Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Orbán Viktor: ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak bizonyos pontszám felett

Ingyenesnek kell lennie az oktatásnak azoknak, akik elérik a követelmi szintet, elszántak és Magyarországon dolgoznának.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket - ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, és utána Magyarországon dolgozzanak, "mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak".

A kormányfő a Facebookon szombaton közzétett videóban közölte: el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert.

"Világossá kell tenni a szabályozásban, hogy azok, akik tanulni akarnak Magyarországon, elérik a tanuláshoz szükséges minőségi korlátokat vagy követelményeket - ez ma 240 pont a bekerülés tekintetében -, és elszántak, hogy tanuljanak, és utána Magyarországon szeretnének dolgozni, no, az ő számukra mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak" - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezt lehetségesnek tartja, a szakminiszter pedig egy ilyen előterjesztést készít a kormány jövő szerdai ülésére.

A videoüzenetben a kormányfő elmondta, szombat délután középiskolásokkal, valamint egyetemistákkal, főiskolásokkal konzultált, és arról beszélgettek, "mik azok a félelmek, bizonytalanságok, amelyek ma nyugtalanítják a diákokat".

Jelezte egyúttal, hogy akik már megkezdték a felsőoktatási tanulmányaikat, azokat semmilyen változás nem érinti.

Szombat délután Orbán Viktor egy budapesti szórakozóhelyen konzultált diákokkal a felsőoktatás helyzetéről. A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI érdeklődésére azt közölte: Orbán Viktor diákok meghívásának tett eleget, konzultált velük. Ennek során a fiatalok elmondták véleményüket a felsőoktatás helyzetéről és jövőjéről.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. allegro 2012. december 17. 14:04
  „Mi az? Meg lehet félemlíteni a vezért? Hadovál, szöges ellentétét jelenti ki állításainak? Ezt meg lehet tenni Mo-on ma? Vagy kóstolgatja a népet, hol a tűrőképesség határa? Mit lehet még lenyeletni velünk?
  Darázsfészekbe nyúlt, mert olyanoktól akart hatalmas összegeket beszedni, akiknek aztán tényleg nincs miből, életkoruk, élethelyzetük okán, mégis rajtuk múlik a jövő. De majd lesz idejük kitermelni - a felvett hitelt visszafizetni. Legyen ez a természetes, ez az új modell. Ami egyáltalán nem új. Az ország is felvette a temérdek hitelt, hogy majd a jövő generációk kitermelik, hogy hogy, az úgyis az ő gondjuk lesz, majd megoldják. Látjuk hogy működik.
  Az IMF helyett majd a hallgatókkal veteti fel a hitelt, és legaláb a felsőoktatás kipipálva a költségvetésben - vannak szép számú ifjúság, bennük a jövő... Az ország úgysem tudja kitermelni, de majd őnekik ez könnyű lesz - szemfényvesztéssel.
  Mindazonáltal az EU már 12 éve deklarálta azt, hogy mindenki maga is járuljon hozzá felsőoktatási tanulmányaihoz. Mondhatja így is mindenki, hogy hiszen hozzájárulunk, még az ingyenes is sokba van (igaz!), a kieső jövedelmünket áldozzuk tanulmányainkért, amit azalatt megkereshetnénk (a mellesleg nem létező munkahelyeken). De hát így is már egy fiktív világban élünk, hozzászokhattunk..
  Az egyetem, bármiféle képzés azért mégiscsak nagyobb hozzáadott értéket teremt, amit a hallgatókon túl leginkább a munkáltatók forintosítanak, tehát teremtsen munkalehetőséget az állam, a képzésre fordítandó összeget pedig szedje be egyenesen a munkáltatóktól - ez lenne a legkorrektebb megoldás. A munkáltatók így is gondokkal küzdenek. Hát a reformokat talán nagyobb összefüggéseiben kellene kezelni, hogy legyen fizetőképes kereslet is a vállalatok által előállítandó portékára, szolgáltatásokra.”
 • 70. allegro 2012. december 17. 13:45
  „A 240 pontot (kb. max. 2,5 átlag?!) azért elég alacsonynak tartom ahhoz képest, hogy mi - rendszerváltás táján érettségizettek - szinte maximális eredményekkel is fizetős képzésekben vehettünk részt sokan! Ami alatt még adókat, járulékokat is fizettünk munka melletti tanulmányaink során.

