Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Orbán Viktor naponta egyeztet a belügyminiszterrel

Naponta egyeztet Orbán Viktor kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterrel az ár- és belvízvédelmi helyzetről.
19:22 - A Felső-Tisza vidékén és a Körösök mentén is nőtt a belvízzel elöntött terület, a Körösök és a Berettyó mentén több szakaszon az árvízvédelmi készültséget is fokozták. Orbán Viktor kormányfő naponta egyeztet Pintér Sándor belügyminiszterrel az ár- és belvízvédelmi helyzetről. A miniszterelnök szerint "óvatosnak kell lenni, de van ok az optimizmusra" az ár- és belvízhelyzettel kapcsolatban.

A miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elmondta: 2010 óta több mint kétszázmilliárd forintot költöttek védekezésre, gátak megerősítésére, víztározók építésére. Kiemelte, a költségvetést úgy tervezték meg, hogy az árvízi védekezés nem pénzkérdés, vagyis nem állhat elő olyan helyzet, hogy azért marad el védekezés, mert nincs rá elegendő pénz.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője pénteken Szegeden azt mondta: mindenütt rendelkezésre áll az ár- és belvízi védekezéshez szükséges szakértelem, illetve megvannak a munkához elengedhetetlen speciális eszközök.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton napközben főként délen és keleten várható eső, de jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 8-11 milliméter csapadék várható, ez kisebb vízszintemelkedéseket okozhat.

Az OVF pénteki kora esti összesítése szerint jelenleg országosan csaknem 2777 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Ebből több mint 552 kilométeren harmadfokú a készültség. Csaknem 692 kilométeren másod-, több mint 1532 kilométeres szakaszon pedig elsőfokú a védekezés.

Belvízvédelmi készültség összesen 79 helyen van érvényben, ebből 21 szakaszon harmad-, 45 helyen másod-, 13-on pedig első fokú a készültség.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén már több mint 22 ezer hektárt borít belvíz. A térség folyóin folytatódott az árhullámok levonulása: a Tisza az országhatáron túli szakaszán apad, hazai területen viszont még végig árad.

A Körösök mentén több mint ezer hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület, a földekről folyamatosan szivattyúzzák a vizet a folyókba és a tározókba. Békés megyében 11 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget.

A Körösök és a Berettyó védvonalain újabb szakaszokon rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A Hortobágy-Berettyó szintje az árvízkapu csütörtöki bezárása óta húsz centiméterrel emelkedett, így pénteken lezárták az ágotai vészelzáró zsilipet. A tartósan magas vízállások következtében egyre több az árvízi jelenség, de beavatkozást egyelőre nem igényelnek.

Zala megyében a Principális-csatornán a lassú apadás mellett még tovább erősítik a nyúlgátat.

Siklóson hat embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát pénteken, mert a Váralja utcában húsz méter hosszan megrogyott a löszfal, és két lakóházat veszélyeztetett. Az érintett lakókat rokonoknál helyezték el.

A Mecsekerdő Zrt. közölte, hogy a szélsőséges időjárási viszonyok miatt sellyei erdészetében erdőjárási tilalmat rendeltek el. Tájékoztatásuk szerint a jelentős mennyiségű ár- és belvíz következtében a fák gyökerei nem tudnak biztonságosan kapaszkodni, így erősebb szél esetén könnyen kidőlhetnek.

15:13 - Újabb szakaszokon emelték a készültséget a Körösök és a Berettyó védvonalain

Újabb szakaszokon rendeltek el harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Körösök és a Berettyó védvonalain, a védekezésben 913 ember teljesít szolgálatot - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság pénteken.

A közlemény szerint jelenleg a 340 kilométer hosszúságú védvonalból 296 kilométeren harmadfokú az árvízvédelmi készültség, 49 kilométerrel hosszabb szakaszon, mint 24 órával korábban, 19 kilométeren pedig másodfokú. A Fehér-Körös kivételével harmadfokú az árvízvédelem, e fokozat mellett védekeznek a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön a Hármas-Körösön és a Berettyón.

A Hortobágy-Berettyó szintje az árvízkapu csütörtöki bezárása óta húsz centiméterrel emelkedett, így pénteken lezárták az ágotai vészelzáró zsilipet. A tartósan magas vízállások következtében egyre több az árvízi jelenség, de beavatkozást egyelőre nem igényelnek.

A folyók vízszintjében jelentős változás nem várható a következő 24 órában. Várhatóan harmadfokú vízállás fölött tetőzik a Sebes-Körös hétfőn Körösladánynál, a Berettyó Szeghalomnál, a Hármas-Körös pedig kedden Gyománál és szerdán Szarvasnál - áll a közleményben.

14:59 - Már 22 ezer hektár az elöntött terület a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén

Már több mint 22 ezer hektárt borít belvíz a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén - közölte a szervezet vezetője pénteken.

Bodnár Gáspár elmondta: a csütörtöki adatokhoz képest 6 ezer hektárral nőtt az elöntött terület.

