Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Orbán Viktor: sajátos választ ad az ország a modellváltásra

A kormányfő szerint Európának nincs egységes válasza erre a válságra. Az eddig megszokott társadalmi és gazdasági modell nem fenntartható, Magyarországon nem is működött igazán.
Társadalmi és gazdasági modellválság zajlik Európában, Magyarország erre saját választ ad - mondta Orbán Viktor a Kurier című osztrák lapban kedden megjelent interjúban.

A kormányfő szerint Európának nincs egységes válasza erre a válságra. Az eddig megszokott társadalmi és gazdasági modell nem fenntartható, Magyarországon nem is működött igazán - fejtette ki. A válság a nyugati jóléti modell építése közben érte el az országot, "mi saját választ adunk rá" - mondta.

A Kurier a német Frankfurter Allgemeine Zeitunggal (FAZ) és a Die Welttel egy időben készített - részben megegyező tartalmú - interjút a magyar kormányfővel.

Az osztrák lap az FAZ-hez hasonlóan Orbán Viktornak azt a kijelentését emelte ki, hogy "nem vagyunk kedves fiúk a mainstreamből (a fősodorból)". Mint mondta, az alkotmány, a kormány gazdaságpolitikája és az általa bevezetett szabályok sokban eltérnek a Nyugat-Európában szokásostól. A Fideszt mindig akkor emelték kormányra a választók, amikor "valami újat kellett csinálni, mert a régi csődöt mondott".

A magyar mezőgazdaságban nagy átalakulás zajlik - mondta a miniszterelnök. Mint kifejtette, jelenleg a termőföldek fele nagygazdaság, a másik fele kis- és közepes gazdaság. A kormánynak az a célja, hogy az arány 80:20-ra változzon a kis- és közepes gazdaságok javára.

A kormányfő rámutatott: a magyar törvény azt írja elő, hogy egy évben legkevesebb 185 napig az országban kell tartózkodnia annak, aki gazdálkodni akar. Néhány tucat külföldi, azok, akik az év nagy részében az országban tartózkodnak, nagyon sikeres - mondta. "Ennek örülünk is" - tette hozzá. A gondot azok a külföldiek és magyarok jelentik, akik zsebszerződéseket kötöttek - jelentette ki.

Hangsúlyozta ugyanakkor: érvényes szerződéseket nem lehet utólag semmissé tenni. Arra a felvetésre válaszolt ezzel, miszerint olyanok is felszólítást kaptak az adásvétel érvénytelenítésére, akik jogszerűen vettek földet.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nyugodtan szemléli a Velencei Bizottság vizsgálatát az igazságszolgáltatás területén. Egyrészt a magyarországi alkotmányos helyzet teljességgel európai, másrészt a bizottság "nem állhat a parlament felett".

Kitért arra is, hogy a mai gyerekek generációja a fejlődő országok nagy motivációval rendelkező lakosaival lesz versenyben. "Iskolás gyermekeimnek azt szoktam mondani: azzal az 50 millió kínaival kell majd versenyeznetek, akik most még a rizsföldeken dolgoznak" - mondta.

Kijelentette: Európa többé nem lesz ugyanaz a válság után, mint ami előtte volt. "Az országoknak az új realitáshoz kell igazítaniuk politikai stratégiájukat. Ez nem kellemes hír. A kétharmados többség felruház azzal a privilégiummal, hogy rossz hírekről is beszélhessek" - mondta.

Magyarország ma szegény, nehézségekkel küzdő ország, de "a nehezén már túl vagyunk" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: a módosítás bővíti az Alkotmánybíróság jogkörét

A Die Weltbnek és a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában a miniszterelnök elmonta,… Tovább olvasom