Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Orbán Viktor köszöntője a zsidó újév alkalmából

Levélben köszöntötte a zsidó hitközségek vezetőit a zsidó újév alkalmából Orbán Viktor szerdán; a miniszterelnök hangsúlyozta, kormánya elkötelezett az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, és nem fogad el semmilyen faji, világnézeti kirekesztést.
Orbán Viktor az 5771. zsinagógai újév alkalmából köszöntötte levélben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőit.

"Kérem, engedjék meg, hogy a zsidó újév alkalmából ezúton fejezzem ki jókívánságaimat a magyarországi zsidó közösség valamennyi tagjának" - kezdi a köszöntőjét kormányfő a Mazsihisz honlapján közzétett levelében.

A magyar emberek tavaszi döntése nyomán elérkezett az idő, amikor Magyarország polgárai kezükbe vették saját sorsukat, s immár megtalálhatják egymáshoz az utat, akik a közjóért és az erkölcsi megújulásért kívánnak munkálkodni - olvasható.

Orbán Viktor azt írta, "a nemzeti egység kormányának egyik legfőbb célkitűzése a rend és a jogállamiság helyreállítása, kormányom elkötelezett az emberi jogok tiszteletben tartása mellett és nem fogad el semmilyen faji, világnézeti kirekesztést".

Ugyanakkor bízik benne - írta a miniszterelnök -, hogy "együttműködésünk nem korlátozódik a szélsőségességek elleni közös fellépésre, hanem együtt tudjuk tovább építeni, gazdagítani Magyarországot és azt az örökséget, melyet a magyarországi zsidóság ennek a nemzetnek adott" - zárta levelét Orbán Viktor.

A zsidó újév alkalmából Mesterházy Attila, az MSZP elnöke gondoktól mentes évet kívánt a magyar zsidóság minden tagjának; mint közleményében írta, azt kívánja, hogy az emlékezés napján, az ember megteremtésének, a világ születésének örömét "jóérzéssel, felszabadultan élhessék meg".

A zsidó újév szerda este köszönt be, ezen és a következő napon a zsidó közösségek országszerte az ember és a világ teremtésének évfordulójára emlékeznek; ezzel a zsidó naptárban megkezdődik az 5771. zsinagógai év.

Az ünnep neve héberül Ros Hásáná, ami magyarul azt jelenti: "az év feje", vagyis újév.

Olvasóink írták

 • 6. klj_54 2010. szeptember 09. 09:42
  „5. hozzászólás dodó 2010.09.08. 21:01
  Mindenki tévedhet, ő is!”
 • 5. papsajt 2010. szeptember 09. 09:35
  „"2. tótkomlósi 2010.09.08. 20:21
  Azért a seggnyalást folytatni kell. Mégis csak tőlük kapja a fizetését."


  ennyi!”
 • 4. apátfalvi 2010. szeptember 08. 20:41
  „" a miniszterelnök hangsúlyozta, kormánya elkötelezett az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, és nem fogad el semmilyen faji, világnézeti kirekesztést."

  HAJRÁ FIDESZ!

  <moderálva>”
 • 3. gróf 2010. szeptember 08. 20:39
  „1. hozzászólás tatár 2010.09.08. 20:20

  Szeptember 11.-n fog a Ramadán véget érni.”
 • 2. tótkomlósi 2010. szeptember 08. 20:21
  „Azért a seggnyalást folytatni kell. Mégis csak tőlük kapja a fizetését.”
 • 1. tatár 2010. szeptember 08. 20:20
  „A napokban ért véget a ramadán:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy: 3 százalék alatt lesz jövőre a hiány

Magyarország jövőre 3 százaléknál kisebb államháztartási hiányt tervez, erről döntött a kormány szerdai ülésén. Tovább olvasom