Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Orbán Viktor: Nem törvényes és nem fair

Orbán tisztességtelen eljárást ró fel az EU-bizottságnak címmel közölt írást a FAZ.
Illegálisnak nevezte Orbán Viktor a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerkesztőségében tett látogatásakor, amelyről a német konzervatív újság a címoldalon kezdődő írásban számolt be szombaton.

A miniszterelnök pénteki, egynapos hivatalos németországi útja alkalmából tett látogatásról a lap Orbán tisztességtelen eljárást ró fel az EU-bizottságnak címmel számolt be.

Az írás bevezetőjében a FAZ kiemelte, hogy Orbán Viktor a lap munkatársai előtt visszautasította a kohéziós támogatások befagyasztására tett brüsszeli javaslatot, "nem törvényes és nem fair" eljárásnak minősítve az Európai Bizottság (EB) törekvését.

Orbán hangsúlyozta: a tagországi államháztartás feletti bizottsági ellenőrzés szigorítása "lényegében a mi kezdeményezésünkre" történt. "Nem értem, hogy (a bizottság) elsőként miért éppen egy olyan országgal szemben" gyakorolja kiterjesztett jogait, amely nem tartozik az euróövezethez, és mégis "mindent megtesz az államháztartási konszolidációért" - fűzte hozzá a kormányfő a szerkesztőségi beszélgetésen.

Orbán Viktor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni az EB esetleges politikai motivációit illetően, ugyanakkor közölte: síkraszáll azért, hogy az uniós pénzügyminiszterek március közepén soron következő tanácsülésén a testület ne kövesse az EB ajánlását - áll a FAZ beszámolójában.

A kormányfő felhívta a figyelmet az EB számításaira, amelyek szerint a deficit az idén a 3 százalékos határérték alatt lesz, jövőre pedig 3,25 százalék lehet, és visszautasította az EB állítását, amely szerint a reális hiány magasabb lenne, ha kiszűrnék az egyszeri intézkedések hatását. Hozzátette: az államháztartási helyzet alakulását valóban befolyásolják egyszeri hatások, ezek azonban nem érik el a brüsszeli bizottság által jelzett nagyságrendet. A deficit nagyobbik része szerkezeti jellegű - fejtette ki, hozzátéve, hogy erről az EB döntése előtt egy nappal levélben tájékoztatta a testület elnökét, de nem talált meghallgatásra.

Kormányzati számítások szerint 2013-ban Magyarországon lesz az egyik legalacsonyabb államháztartási hiány az Európai Unióban, az ország a hetedik vagy a nyolcadik helyet foglalja majd el a huszonhetek rangsorában - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy "nagyon komolyan" veszi a kohéziós támogatások befagyasztására vonatkozó bizottsági javaslatot.

A miniszterelnök kifejtette: nem ellenzi, hogy az EB erős pozíciót foglal el az európai költségvetési poltikában, azt viszont ellenzi, hogy egy önmagában helyénvaló eszközt helytelenül használnak, amint az Magyarország esetében történik.

