltán" ...okéoké,ha ilyen felelősségteljesen politizálnak,miért nem teszi fel a kérdést,hogy ez az önkormányzati rendszer miért ilyen nagy,gazdaságtalan és számarányát tekintve felesleges....jaaa,mert ezzel a saját munkahelyeit is veszélyezteti?No,de ezen nincs is mit felháborodni ez csak egy újabb üres politikai handabanda...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ferihegyi vezetés hétfőn tárgyal, akkor is feltételekkel

A Budapest Airport vezetése - a másik fél tárgyalási szándéka híján - nem tudja folytatni a… Tovább olvasom