Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Orbán Viktor hétfőn fontos bejelentést tesz

A jövő heti négynapos ülés első napján, hétfőn kezdi az Országgyűlés a jövő évi költségvetés tárgyalását, kedden pedig dönt a Lázár János Fidesz-frakcióvezető által előterjesztett három, a 98 százalékos különadót érintő törvénymódosításról.
A tervezett napirend szerint hétfő délután, a napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után kezdi meg a parlament a 2011-es büdzsé általános vitáját, amelyet Orbán Viktor kormányfő nyit meg. A jövő évi költségvetés általános vitája - harminc órás időkeretben - hétfőtől csütörtökig le is zajlik. Hétfőn a 90 percesre tervezett expozé után az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnöke szólal fel 30-30 percben, majd a vezérszónokok kapnak szintén 30-30 percet.

Hétfőn - a szokásos menetrenddel ellentétben - nem 13, hanem 12 órakor kezdődik a plenáris ülés, és hétfő helyett kedden lesznek a szavazások. Hétfőn a 2011-es költségvetés általános vitáján kívül elkezdődik a jövő évi népszámlálásról szóló törvény módosításának általános vitája, és lezajlik az ügyvédekről szóló törvénymódosítás részletes vitája. Kedd reggel a napirend előtti felszólalások után kezdődnek a szavazások.

Az Országgyűlés megválasztja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelő bizottságának elnökét és tagjait. Ezután lesz a Lázár János által előterjesztett - az alkotmányt, az Alkotmánybíróságról szóló törvényt és az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú jogszabályokat érintő - javaslatok zárószavazása. Az indítványok elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú jogszabályokat úgy módosítaná a Fidesz frakcióvezetője, hogy a 98 százalékos különadót visszamenőleges hatállyal 2005. január 1-től kellene fizetni. A különadó összeghatára 3,5 millió forintra emelkedne, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetőinél azonban a különadó összeghatára 2 millió forint maradna a szabadságmegváltással együtt. Azokra, akik nyugdíjba vonulnak, nem vonatkozna a 98 százalékos különadóról szóló jogszabály hatálya.

Az alkotmány, valamint az Ab-törvény módosítása azt tartalmazza, hogy a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket az Ab csak akkor semmisíthetné meg, ha a tartalmuk az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sérti.