  65. Cillit_bang 2012.12.16. 13:03

  Hozzáteszem: a rendszerváltásig arról is gondoskodtak, hogy minél kevesebb embernek jusson eszébe a továbbtanulás lehetősége. A diákok 2/3-a szakmunkásképzőbe járhatott. Az érettségizők közül is csak a kevés gimnazista számára mutatták meg hol is van az egyetem kapuja. A tanulmányi eredmények kevésbé számítottak, mint a családi származás, hogy volt e a famíliában ambíció, hogy tovább nyomja a gyereket.
  Némely nagyravágyó nagygazdában is megvolt ez, ők nyomták a gyereket tovább. Amikor én jártam a 80-as évek második felében középiskolában, már nem is hallottam ilyen kedvezményről. De a szakközépiskolákban, a legjobbakban is mélyen hallgattak bármiféle továbbtanulási lehetőségről.
  Fiútól hallottam, hogy mozdonyvezető ma, csak mert kitűnő tanulóként vasútforgalmi szakközépbe ment. Valamikor kitűnő tanuló lányok maradtak a közgazdasági érettséginél.
  Ma ez elképzelhető lenne?

  Azután munka mellett fizethettem egész életemben tanulmányaimért.
  Mi lenne ha tüntetnénk azért is, hogy fizessék vissza mindazok költségtérítését, tandíját, kamatostól, akik így szerezhettek diplomát? Ha már képesek voltunk rá és megszereztük még ilyen feltételek mellett is. Elég sokan vagyunk mi is. Azért mégis nem ez lenne a fer?”
 • 69. Krampampuli 2012. december 17. 11:51
  „"Orbán Viktor miniszterelnök szerint azoknak, akik elérik a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges követelményeket - ez ma 240 pontos bekerülési határt jelent -, és elszántak, hogy tanuljanak, és utána Magyarországon dolgozzanak, "mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak".