Az igazgatóság tizenegy belvízi szakaszán van érvényben első- vagy másodfokú belvízvédelmi készültség, a települések közül Újfehértón jelenleg elsőfokú, Nyíregyháza egyes területein, Kótajban, Nagyecseden, Gávavencsellőn és Magosligeten másodfokú készültség keretében végzik az önkormányzatok a területek belvízmentesítését.

A vízügyi szervezet tizenhárom szivattyútelepe folyamatosan üzemel, ezek több mint 1,9 millió köbméter belvizet emeltek át a főbefogadókba - tette hozzá az igazgató.

A térség folyóin folytatódott az árhullámok levonulása: a Tisza az országhatáron túli szakaszán apad, hazai területen viszont még végig árad. Vásárosnamény és Gávavencsellő között továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn - ismertette Bodnár Gáspár.

A Túron még mindig a legenyhébb riasztás van érvényben, a Kraszna egyik szakaszán harmadfokú, máshol másodfokú a készültség. A Lónyay-főcsatorna árad, Kótaj és Berkesz között másodfokú, Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú készültséget tart a vízügyi igazgatóság.

A Szamos és a mellékfolyóinak külföldi és a hazai szakaszain egyelőre nincs készültség, annak ellenére, hogy a sok csapadék miatt egy nap alatt csaknem két métert emelkedett a folyó vízszintje.

14:54 - Lezárták az ágotai vészelzárót

Lezárták a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán lévő ágotai árvízi vészelzáró zsilipet péntek délelőtt, ezt az indokolja, hogy a Hármas-Körösön levonuló árhullám miatt csütörtökön bezárták a mezőtúri árvízkaput - közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője.

Elmondta: a Hortobágy-Berettyó vízszintjének további emelkedését meg kellett akadályozni, s ennek egyik eleme az ágotai vészelzáró bezárása.

A szakemberek pénteken átvágták a Hortobágy folyó jobb oldali és a nagyiváni tározó töltését, így az északról érkező vizek a belvíztározóba kerülnek. A tározó 40 millió köbméter belvíz befogadására képes - jelezte Bara Sándor.

Tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyón továbbra is harmadfokú a készültség; Borznál péntek reggel 396 centiméter volt a vízállás, ez 42 centiméterrel marad el az eddig mért legmagasabb vízszinttől.

A Berettyó folyó torkolati szakaszán is harmadfokúra növelték az árvízvédelmi készültséget: Szeghalomnál 508 centiméteres vízállást mértek, az áradás folytatódik. A folyó felső szakaszán - ismételt áradás miatt - pénteken elrendelték a másodfokú védelmi készültséget, miután Pocsajnál a reggel mért vízszint 466 centiméter volt - sorolta Bara Sándor.

A Tivizig tiszai védelmi szakaszán továbbra is elsőfokú a készültség - tette hozzá a védelemvezető.

A belvízről szólva elmondta: működési területükön 31 950 hektár föld áll víz alatt, ebből 7100 hektár vetés, 7550 hektár szántó, 11 600 hektár rét és legelő. Jelenleg a 12 belvízvédelmi szakaszból tízen folyik védekezés, mindegyikben másodfokú készültség mellett.

Korábban írtuk:

A miniszterelnök ezt pénteken mondta a Kossuth Rádióban, úgy fogalmazva, hogy "óvatosnak kell lenni, de van ok az optimizmusra" az ár- és belvízhelyzettel kapcsolatban.

Közölte: a költségvetést úgy tervezték meg, hogy az árvízi védekezés nem pénzkérdés, vagyis nem állhat elő olyan helyzet, hogy azért marad el védekezés, mert nincs rá elegendő pénz.

A kormányfő egyúttal jelezte, hogy 2010 óta több mint kétszázmilliárd forintot költöttek védekezésre, gátak megerősítésére, víztározók építésére.

Orbán Viktor végül azt mondta, hogy a "legszeszélyesebb" magyar folyó a Tisza, arra kell elsősorban figyelni.

Olvasóink írták

 • 5. queenmargareth1 2013. április 06. 09:57
  „3. hecsedli 2013.04.05. 18:03 jó, kidőlt a tanya oldala, mert valakik odaengedik a vizet!!!de ezért kártérítést fogok követelni!”
 • 4. queenmargareth1 2013. április 05. 19:41
  „nem, én belvízből.Te gyalogoltál heteket munkába térdig érő gumicsizmába vasútállomáson átöltözve sötétben?
  és Pintér honnan nézi?
  és orbán honnan nézi?”
 • 3. hecsedli 2013. április 05. 18:03
  „1. papika56 2013.04.05. 15:23
  2. queenmargareth1 2013.04.05. 16:24
  És ti honnan írogattok?Talán a gátról?”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 05. 16:24
  „sms-en keresztül?”
 • 1. papika56 2013. április 05. 15:23
  „<moderálva> Sanya ott az íróasztalnál képbe van ! ő mindent lát ..a meleg irodájából !
  orbán és a többi <moderálva> --menjenek ki a gátra és segítsenek !!!
  vakondi is díszruhába nyilatkozik ! MINEK ??? kifelé dolgozni !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: bántalmaztak két aláírásgyűjtőt Budapesten

Nem ez az első erőszakos támadás a Fidesz ellen "az elmúlt időszak baloldali gyűlöletkampánya alatt"… Tovább olvasom