Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Orbán Viktor: többé nem hagyjuk magunkat eltéríteni saját céljainktól

Többé nem hagyjuk magunkat eltéríteni saját céljainktól - jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapító ünnepségén, szerdán az Országházban.
A miniszterelnök szerint az, hogy Magyarország a számtalan külső és belső gondja közepette is új egyetemet alapít, azt mutatja, hogy "igenis van jövőnk, végre újra hiszünk magunkban, és ezért lesz erőnk kiverekedni magunkat a nehézségekből". Többé nem hagyjuk magunkat eltéríteni saját céljainktól - jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapító ünnepségén, szerdán az Országházban.

A kormányfő azután mondta el beszédét, hogy Kövér László házelnök átadta az új egyetem alapító nyilatkozatát Patyi Andrásnak, az intézmény rektorának, aki átvette az egyetem ünnepélyes jelképeit - a rektori láncot, jogart és díszpecsétet - is.

Orbán Viktor történelmi jelentőségűnek tartja, hogy mostantól egységes egyetemi rendszerben készítik fel azokat, akik a közszolgálat legfontosabb hivatásait választják. "Olyan fiatalokat akarunk képezni az állam működtetésére, akik a személyes példamutatásukkal, tudásukkal és teljesítményükkel, erkölcsi bátorságukkal és tartásukkal biztonságosabbá és erősebbé teszik Magyarországot; olyan fiatalokat, akik képesek magukat egy magasabb célnak alárendelni, (...) akik élethivatásuknak tekintik a haza és a köz szolgálatát" - hangsúlyozta, az új egyetem irányítóit, oktatóit és hallgatóit pedig a magyar állam megújításának legfontosabb letéteményeseinek nevezte.

Az, hogy a magyarok a számtalan külső és belső gondjuk, bajuk közepette is új egyetemet alapítanak, azt mutatja, hogy "igenis van jövőnk, végre újra hiszünk magunkban, és ezért lesz erőnk kiverekedni magunkat a nehézségekből. Lesz erőnk és lesz tudásunk sikeres nemzetté válni, sikeres országot építeni, és többé nem hagyjuk magunkat eltéríteni a saját céljainktól" - fogalmazott Orbán Viktor, majd kijelentette: "nagy dolgunkra vállalkoztunk, és véghez fogjuk vinni őket ugyanúgy, ahogy megalkottuk az új alaptörvényünket, ahogy stabilizáltuk az ország pénzügyi helyzetét, ahogy tavaly több mint 200 törvény elfogadásával átszerveztük az életünk minden fontos területét, és ahogy ezt az új egyetemet megalapítottuk".

Beszédében emlékeztetett az erdélyi magyar egyetem 2000-es megalapítására, majd párhuzamot vonva a most létrejött közszolgálati egyetemmel azt mondta: a magyarok 2000-ben is és most, 2012-ben is az egyetemalapítás mellett döntöttek. "Számomra ez a legerősebb kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy a Magyarországot ma vezető politikai közösség, a polgári, nemzeti, kereszténydemokrata közösség a jövő oldalán áll, és maga is a jövőhöz tartozik" - jelentette ki. A mostani egyetemalapítási ünnepség szerinte annak is bizonyítéka, hogy az ország elmúlt másfél éves "erőfeszítései" kinyitották a lehetőségek ajtaját: "másfél év átszervezés és megújítás után elérkeztünk új alkotmányos rendünk konszolidálásához".

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a magyar egyetemek alapítása gyakran kötődik válságokhoz. "Ha veszélyben a haza, a magyar szellem falakat, egyetemek falait építi maga köré, és ott őrzi a nemzeti nagyság és önazonosság látható és láthatatlan relikviáit. Ott készül fel a jövőre, a válság utáni időkre, abban a biztos tudatban, hogy minden válság elmúlik egyszer" - mondta. Példaként felidézte, hogy Pázmány Péter a török hódoltság idején, amikor Magyarország három részre szakadt, alapította meg a nagyszombati egyetemet, és Trianon után is az első feladat volt az anyaországba "menekíteni" a határokon túl ragadt egyetemi intézményeket.