Olvasóink írták

 • 12. szilléri 2010. november 15. 08:46
  „7. hozzászólás deszkás 2010.11.14. 16:32
  Nem komcsi vagy ,,kiválasztott" SZDSZ-LMP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Halmaz elméleti szempontból említésre sem méltó kisebbség !
  1 % suma !”
 • 11. zoltanszabo 2010. november 14. 20:52
  „Végkielégítést teljesen eltörölni.Senki ne kapjon így nem lenne vita.Megkapják a havi fizetésüket és annyi.Egymelóst ha elküldenek neki semmi sem jár.Pedig az ő fizetése a pol.éhoz fényévnyire van.Aki ledolgozta az életét pl40-45 évet örüljön ,hogy megérte ezt a szép kort.A magasan ülő vezetők jó nagy havi fizut kapnak elégedjenek meg és kéz.Aki eddig felvette a giga végkielégítést az bizony FIZESSE VISSZA!”
 • 10. frakk 2010. november 14. 18:39
  „Az demokrácia, hogy valakik 40 évesen férfi létére elmehetnek nyugdíjba? Az demokrácia, hogy 50 évesen mások nem kaphatnak munkát?? Az demokrácia , hogy HR. osztályok életkor alapján vehetnek fel munkavállalókat?
  Az demokrácia, hogy valakik kaphatnak végkielégítéseket, míg mások soha az egész életük során?”
 • 9. frakk 2010. november 14. 18:26
  „Az alkotmánybíróság azért másodlagos, mert már egy konszenzus által elfogadott ügyet próbál politikai széljárásnak megfelelően másképpen értelmezni. Mint mondtam a 98%-s adóról egyébként sem foglalhattak volna állást mert érintettek voltak, azaz elfogultság állt fenn.
  A demokrácia sérülése meg számtalan esetben sorolható, tehát erre mindig lehetne hivatkozni. A demokrácia megítélése relatív dolog. Valakik demokráciának érzik, ugyanakkor mások jogos érdekeit sérti. A végkielégítés éppen ilyen. Ugyanis nem a saját megkeresett jövedelméből fizetik ki az összeget, hanem össztársadalmi adókból. Olyan emberek adójából akik az életükben sem kapnak végkielégítést”
 • 8. PTG-s 2010. november 14. 16:58
  „Deszkásnak teljesen igaza van, nem csak komcsikból és Fideszesekből áll ez az ország! Vagyunk itt egy páran egyszerű adófizető dolgozók is.
  Emlékeztek még a nemzeti kerekasztalra? A véreskezű komcsik mellett ott ült egy Kossuth szakálas makogó majom, ő követelte leghangosabban az "egypártrenszer" megszüntetését. Azóta nagy a változás ám: megborotválkozott!”
 • 7. deszkás 2010. november 14. 16:32
  „SZILLÉRI! Aki nem fideszes az komcsi? Wazze olvass és utána komcsizz!" Az alkotmánybiróság másodlagos" miért is?”
 • 6. Lutetia 2010. november 14. 15:42
  „A figyelmetekbe ajánlanék egy részletet egy néhány napja elfogadott törvényjavaslatból. A törvényjavaslat a jogalkotásról szól, benyújtója a kormány, előadója Navracsics Tibor:
  "Jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé."
  Nem kell jogásznak lennünk, hogy észrevegyük, ez a passzus arról szól, hogy ne legyen hozható Magyarországon VISSZAMENŐLEGES hatályú jogszabály.
  Talán még a legelvakultabb Fidesz-rajongók is érzékelik, hogy ez a passzus tökéletesen ellentmondásban van a végkielégítésekre 5 évre VISSZAMENŐLEGESEN kirótt különadókról szóló törvényjavaslattal, illetve a vonatkozó alkotmánymódosítással.
  A teljes szöveg itt olvasható: www.parlament.hu/irom39/01381/01381.pdf”
 • 5. frakk 2010. november 14. 15:31
  „Az ország államadóssága mégis a 8 év alatt duplázódott meg. A magánnyugdíjak meg nincsenek lenyúlva, csak azok nyugdíját is valakinek ki kell fizetni, akik eddigi életükben a már meghaltaknak állták a nyugdíját. Ez is egy társadalmi igazságosság. Az alkotmánybíróság + egy másodlagos dolog. Demokrácia eddig sem volt ezután sem lesz. Ne azok hivatkozzanak a demokráciára akik szétlopták az országot . Az így már eléggé necces”
 • 4. szilléri 2010. november 14. 14:38
  „Húsz év alatt 12 évig a komcsik voltak hatalmon, 8 évig a ,,nemzeti" oldal.

  Matematikailag 60 / 40 % az arány elvtársak!”
 • 3. tatár 2010. november 14. 14:31
  „Nem volt elég, frakk. Még szeretnénk azt, ha lenyúlnák a magánnyugdíj befizetéseinket is, és ha kiherélnék az Alkotmánybíróságot: remélem, holnap teljesül a népakarat:-)”
 • 2. frakk 2010. november 14. 14:24
  „Szeretnétek ugye ha gyurcsányotok még mélyebbre vinné az országot. Nem volt még elég a rombolásból. Elvtársak menjetek már. 8 év rombolás, és az ország adósságának a megduplázása nem volt elég??”
 • 1. tótkomlósi 2010. november 14. 13:53
  „Már azt hittem, hogy önként lemond....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: még kilenc sérültet ápolnak kórházban

Még kilenc embert ápolnak égési sérülésekkel kórházban az ajkai térségben történt… Tovább olvasom