Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Orbán Viktor kitüntetést adott át Degenfeld-Lindner Máriának

A Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök Degenfeld-Lindner Máriának pénteken Budapesten.
Áder János köztársasági elnök a magyar kultúra megőrzése és megismertetése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, a magyar borászat hírnevének öregbítéséért, valamint munkahelyteremtő tevékenységéért adományozta a kitüntetést Degenfeld-Lindner Máriának, aki férjével 1994-ben elhatározta, újjáéleszti a Degenfeld-szőlőbirtokot Tokaj-Hegyalján, amelynek történelmében a német-magyar származású Degenfeld grófi család fontos szerepet töltött be birtokaival.

Degenfeld-Lindner Mária komoly munkát végzett annak érdekében, hogy a tokaji borvidék hírneve és elismertsége méltó maradjon az ott termett szőlő minőségéhez, és egyúttal megújuljon a 21. század keretei között - hangzott el életútja ismertetésekor.

Az Országházban tartott ünnepségen Orbán Viktor azt mondta, Degenfeld-Lindner Mária sokat tett Magyarországért, a tokaji Degenfeld-tradíció újjáélesztése pedig egy másfél évszázados családregény méltó folytatása.

A Degenfeld család a nehéz politikai körülmények ellenére sem szakadt ki a nemzet kötelékéből, és amikor lehetőség volt rá, visszatértek Magyarországra, újra megalapozták a birtokot, újjáélesztették a családi hagyományt - hangsúlyozta méltatásában a kormányfő, hozzátéve: "most már nemcsak azt láthatjuk, miként lehetséges romjaiból újjáépíteni egy gazdaságot, hanem arra a kérdésre is választ kaphatunk, mit jelent a bor- és szőlőkultúra ma, 2013-ban Magyarországon".

A miniszterelnök beszélt arról is, a magyar nagyasszonyok hagyománya végigvonul a magyar történelmen, hiszen "gyakorta volt úgy, hogy vagy maguk az asszonyok tartották meg vállukon az országot, vagy ők segítették a férfiakat ahhoz, hogy megtarthassák vállukon Magyarországot".

Degenfeld-Lindner Mária beszédében elmondta, az 1990-es évek közepe óta dolgoznak azért, hogy fejlődjön a borászatuk, és hogy a külföldi piacokat is meggyőzzék Tokaj adottságairól. Hozzátette, büszkék borászati birtokukra és kastélyszállójukra.

Olvasóink írták

 • 3. papika56 2013. április 05. 15:15
  „Mi ez a nyalás a birtok szomszédnak ??? orbánné birtokai is ott vannak ! Szomszéd..jóóó barát !
  Megérdemli a kitüntetést !!! Na meg az eu s pályázati pénzből kapott..bor és szálloda építésre..visszanem térítendő támogatást ! 1,6 milliárd ft !!hvg.”
 • 2. szatyi 2013. április 05. 14:05
  „Az új arisztokrácia elismerése!”
 • 1. balihoho 2013. április 05. 12:16
  „Tokaj hegyalja, más miatt is ismert.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenessé tenné az első nyelvvizsga díját a Jobbik

A Jobbik szerint a nyelvvizsga több tízezer forintos vizsgadíjának átvállalása egy széles társadalmi réteg számára jelenthetne segítséget az első nyelvvizsga megszerzésében. Tovább olvasom