Orbán Viktor szerint habár "a mai gondjaink eltörpülnek elődeinké mellett, az európai válság ma is arra késztet bennünket, hogy megerősítsük a magyar államot", s ennek egyik eszköze a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely válasz az elmúlt évtizedeknek jórészt a magyar állam gyengeségéből fakadó problémáira, arra, hogy a közérdek a magánérdekek mögé szorult. Magyarország a nagy céljait - folytatta -, így a tíz év alatti egymillió munkahelyet, a Közép-Európa fejlődésében betöltendő meghatározó szerepet és Európa egyik legversenyképesebb gazdasági környezetének létrehozását az országban, csak erős és korszerű állammal képes megvalósítani. Az állam feladata, hogy biztos alapot teremtsen a munkához, a vállalkozáshoz, az érdem szerinti boldoguláshoz, és "akár erővel is képes legyen megvédeni hazánk függetlenségét", megvédeni a magyarokat a bűnözéssel és mindenfajta szélsőséggel szemben - sorolta, hozzáfűzve, hogy olyan államra van szükség, amely képes érvényesíteni Magyarország érdekeit a nagyvilágban.

Az ünnepségen - amelyen részt vett a kormány több tagja, továbbá mások mellett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Darák Péter, a Kúria elnöke - Patyi András, az egyetem öt évre kinevezett rektora azt mondta: a haza szolgálata nem kereskedelmi ügylet, hanem hivatás, az új egyetem pedig éppen erre készíti fel a hallgatóit. A kabinetnek olyan közigazgatásra van szüksége, amely nem csupán követi a változásokat, hanem fel is készíti az irányítókat erre - hangsúlyozta. "Ahhoz, hogy megszolgáljuk a kormány és az Országgyűlés alapítással belénk vetett bizalmát, a közigazgatási és kormányzati munka tudományos kutató- és háttérbázisává kell válnunk" - mutatott rá a rektor.

A rendezvény végén Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál köztársasági elnök felesége felavatta az egyetem zászlaját.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem három intézmény - a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara - jogutódjaként jött létre január 1-jén.

Olvasóink írták

 • 13. kristóf65 2012. január 17. 09:29
  „Orbán: "jogász vagyok, nem közgazdász."”
 • 12. újratöltve 2012. január 11. 20:17
  „ahogy stabilizáltuk az ország pénzügyi helyzetét, ???????? És ezt röhögés nélkül ki bírta mondani, pont ma! Sürgősen ki kellene vizsgáltatni!”
 • 11. smalltown 2012. január 11. 20:03
  „"olyan fiatalokat, akik képesek magukat egy magasabb célnak alárendelni"

  Errol van szo. Es ennyi.”
 • 10. jozko 2012. január 11. 19:43
  „Szerintetek a felsőfokú honvédtiszti, rendőrtiszti képzést csupa procis milliomospalánták választják majd?
  Pont a felelős hívatások mögött akarnak megbújni?
  Nem gondolhatjátok egészen komolyan!