  Most akkor ezzel mi is a baj? Lefordítom kicsit erősebben hogy megértsétek mert úgy tűnik nem sikerült:
  - Tehát ha valaki hülye vagy külföldön akar majd érvényesülni az fizessen. Erről szól a mondat. Én támogatom.”
 • 68. saturnus 2012. december 16. 14:29
  „Ja igen a fidelitás és saját testőrei voltak jelen az állítólagos megbeszélésen, NEM az ÉRINTETTEK.”
 • 67. saturnus 2012. december 16. 14:27
  „orbán bukta a meccset. Facebook-os üzenete manipulált.montírozott mintha ott lett volna a "romkocsmában"!!!! Beszéde közben a kutya sem nézett feléje, tehát a háttér külön helyszín volt és a beszéde úgy lett rámontírozva. Tehát nem volt őszinte a megnyilvánulás és átakarja verni a diákokat,ugyan úgy mint eddig a társadalom többi részvevőjét.!! Ne higgyetek neki nem fog visszalépni soha ármánykodik és hazudik. Be fog csapni benneteket. Ha kikerül a hatalomból,ha kiveszik kezéből a hatalmat,ha már csak egy traktorista lesz Felcsúton az a garancia nektek,a jövőtökre.!”
 • 66. Agyalapi 2012. december 16. 14:08
  „Úgy tűnik, a miniszterelnök úr egy kicsit meg van zavarodva, hiszen azt sem tudja, mit mondott pénteken, aztán szombaton délelőtt és azután este.Lehet, hogy Hoffmann Rózsika bűvkörébe esett? De hát mindenki átlát a szitán, az ingyenes egyetem egyfelől egyenlő a röghöz kötéssel, másrészről semmi garancia sincs arra nézvést, hogy egyszer csak mégis bevezetik a tandíjat vagy ahogy ők nevezik: költségtérítést, miután a diáktüntetések lecsengtek Minden esetre úgy tűnik, O. V. megijedt a diákok dühétől, és benne van a pakliban az is, hogy ez jó alkalom lesz Hoffmann Rózsa menesztésére kiengedve a gőzt ebből az őrületből.”
 • 65. spiler 2012. december 16. 13:31
  „KÖVÉR 7 ÉV ALATT/papa érdemei miatt felvétel nélkül került be/
  DAUTCH TOMOKA 14 év alatt végezte el
  ep. képviselőkne se nyelv vizsga se nyelv tudás
  MINEK IDE DIPLOMA....JÓ HELYRE KELL BEFÉRKÖZNI ÉS AKKOR MINDEN KIRÁLY,a többi ember meg kinlódjon a szabály a haverokre nem vonatkozik.”
 • 64. zehn 2012. december 16. 13:11
  „Cillit. Kedves vezetőd máris be<moderálva>. A diákság a jövő,már őket is kisemmizné és ellehetetlenítené az elmebajos. Nem hülyék a fiatalok, majd kikövetelik maguknak, amit szeretnének. Őket nem lehet lecserélni, nincs kivel.”
 • 63. Cillit_bang 2012. december 16. 13:03
  „A rendszerváltozásig csak azok kerülhettek be egyetemre, akik felvételi eredményük, illetve egyéb kedvezmény (pl fizikai dolgozó gyermeke) alapján befértek a korlátozott számú helyre. A felsőoktatás akkor nyílt ki, amikor azok, akik nem jutottak be az állami helyekre, saját költségükön tanulhattak. A most egyetemen tanuló 350 ezer diák 45 százaléka fizet a tanulmányaiért.”
 • 62. lepkehalo 2012. december 16. 12:37
  „59. Qllancs
  Régebben azt mondták, hogy a népet nem lehet leváltani, de mint kiderült, lehet. Most cserélik le a hazai választókat a határon túliakra.”
 • 61. Cillit_bang 2012. december 16. 12:31
  „Úgy látom a komcsik csak a buzdításhoz és az uszításhoz értenek! Az észérveik továbbra is nincsenek! Mondjuk ész nélkül nem is lehet!! Ők etetik falls információkkal a hallgatókat, azt viszont jól megtanulták Lenin óta ,dezinformáció+ zavarkeltés! Megértem őket, mert tudják becsületesen semmi esélyük sincs, mert elvesztették hitelüket teljesen! De majd Ron Berber segít uszitani és gyülöletet kelteni!!”
 • 60. kristóf65 2012. december 16. 12:26
  „A diákok nem hülyék, hisz Orbán már többször is eljátszotta a zemberek bizalmát.

  A diákok válaszoltak Orbánnak:
  http://www.youtube.com/watch?v=CDkkvNXj2Ik#!”
 • 59. zehn 2012. december 16. 12:15
  „Diákok! Egyetlen szavát se higgyétek, hazug,képmutató,akarnok, beteg ember! El kell zavarni a közéletből! Már mindent tönkretett, amihez hozzányúlt.”
 • 58. Cillit_bang 2012. december 16. 12:08
  „A "rendszerváltást" meg kell oldani a felsőoktatásban is!
  A minőségi oktatást vissza kell terelni, az "üzleti" oktatásból!
  Minőségi felvételi rendszer kell, ami abszolút kizárja, hogy olyanok kerüljenek be, akik, csak szórakoznak, melegednek 6-10 évig kemény adópénzeken! Ha valaki sikertelen vizsgát tesz fizessen keményen, mert ha valaki megbukik pl. autóvezetésből már az is fizet, ha újra vizsgázni akar!
  A "röghöz" kötésnem ellensége kell a hallgatóknak, hanem természetesnek kellene venni, mivel "ingyen" tanul (adópénzen), a diploma után pedig "elhúz"! Ez vicc! Amióta világ a világ ha egy cég finanszíroz-jelen esetben az állam- valamilyen tanulást, továbbképzést természetesen szerződést köt(ött) az illetővel akár több évre is!
  S van remény,hogy kevesebb kókler diplomás kerül ki az életbe!”
 • 57. Qllancs 2012. december 16. 12:05
  „A kormány, orbán HITELTELEN ! Csak hazudoznak .Fiatalok ne hadjátok abba a tüntetéseket! még jobb lenne ha a nép is melléjük állna !
  Tönkretették az eü., az ipart, mezőgazdaságot ! Ami korábban működött MINDENT tönkrevágtak.
  ACsak a felsőtízezer tanulhat majd , a szegény meg mehet külföldre !
  Vajon az orbán és más képviselők gyerekei MIÉRT külföldön, állami ..v. alapítványi pénzekből tanulnak ???
  Erre nincs pénz ! De felcsútra, debreceni sportstadionokra VAN többtíz milliárd FT?!!
  v. Romániába..nyitnak irodát..Kövér l. gyerekei keresztapja..Száz J. levitézlett Székelyudvarhelyi polgmester, kirugták még az RMD is ..de kövér elintézte neki : Nemzetstratégiai Kutatóintézet..a Bethlen G. alapítványon belöl ..ez évre kap /2 hét/ működésra 100 milliót ??? majd 2013. ra : 1,3 milliárdot ?????