A FAZ beszámolójában megjegyezte, hogy brüsszeli várakozások szerint a pénzügyminiszterek az EB ajánlásának megfelelő döntést hoznak majd. Ebben "politikai megfontolásoknak is lehet szerepük" - tette hozzá a német konzervatív lap, utalva a Brüsszel által kifogásolt magyar törvényekre.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. cruiser 2012. február 27. 18:29
  „38. studyfy 2012.02.26. 20:44
  " ...a politikában járható út-e? Tudniillik, ott a komoly anyagiak a meghatározók..."
  Erről szól az UNIO.
  Pénz.
  Néhány ország elhatározta, hogy nem politikailag, hanem gazdaságilag teszi tönkre ellenfeleit.
  Mivel ők összelopták vagyonukat az elmúlt néhány évszázadban, fölényben vannak azokkal szemben akiket most is támadnak.
  A lényeg: hitel, hitel, hitel.
  Minél több hitelt veszel fel, annál jobban úgy teszünk, mint, ha szeretnénk Téged.
  /Soha nem szerettünk./
  Ha nem kérsz hitelt Te vagy az Antikrisztus, a megtestesült bűn, a halál maga.
  Hitel, hitel, hitel.
  Amint felveszed, Te vagy az Isten, minden szép és jó.
  Vegyél fel még hitelt...”
 • 38. studyfy 2012. február 26. 20:44
  „cruiser, azon a több mint 50 % közé tartozom, akik nem elkötelezettek egyik oldal felé sem. Látom mindkét oldal nagy hibáit, mert hidd el sok van belőlük. Ne hogy azt hidd, ez alól Orbán kivétel. Ebből következik, az EU-nak sok mindenben igaza van. Abban viszont Neked van igazad, hogy az anya akkor is kiáll fia mellett, ha tudja, hogy nincs fiának igaza. Csak kérdés, hogy ez a politikában járható út-e? Tudniillik, ott a komoly anyagiak a meghatározók! Majd meglátod, hogy meg fog változni Orbán véleménye az EU felé (nem a saját tábora felé, arra más vélemény lesz), mikor az EU hitelekről lesz szó!”
 • 37. macs 2012. február 26. 19:32
  „35. cruiser,
  elég ha az EP és a bizottságok ülését nézzük a neten?”
 • 36. jonagabo 2012. február 26. 19:26
  „Nekem személy szerint szimpatikus Orbán Viktor!Szerintem azt csinálta amit egy hazafi csinálhatott!Az meg hogy az EU 50millios(Eur) tartozást kasziroz Mo-tól vagyis Sperrkonto-t hoznak létre nagy ügy... Eddig is megélt a Magyar ezután is.”
 • 35. cruiser 2012. február 26. 17:34
  „34. gondolom 2012.02.26. 15:01
  Sokat javítana a szemléletén, ha nem csak a Népszabadság és az ATV lenne a kedvelt média. Nézzen körül objektíven, lásson összefüggéseket. Ne csak szajkózza amit hall balról.”
 • 34. gondolom 2012. február 26. 15:01
  „bambinaxx miért van az,hogy az unió vezetöségét meg lehet vezetni Orbánéknak,miért van az ,hogy több az ország adossága,miért van az ,hogy ha be léptünk egy közösségbe annak rendelkezéseit nem fogadja el Orbán.Csodálkozunk,hogy visszavágnak a gőgös viselkedés,kokizás miatt.A kettös beszéded is élő adásban rótták Orbán szemére.Soroljam e?”
 • 33. bambinaXX 2012. február 26. 14:07
  „31. cruiser: Miért vallják sokan, hogy minél több adóssága van egy országnak, annál jobb polgárainak?
  - mert hasznuk van belőle. anyagi. egyébként bennem is felmerültek u.ezek a kérdések.. és még1: Az hogy lehet, hogy Görögo. csődbe jutott és megmentik, hatalmas adóssága egy részét elengedik? hja: ott nem volt bankadó, válságadó - nem tapostak biz. érdekkörök tyúkszemére
  32. harcsabajusz félreérted - szó sincs arról, hogy más országgal szemben u.ez helyénvaló lenne. Olvasd még el párszor amit idéztél..
  Mégegy: anno meghamisították MO. költségvetési adatait az EU fele. 2004 óta vagyunk EU tagok. A jelenlegi kormány hatalmas adósságcsomagot örökölt 2010-ben. nagyobbat, mint az publikus volt.. hatalmas disznóságok derülnek ki sorban (MALÉV, BKV) felelőtlen hitelfelvételek, Magyarország számára egyértelműen hátrányos szerződések, stb.. A "a realitásokat figyelembe vevő józan gazdaságpolitika" alatt ezek folytatását érted??”
