Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Orbán Viktor: gondolkodásmódot váltott Magyarország

A miniszterelnök szerint Magyarország két évvel ezelőtt nemcsak kormányt, hanem gondolkodásmódot is váltott, és főképp ebből adódnak vitái az Európai Unióval.
"A magyar emberek idejekorán megértették azt, amit az EU vezetői nehezen és kelletlenül akarnak elfogadni: többé nem élhetünk úgy, mint addig" - jelentette ki Orbán Viktor Asztanában, a pénteki kazah-magyar üzleti fórumon.

A kétnapos látogatáson Kazahsztánban tartózkodó kormányfő angol nyelvű beszédében hozzátette: a magyarok megértették, "Európa rossz vágányra tévedt", és a bőrükön tapasztalták, hogy ezt az eltévelyedést Magyarország különösen megszenvedte.

Orbán Viktor közölte: kormánya azt tapasztalta az elmúlt két évben, hogy Magyarország törekvéseit, céljait és új irányát a feltörekvő és sikeres keleti országokban nagyon tisztán értik.

"Értik, hogy mi illúziók, dogmák és ideológiák helyett a gazdaságunkat valóságos alapokra, valóságos, mondhatni kézzel fogható értékekre akarjuk építeni" - fogalmazott a kormányfő.

Véleménye szerint a világgazdaságban jelenleg zajló versenynek leginkább az lesz a győztese, aki felismeri annak igazi természetét. Úgy fogalmazott: ez a verseny valójában az együttműködések versenye, ugyanis lehet erős egy cég, egy ország, egy régió, de ha nem ismeri fel időben, milyen együttműködések keretében tudja a legjobban felhasználni saját erejét, akkor mások könnyedén elroboghatnak mellette.

Európa mai súlyos válsága is azt mutatja ékesen, hogy mi történik, ha egy erős szereplő elvéti az új verseny ütemét, befelé fordul, mérhetetlen energiákat emészt fel a saját maga által kreált problémák megoldására, ahelyett, hogy új együttműködéseket és merész, új megoldásokat keresve próbálna helytállni egy soha nem látott keménységű versenyben - mondta Orbán Viktor.

A pénteki üzleti fórumon 150-200 üzletember vett részt, ami a kormányfő szerint bizonyítja, hogy komoly igény van a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok fejlesztésére. Magyar részről ötven cég - mezőgazdasági, élelmiszer-ipari, pénzügyi, gyógyszeripari, orvostechnikai és biotechnológiai, építő-, jármű- és gépipari, valamint energetikai vállalat - tartotta fontosnak, hogy elküldje képviselőit a tanácskozásra, hogy erősítse a személyes kapcsolatokat meglévő vagy jövőbeni kazah partnereivel.

A miniszterelnök az érdeklődést egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a magyar kabinet új külgazdasági stratégiájában kiemelt helyet kap a keleti nyitás, amelyben megkülönböztetett helye van Kazahsztánnak. Szerinte Magyarország a közép-ázsiai ország partnere lehet a kazah gazdaság modernizálásában és fejlesztésében.

Orbán Viktor beszédét azzal zárta, hogy a két ország között a politikai kapcsolatok rendezettek, nincsenek megoldatlan problémák, "így fő figyelmünket a gazdasági kapcsolatok feltételei fejlesztésének szentelhetjük".

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. saturnus 2012. május 07. 09:22
  „Mi ? Gondolkodom? Igen Sárközy elbukott,nem kicsit nagyot! Szabadságharc is bukásra áll,közeleg a vég azaz a gondolkodás váltás!!”
 • 107. lukrecia 2012. május 06. 08:53
  „rosszper fórumtársunk hamarosan visszakerül abba a bizonyos szobába, annyira az agyára ment valami probléma. A személyeskedésen kívül nincs egy normális mondata.”
 • 106. lukrecia 2012. május 06. 08:51
  „88 studifi: "hogy Budapesttől nem megy messzebb 100 km-nél."
  Csak akkor nem tudom mia fenét kerestek Szegeden.??? :)) Kávéztak a pm hivatalban? Hamis a képzeleted.”
 • 105. vadfarkatlan 2012. május 06. 00:27
  „Komolyan aggódom miatta roxper! A mentális állapotod romlása még egy hozzám hasonló laikus számára is szembetűnővé kezd válni! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 104. macs 2012. május 05. 23:38
  „98. lukrecia,
  Simort 2007. márciusa óta MNB elnök. 2007 és 2012 között csak 5 év telt el. 2013. márciusában fog lejárni a megbízása, mert 6 évre szólt.
  Tudod, előszeretettel lovagol mindenki Simor fizetésén, csak arról feledkeznek meg, hogy elődjének is - Járainak, őt 2001-ben nevezték ki - 8 milla volt a fizetése. És az pl. miért nem zavar senkit se, hogy amikor 2010. őszén az MNB felügyelő bizottságának vezetője Járai Zsigmond lett, 300 ezer forintról 1,2 millióra emelték az FB elnökének fizetését, annak ellenére, hogy az a törvény szerint csak az elnök fizetésének 15%-a lehetett volna.
  (Simor 2 mFt * 0,15= 300 000) :-D”
 • 103. roxper 2012. május 05. 22:48
  „98.
  Milyen 8 év már megint HAZUDSZ, ha nem megy fejből olvass utána, nem szégyen... :D”
 • 102. roxper 2012. május 05. 22:47
  „Csak neked sötétke és csak röviden úgyse érted mire gondolok: túlzott államosítás, tek, pereskedések, pozícióban a saját "emberek", emberek kiszolgáltatottsága, stb...”
 • 101. vadfarkatlan 2012. május 05. 21:58
  „80. ros-mary-53@hotmail.com 2012.05.04. 19:20