  NE a határontúliakat támogassák a MAGYAR EMBEREK ADÓJÁBÓL !!hanem az itt élőket !!!

  Igaz meg kell venni a kintiek szavazatát, mert itthon már igen kevesen fognak rájuk : X ni. /REMÉLEM !!!!/”
 • 56. Antal50 2012. december 16. 11:37
  „Taktikázik és időt húz,eddig az ellenkezőjét sulykolták éjjel nappal az egész szakértői fullajtár kormányával.
  Végül kiderül, hogy egyszeméllyes vállalat lett országunk,ő egyedül dönt eggy ilyen nagy horderejű ügyben.
  A diákoknak üzenem ,ne hagyják abba amit elkezdtek!!! Ő a leg hiteltelenebb miniszterelnökünk, sajnos.”
 • 55. X_Y 2012. december 16. 11:26
  „53. Bendegúz007 2012.12.16. 09:05

  "Meglátjuk mi lesz a vége,a kezdeményezés jónak tűnik,de várjuk meg a pontos részleteket.
  A másik dolog hogy állítsák le az egyetemek forrás megvonását,és zárolását hogy minőségi szinten tudjanak oktatni a felsőoktatásban."

  Már ki is mondtad lényeget: az egyetemi tanulmányok finanszírozásának kérdését (nevezzük tandíjnak vagy diákhitelnek esetleg képzési hozzájárulásnak vagy bárminek) áttolja az egyetemekre - miközben a forrásaikat elvonja. Nagyjából 3 lehetőség van: 1. az a gaz karvalytőkés egyetem lesz a mumus, aki mégis szed tandíjat. 2. az egyetemek lecsökkentik a keretszámokat - esetleg megemelik a ponthatárokat úgy, hogy állami képzésre senki ne jusson be (maximum majd a magyarok helyett gazdag arabokat, németeket meg más fizető külföldi diákokat oktatnak). 3. A magyar felsőoktatás színvonala a bányászbéka s<moderálva> alá megy: egy magyar diploma kb. annyit fog érni mint egy botswanai törzsi varázslóképző tanfolyamé..”
 • 54. X_Y 2012. december 16. 11:16
  „50. kontrapista 2012.12.16. 08:11

  Megnyugszik, beveszi a gyógyszerét...

  Értem én hogy tele vagy feszültséggel... Mégsem szavazgatsz majd levélben a Kedves Vezetőre. Magyarországra meg csak turistaként jössz... Ha beengednek.”
 • 53. info 2012. december 16. 10:59
  „Már az sem igaz amit kérdez, nem amit mond. Itt a mézesmadzag, a sunyi, mindent tönkre tesz és vígan elsétál.
  -Diákhitel-félnek fölvenni-ugye?Volt szöveg, némely okos osztotta az észt mint akinek elgurult a pirulája.”
 • 52. kristóf65 2012. december 16. 10:04
  „Ha Orbán már is megszólalat, akkor a Fidesz megijedt a tüntető néptől.

  Most meg fogják próbálni, valamilyen kommunikációs trükkel kimagyarázni a helyzetet.
  Félnek, mert ha rösszul döntenek, akkor belebukhatnak az egészbe és ugrott a hatalom!”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudott megállapodni az MTVA az Üzemi Tanáccsal

Megállapodás nélkül zárultak az egyeztetések a Központi Üzemi Tanáccsal - közölte az MTVA. Tovább olvasom