 • 32. harcsabajusz 2012. február 26. 12:40
  „Orbán szerint: "A miniszterelnök kifejtette: nem ellenzi, hogy az EB erős pozíciót foglal el az európai költségvetési poltikában, azt viszont ellenzi, hogy egy önmagában helyénvaló eszközt helytelenül használnak, amint az Magyarország esetében történik."
  Vagyis, ha más országokkal szemben használják az EB költségvetési kotrollját, akkor az helyénvaló, ha a Magyarországgal szemben, akkor nem...
  Lassan jó lenne ha a miniszterelnök úr észrevenné, hogy a Magyar Köztársaság egy európai gazdasági/politikai/kulturális közösség tagja, és nem a saját hűbér birtoka. Továbbá hasznos lenne, ha az örökös bűnbakkeresés és vádaskodás helyett megpróbálna partneri viszonyt kialakítani az EU-val a hazai szakmai körökkel, ne adj isten ellenzékével, kritikusaival. Sokkal eredményesebben kormányozhatna. A gazdasági ámokfutás helyett meg nem ártana a realitásokat figyelembe vevő józan gazdaságpolitikát folytatnia. Akkor biztos tárgytalanná vállna az EU figyelmeztetése.”
 • 31. cruiser 2012. február 26. 10:44
  „Ha nincs sajtószabadság Magyarországon, hogyan szólhatnak hozzá a cikkekhez a kormánnyal és Orbán Viktor munkájával egyet nem értők?
  Miért szól a Klubrádió és benne a drága jó Bolgár György, na meg Kuncze úr ?
  Miért uszíthat minden nap a Baon, Heol, Sonline stb. oldalain a kormány és Orbán Viktor ellen Stanga István?
  Miért kell Magyarországnak alárendelt szerepet elfogadnia az önjelölt felsőbbrendűekkel szemben?
  Miért kell az UNIO-nak elhinni csak azt, amit Göncz Kinga, Kovács László, Heller Ágnes és társaik magyar valóságként hirdetnek?
  Miért vallják sokan, hogy minél több adóssága van egy országnak, annál jobb polgárainak?
  Miért baj, hogy ezt még többen nem hiszik el?
  Miért ...?
  Miért ...?
  Miért ...?”
 • 30. bambinaXX 2012. február 26. 09:29
  „"valóban komikus, hogy az EU a 2013-as, senki által nem látott költségvetési folyamatokra hivatkozva lép a kohéziós alap forrásainak felfüggesztéséről. Ilyen az, amikor az egyik következetlenség szüli a másikat. Képzeljük el, hogy 2011 elején az EU meghozza az ideihez hasonló döntéseit! Akkor bizonyára az EU intézményei a mostani vizsgálódásaik során megállapíthatták volna, hogy az elmúlt egy év alapján indokolt volt a szigor, ráadásul még mintha használt is volna, mert a kormány "jó útra tért" a fiskális politikában. Ez esetben hiteles lett volna azt mondani, hogy a helyzet még nem megnyugtató, de 2013-ban akár ki is kerülhetünk az edp alól. Konzisztens történet, nem úgy, mint a mostani"”
 • 29. qrumpli 2012. február 26. 05:34
  „Akasztott ember házába nem szabadna a kötelet emlegetni.
  Különben is .Bagoly mondja a verébnek.?"nem törvényes és nem fair"
  Igaz amit ez a mitugrász megígért az meg volt ajánlva.
  Undokabbak lesznek lassan a bolsiknál is ,harácsoló
  népség.
  Testőr nélkül lehet régen fölpofozza valaki”
 • 28. havranek 2012. február 25. 21:07
  „klj-54 (24.)
  Lényegében igaz amit a szavazókról ír ,de mégse hagyható ki az egymást követő kormányok választási törvénnyel való manipulálása mint ok ! Mert ma odáig jutottunk ,hogy sok "választóban" kialakult sajnos nem minden alap nélkül az a nézet miszerint "úgy sem változik semmi" ! Ezért bizony a hatalom birtokosait terheli a felelősség ! Az un. "ellenzéki kerekasztal" e kérdésben kötött megállapodásai közül egyet sem tartottak be ez nagyban magyarázza a mai érdektelenséget ! Hibás a nemszavazó is de nem Ő a fő felelős !”