  74. vadfarkatlan 2012.05.04. 18:22
  Neked mi a véleményed? Azt elfelejtetted megírni, csak kritizálod a többi kommentelőt. Gondolom, te nem vagy buta és tájékozatlan, neked megvan az objektív szakmai véleményed, bizonyára többen is olvasnánk.
  Csak a cikk címére reflektálok, mert el sem olvasom Orbánt. Nagyon jó lenne, ha tényleg igaz lenne Orbán nyilatkozata, miszerint gondolkodásmódot váltott az ország, mert akkor a mostani kormány már hurcolkodna a Parlamentből. Sajnos, ez az állítása (sem) igaz.

  Megtisztelő, hogy tőlem várod a szellemi kalauzolást a valóság helyes értelmezéséhez. :D
  Ugyanakkor félő, hogy felesleges lenne véleményt nyilvánítanom, lévén, hogy ilyen sötét fejekben szinte lehetetlennek tűnik világosságot gyújtani.
  A gyűlölködő, hisztérikusan fröcsögő csürhét aligha lehet észérvekkel meggyőzni.
  Számomra nem létszükséglet, hogy mindenki egyetértsen velem, megelégszem azzal, ha a többség úgy gondolkodik, mint én. Ez a garancia ugyanis a véleményem érvényesülésére.”
 • 100. pardon 2012. május 05. 21:36
  „lassan ott tartunk mint a szomszédék csauszesku idején!!”
 • 99. vadfarkatlan 2012. május 05. 20:48
  „84. roxper 2012.05.04. 20:05

