Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Orbán Viktor: Horvátországgal kölcsönös a barátság

A kormányfő leszögezte: nem akar konfliktust gerjeszteni azzal, hogy reagál Magyarországot érő bírálatra.
Magyarországot és Horvátországot kölcsönös barátság fűzi egymáshoz, a horvát miniszterelnökkel pedig személyesen is jó az együttműködés - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, amikor az EU-csúcsot követő sajtótájékoztatóján arról kérdezték, miként reagál Zoran Milanovic horvát kormányfő Magyarországot bíráló kijelentésére.

Milanovic csütörtökön arról beszélt, hogy tiszteletben fogják tartani a kaposvári bíróság ítéletét Radimir Cacic ügyében - a jelenlegi horvát első miniszterelnök-helyettes két éve az M7-es autópályán gépkocsijával nekiütközött egy magyar rendszámú autónak, amelynek utasai közül ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek -, ugyanakkor emlékeztetett arra: a horvát államügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Legfőbb Ügyészséghez Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a meghallgatása érdekében egy korrupciós üggyel kapcsolatban, de a magyar ügyészség a kérés teljesítését megtagadta.

"Azt üzenjük, hogy mi sokkal nagyobb tiszteletet tanúsítunk. Ez a jogállamiság. Nézzük meg, hogy ki az, aki tiszteletben tartja a jogot és az igazságot, és ki az, aki csak beszélni szeret róla" - jelentette ki a horvát kormányfő.

Orbán Viktor leszögezte: nem akar konfliktust gerjeszteni azzal, hogy reagál Magyarországot érő bírálatra - ezt csak olyan esetekben teszi meg, amikor a bírálat sérti a magyarok önbecsülését, most azonban nem ez a helyzet.

A két, Milanovic által egymással összekapcsolt, konkrét jogi kérdéssel kapcsolatban ugyanakkor Orbán Viktor megjegyezte: az egyik ügyben két emberéletről, a másikban egy üzleti vitáról van szó, a kettőnek nem ugyanaz a megítélése.

Cacicot egyébként egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte pénteken első fokon a Marcali Városi Bíróság a Kaposvári Törvényszék épületében.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2012. június 29. 18:05
    „Honnan is ismerem ezt a "kölcsönös barátság országaink között" szöveget...?

    A mi Viktorunk nagyobb kommunista az ötvenes évek kulákverőinél, csak éppen más névvel illeti magát és olyan tartalmat asszociáltat a név mögé, amely nincs is ott. Orbán kölcsönös barátságról hablatyol, ami csak névleges - a valódi tartalma nála - mint rendszerint - nulla. Ahogyan a horvát kormányfő meg is fogalmazta (nagyon okosan):

    "Nézzük meg, hogy ki az, aki tiszteletben tartja a jogot és az igazságot, és ki az, aki csak beszélni szeret róla" - jelentette ki a horvát kormányfő."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségügy költségvetésének megalapozottságát kérdőjelezi meg a Jobbik

Az Országgyűlés mai ülésén jut a végére a jövő évi költségvetés összesen harmincórás időkerettel… Tovább olvasom