  Ha pedig menekülni kell - előre meneküljünk!
  Engem jobban izgat, hogy az új, összevont intézmény igazi tudásműhely legyen!
  Ahol nem "összeollózzák" majd a diplomákat!”
 • 9. tzs_szeged 2012. január 11. 18:46
  „A szegényebb családból jövők számára a jogászképzés elérhetetlen. Ide meg kegyesen befogadják őket.”
 • 8. Lakos 2012. január 11. 18:28
  „Vessünk már véget ennek az ámokfutásnak! Minden pénzünket elköltik a hatalmuk megtartására.”
 • 7. Larsson 2012. január 11. 18:01
  „Most örüljünk neki, hogy csinált egy új egyetemet navracsöcsnek??? A kiváltság egyetemének extra normatíva jut, a normálisabb egyetemek, mint az SZTE meg szenvedjen csak, legfeljebb bezár???”
 • 6. klj-54 2012. január 11. 17:54
  „Disszociatív elmebaj így első olvasatra:(
  Mielőtt busz volánja mögé ülhettem volna PÁV vizsgálaton döntötték el, hogy ép elméjű vagyok-e?
  Hogy a frusztrációkra miként reagálok?
  Mekkora a stressz tűrésem?
  Nekik miért nem kötelező?”
 • 5. ferdzso 2012. január 11. 17:49
  „Hű, az áldóját! Tudtam, hogy valami hiányzik, de nem jöttem volna magamtól rá!(Sőt, ha az IMF ezt meghallja, "talicskával tolja be" ide a pénzt erre is, és talán, vissza se kell fizetni, annyira kellett már ilyen intézmény!!) Na, hát ez lesz az az egyetem, ahová "proli gyerek" csak úgy jut be, ha pizzafutárként beengedik pár percre, mert valamelyik milliomos "csimota" azt kívánta meg "uzsira".”
 • 4. TheAZ 2012. január 11. 17:45
  „Orbán: "Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem arra, amit teszek."”
 • 3. Commander-V2 2012. január 11. 17:45
  „Szegény Fidesz fanok, a Kedves Vezető már nem ép.”
 • 2. Együgyű 2012. január 11. 17:02
  „,,Orbán: többé nem hagyjuk magunkat eltéríteni saját céljainktól"
  Megy tovább a megszokott szöveg! Ez már skrizofénia súlyos esete!
  Nemzeti Közszolgálati Egyetemen jövő évtől már csak a kiváltságosok fognak tanulni? Akkor maguknak alapította a mi pénzünkön az egyetemet? A miniszterelnök szerint az, hogy Magyarország a számtalan külső és belső gondja közepette is új egyetemet alapít! Ez azt jelenti, hogy az utódlást már szervezi a hatalmának még szilárdabb bebetonozása végett? ,,külső és belsőgondot nem csapatának kellene enyhíteni a mai időkben? "igenis van jövőnk, végre újra hiszünk magunkban, és ezért lesz erőnk kiverekedni magunkat a nehézségekből". Nekik most is van jövőjük, sőt múltuk is. Csak a kettesekre ez vonatkozik ,,lesz erőnk kiverekedni magunkat a nehézségekből". Midig ez volt az ismételt szöveg a múltban is. A megismételt Nemzetieskedő Szövegnek kik hisznek még a másodlagos polgárok közül? Persze azok, akiket 3-4 ezer forinttal le lehet fizetni. Könnyen beszélnének a mai fiatalok is, ha egyetemi végzetségüket a Kádár korszak alatt szerezték volna! Ha ezt látná az öreg Kádár Jani bátyám a mennyországból. Rögtön szívinfarktust kapna. Nem sok egyetemünk van? Miért kellett megint a közpénzt herdálni feleslegesen. ,,A rendezvény végén Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál köztársasági elnök felesége felavatta az egyetem zászlaját." Az átkosban akizsákmányoltak avatták fel a zászlót vagy a mostani talpnyalók? Persze a 35.000-ft-ot kereső közmunkások. Az Operában is volt zártkörű, karhatalmilag biztosított ünnepség? Jaj, a rendőrség biztosítása melletti. Tudni illik én tájékozatlan vagyok! De szeretnék mindent tudni!”
 • 1. tótkomlósi 2012. január 11. 16:49
  „Na, megint elgurult a gyógyszere.

  Valaki odaadhatná neki!

  Egy egy forint javulás után beszólnak és agyoncsapják vele egyből!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: Magyarországon nincs veszélyben a demokrácia

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Magyarországon nincs veszélyben a demokrácia, a vallásgyakorlás és a sajtószabadság. Tovább olvasom