  Elmebeteg vagy farkatlan, ki és mitől futamodott meg?! :D

  Kedves roxper!
  Amíg érvekkel nem támasztod alá a harmincas évekbeli Németország és a mai Magyarország közötti hasonlóságokat, hanem csupán személyeskedsz, addig nem tudok mást gondolni, mint hogy a butaságod akarod leplezni, ezért gyáván megfutamodsz. Győzz meg, hogy nem vagy teljesen idióta, kis haver! :DDDDDDDDDDDDDD”
 • 98. lelketlen 2012. május 05. 19:56
  „90.lukrecia.
  Kukás autóval jártál a gyárakban?Esetleg kéregetni?
  Csak azért kérdezem mert a közelmúltban telesírtad a fórumot,hogy szuper zsenialitásod ellenére munkanélküli
  vagy.
  Ugye ismered a kujbisevi kapcagyár és a közötted lévő azonosságot?”
 • 97. tella 2012. május 05. 19:56
  „Igen, a csutitörpe valóban váltott, és létrehozta a tömeggyilkos FIDESZ-t, :-( Mengelék és kretének gyülekezete :-(”
 • 96. lukrecia 2012. május 05. 19:50
  „macs 88-ra válaszoltam
  8 év havi 7-8 mill után én is tudnék 1 FT -t dolgozni.
  Sőt az első évtől tudtam volna akkor is milliárdos lettem volna.”
 • 95. macs 2012. május 05. 18:42
  „lukrecia,
  "Az Mszp miért nem vitte végbe a déliáramlatot??" Hogy vihette volna végig? Hiszen csak az idei év végén kezdik építeni?
  Kár hogy nem érted, az MNB esetében nem Simor fizetése a lényeg, hanem bank függetlensége. Simor egyébként visszamenőlegesen lemondott a fizetéséről, 1Ft-ért dolgozik.”
 • 94. Queenmargareth 2012. május 05. 15:45
  „Igen. Félelemben élünk.”
 • 93. gubanc 2012. május 05. 15:32
  „A gumiszoba színe változott. Ez is egy nagy hülye lózung. Ettől még a nép harmada éhezik.”
 • 92. Együgyű 2012. május 05. 11:38
  „,,Orbán Viktor: gondolkodásmódot váltott Magyarország"
  A címben van egy kis csúsztatás. A Magyar nép nem váltott a gondolkodásmódján. Csak a saját gondolataira hivatkozhat Orbán Viktor. A kormány és a népvezér kommunikációja rafinált. Amennyiben a saját érdekeiket akarják érvényesíteni akkor a népre, hivatkoznak. Amikor a ketteseket sújtják akkor az elmúlt 8 évre, 22 évre, komcsikra, Gyurcsányra, az EU-ra, sőt a világra hivatkoznak!
  OFF.”
 • 91. lukrecia 2012. május 05. 10:47
  „91 : össztűz ellenem? mivel sértettelek meg ? egy korrupt közszolga vagy talán? Egy rokkantnyugdíjas talán aki vette az igazolását talán? vagy csak egy elborult baloldali aki Mszp ködben gőzölög? Különösebben nem is érdekel, de valamivel nagyon telibe találtam :)) Azt már nem is várom tŐLED , érdemben is hozzászólj valamelyik cikkhez, mert látom csak a személyes szidalmazások miatt vagy itt. Előző nevedet sem mered már használni , mert az is lejáratódott. További sok sikert , de a dedós viselkedésed nem egészen akarom felvenni.”
 • 90. roxper 2012. május 05. 10:19
  „Attól, hogy valaki már járt hazai autógyárban még nincs otthon a merci ügyben, ez nem érv, csak a narancs ködös fityisz droid ezt nem veszi észre, pont olyan betegesen írsz, mint ahogy a vezíred és véded a mundért!
  Amit leírtál szépen rád illik, totálisan Botka és gyurcsány fóbiában szenvedsz, nem ártana kezeltetned, bár tény, hogy az állapotod rosszabb már nem lehet...”
 • 89. lukrecia 2012. május 05. 08:48
  „88: --Veled ellentétben én jártam legalább M. ország két legnagyobb autógyárában, lehet többet tudok, csak nem publikus.
  --Az hogy a kormányt egyszer dícsérem egyszer bírálom , a saját véleményem szabadsága, értékítélete. Veled ellentétben, aki ha a baloldalról van szó az csak mézes lehet. Na és ti beszéltek droidokról , meg narancs ködről. Megáll az eszem barátom. Azt sütitek a másikra amit éppen ti csináltok. Ti vagytok a droidok, ti vagytok az Mszp ködben, mert nektek egyáltalán nincs más véleményetek csak amit a párt megmond . gyurcsányban istent láttatok sokáig, más alkalmas személy nem volt a világon, majd amikor már végképp nem lehetett a Bajnaira húztátok ezt a szerepet. Na a Simor fizetés havi 8 millió védése az sem volt semmi. a városi ügyekről nem is beszélve. Virág cukerda, Élményfürdő, villamos projekt stb. Szóval a köd nálatok van barátom, mi csak véleményt allkotunk.
  --Az Mszp miért nem vitte végbe a déliáramlatot?? ott volt a 8 év, ja hazudtunk naphosszat, és nem csináltunk semmit??? Köd barátom? Egyedül az ország meg sem tudná csinálni, de miből is. ? Gondolkozol egyáltalán? Egyébként Orbán a választás előtt megmondta hogy Kína felé szeretne nyitni. ferike is nyitott, létrehozott egy saját céget Sanghajban. Szocialista gondolkozás. Egyébként az oroszokkal is nem tiltja senki hogy kereskedjenek. Nem árulok el nagy titkot még az én családom is igen szép üzletet bonyolít az oroszokkal. Na ehhez mit szólsz? Neked is szabad. Csak eszed nincs hozzá??
  --Kinával az a gond , hogy akkora ország , mi meg olyan kicsik, hogy nem is vesznek komolyan bennünket. Érdekes DélAfrikát komolyan veszik. Mert ott bányák vannak és a pénzüket ott költik el. Jó helyről tudom, ott épül másik kis Kína, ott van miért.”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog Zoltán dönti el, hogy átnevezi-e a Nemfit

Réthelyi Miklós szerint Balog döntése, hogy átnevezi-e a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot. Tovább olvasom