 • 27. Lehiggadt 2012. február 25. 20:58
  „"18. roxper 2012.02.25. 15:35"
  T. ROXPER!
  fErdítem magyarra, amit írsz:
  A "hősies" küzdelemben kivívott fülkeforradalom következtében a "szabadságharc" révén elérték, hogy most ismét lehet a "Széllel szemben hogyozni", csak az a baj, hogy az "eredménye" nem az ő orcájukba száll!... - EGYELŐRE!?!
  Kérdés, hogy kibírja-e a nép 2014-ig?”
 • 26. Lehiggadt 2012. február 25. 20:50
  „"20. Mignon 2012.02.25. 17:22
  ...
  Az eredeti cime:
  "Orban wirft EU-Kommission unfaires Handeln "
  .
  T. Mignon!
  Nem akarlak megbántani, de lehet, hogy németül tudsz, de a germanizmusokat nem tudod magyarra fErdíteni!
  A fenti német cím magyarul - szerintem: Orbán az EU-bizottságot igaztalan (sportszerűtlen) eljárással vádolja!
  Nem kell feltétlenül a "klagen" szót használni... Az mást jelent!”
 • 25. pistimolnar 2012. február 25. 20:05
  „20.Mignon! Tudod miért nem, mert ott már tudják, hogy szóra sem érdemes!
  Hogy tud tisztességtelen eljárásról, nem fair, nem törvényes dolgokról beszélni az, aki éppen ezen cselekmények sokaságát kényszeríti, kényszerítteti másokra? Nemcsak a politikája, mint ember is megbukott!”
 • 24. klj-54 2012. február 25. 19:35
  „@22. csafe
  Mint aki bizonyosan nem a fideszre szavazott meg kell védenem azokat akik megszavazták a 2/3-ot!
  Nem ők a bűnösök.
  Bűnösek azok akik otthon a fotelban tespedtek szavazás helyett és ma persze teli orcával szidják a kormányt!
  Ezek az emberek nem demokraták.”
 • 23. HUNNE 2012. február 25. 18:50
  „Aha, eddig Viktorka verte a mellet mint King-kong es megprobalta velünk elhitetni hogy majd ö megmutatja az UNIO-nak hogy a Magyarorszagi Fidesz milyen hatalmas part es es hogy Magyarorszag a kormanyvaltas ota hatalmas gazdasagi fejlödesen ment at!hat ez nem jött össze.Ha mi milliardokat kapunk ajandekba az Uniotol akkor talan nem kellene arra az asztalra szarni ohonnan eszünk.Ez lenne illegalis de amit a Fityesz müvel az törvenyes es szabalyos.Es most ö ezt a lepest nem erti.Az Unio pedeig nem engedi hogy az labara lepjenek ezert ez a szankcio.Köszönjük Vikike!”
 • 22. csafe 2012. február 25. 18:14
  „Nem is tudom miért méltatlankodtok kedves kommentelők! Ti választottátok Viktort! (Minden 2÷3. kommentelőtől elnézést kérek :-)
  Viktor ahhoz van idehaza szoktatva, hogy mi a jogszerű, azt ő mondja meg. Hogy az EU ezt miért nem érti???”
 • 21. jambrik 2012. február 25. 17:27
  „Talán nem kellett volna virtuális kokikat, sallerokat osztani, gondolni arra, hogy menni kell még az EU-ba. Hát ez lett a fogadtatás. Igaz a híveknek nagyn tettszett a koki és saller, no de majd mindenki issza, a válságot. Lassan járj, tovább élsz!!”
 • 20. Mignon 2012. február 25. 17:22
  „A FAZ nyomtatott kiadasaban az Orban urral keszült cikk, es a
  szerkesztösegben tett latogatasa a cimoldalon van.
  (A cikk folytatasa es a fenykep a 2. oldalon talalhato.)

  A "faz-net" az ujsag internetes kiadasa le sem hozza a cikket...
  Az eredeti cime:
  "Orban wirft EU-Kommission unfaires Handeln vor"
  ("Orban nem fair-es eljarast vet az EU-Bizottsag /-nak/)

  A masik cikk:
  "Meinungsaustausch" in Wiesbaden
  ("Velemenycsere" Wiesbaden-ben) ....igy, idezöjelben!

  Az internetes kiadasban sehol semmi......

  :)))”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott figyelmet kérnek az M0-áson

Az autóúton több helyen javítási, illetve tisztítási munkákat végeznek szombaton. Tovább olvasom