Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Orbán Viktor: kivonul a Mol a Nabucco-projektből

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint kivonul a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Mol) a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Nabucco Magyarország számára is fontos projekt, mert összefüggésben áll azzal a törekvéssel, hogy az ország megszüntesse egyoldalú függőségét az energiaellátás biztosításában.
"Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet" - fogalmazott a kormányfő Brüsszelben, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemzőintézet rendezvényén, egy újságírói kérdésre válaszolva.

"A Nabucco bajban van" - vélte.

Orbán Viktor kifejtette: a magyar gazdasági stratégiának részét képezi, hogy kiépítse függetlenségét ebben az értelmében, hiszen az ország jelenleg nagymértékben függ az orosz gáztól. A stratégia keretében a kormány fenn kívánja tartani, vagy akár újakkal is kiegészíteni az Oroszországhoz kötődő beszerzési vonalakat, de szeretne új utakhoz is jutni.

Ezért támogatja a kormány a magyar-szlovák vezetékösszeköttetést annak ellenére, hogy rövid távon ez meglehetősen költséges. Horvátországgal is tárgyalások folynak egy másik útvonal kiépítéséről, és Olaszország felé szintén keresnek hasonló lehetőséget.

Orbán Viktor jelezte: három éven belül szeretné olyan helyzetben látni Magyarországot, hogy elmondhassa: nem függ egyetlen országtól az energiaellátásban.

Hozzáfűzte: a függetlenség megteremtése után sincs akadálya, hogy ésszerű árfekvés esetén Oroszország is hozzájáruljon a magyar energiaellátáshoz.

A miniszterelnök elmondta: látja azt is, hogy Oroszország aktívabb lett a Déli Áramlat vezeték kiépítésében.

Magyarország számára ez utóbbi tekintetében szerinte egyszerű a kérdés: az ország területén átvonuló, vagy pedig kívül húzódó Déli Áramlatot szeretne-e látni. Hozzátette: puszta gazdasági megfontolásokból a válasz az, hogy sokkal jobb, ha a vezeték magyar területet is érint.

Mol: a Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság felmerült

A Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni - reagált a Mol Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentésére, amely szerint a társaság kivonul a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból.

A Mol közölte: a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan. 2003 óta a projekt megvalósítási költségei folyamatosan növekednek, ugyanakkor még mindig nem világos, hogy mennyi lesz a végösszeg. Másrészről a projekt vezetése a mai napig nem tudott olyan gázforrást találni és biztosítani, amely elegendő gázzal látná el a vezetéket, így a rendelkezésre álló gáz mennyisége és forrása még mindig kérdéses.

"Ezeket az aggályainkat többször is jeleztük a Nabucco Nemzetközi Társasággal igazgató tanácsában. Továbbra is elkötelezettek vagyunk Kelet-Közép Európa energiaellátásának diverzifikációját illetően, de független vállalatként felelősséggel tartozunk részvényeseink iránt, a lehető legeredményesebb gazdasági teljesítményt kell nyújtanunk" - közölte a társaság.


A több mint 3800 kilométeres Nabucco csővezeték megépítését 2002 óta tervezik, a projekt bevallott célja, hogy függetlenítse Európát az orosz földgáztól. A Nabucco - Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül - teljes kapacitáson évi 31 milliárd köbméter földgázt juttatna Európába Kaszpi-tenger környéki és közép-ázsiai lelőhelyekről, de egyelőre biztos gázszállítói nincsenek. A teljes beruházási költség 7 milliárd euró körüli szintről indult, jelenleg azonban már "a nagyon derűlátó forgatókönyv" esetén is 24-26 milliárd euró körüli összegről esik szó.

A Nabucco projektet a Nabucco Gas Pipeline International GmbH nevű cég koordinálja, amely 2004-ben alakult Bécsben. Tagja az osztrák OMV, a magyar Mol, a romániai  Transgaz, a bulgáriai Bulgargaz, a török Botas, és később csatlakozott a német RWE.

Olvasóink írták

 • 7. JungHeinrich 2012. április 24. 12:32
  „...csak kamuzik a szerencsetlen! Magyar termofold es ivovizkeszlet vedelme zero, viztarozok epitese zero, zoldenergiak allami tamogatasa zero pont ugy hazudsz mint az elodeid :-(”
 • 6. Blueman333 2012. április 24. 12:30
  „Mióta mond ez a kis f... meg bármit, ami mondjuk a MOL-lal kapcsolatos???
  Ha meg mégis megmondhatja, esetleg titokban dönt is, dönthetne úgy is a sötét bőrű vezér, hogy csökkenjenek az üzemanyag árak (ha már a megkérdezésünk nélkül 100 milliárdokért vásárolt a mol-ból), amiért ellenzék korában annyira kiállt!!! Folyamatosan csökken a világpiacon a nyers kőolaj ára, itt meg 3x nő, 1x csökken! Mocskos hazudozó fidesz! Kiállítanám az összeset a Duna partra, arccal a Duna felé!!”
 • 5. kilo 2012. április 24. 11:38
  „Szakmailag nem tudom, melyik a jo. Mindket utnak van letjogosultsaga.
  De: ne a focista dontson egyszemelyben! A MOL egy rt., talan a tulajdonosoknak lehet mas velemenyuk is!”
 • 4. papika56 2012. április 24. 10:06
  „.." 3 éven belül szeretné látni ....." de nem mint vezír !! ugye ezt tudja ! Hol lesz ő már akkor !
  legalább is reméljük min. 9,8 millióan !!!”
 • 3. szandokán 2012. április 24. 09:16
  „Össze vissza kapkod ez a hülye gyerek.”
 • 2. bambulla 2012. április 24. 08:58
  „mire elfogy a foszilis energia addigra kiépítjük mi is :((
  bravó, Viktor!”
 • 1. studyfy 2012. április 23. 22:34
  „Gyurcsány ideje alatt hatalmas propagandával hirdette a Fidesz Nabucco melletti és a Déli Áramlat elleni kiállását. Eltelt három év és pont az ellenkezőjét teszi az Orbán kormány. Akkor ki is hazudik folyamatosan?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél évig tartottak fogva egy idős férfit Gádoroson

A 73 éves férfit munkára kényszerítették, a pénzét pedig elvették; az ügyben a bíróság egy 33 éves férfit előzetes letartóztatásba helyezett. Tovább olvasom