Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

Orbán Viktor WHO-díjat kapott

A miniszterelnök a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért vehette át a világszervezet díját.
Orbán Viktor miniszterelnök kapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) díját a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője hozzátette: Magyarország több olyan intézkedést hozott az elmúlt két évben, amelyekhez politikai döntéshozói támogatás kellett, a díj ennek a támogatásnak az elismerése.

"Az idei évben, nagyon gondos mérlegelés következtében, néhány más prominens személyiség mellett Magyarország és Magyarország miniszterelnöke kapta meg ezt a díjat, elismeréseként annak, ami az elmúlt években történt a dohányzás visszaszorítása érdekében" - mondta az irodavezető.

A méltatás azt tartalmazza: "az elmúlt évek során Magyarország figyelemre méltó előrehaladást ért el a dohányzás visszaszorításában, különösen a zárt, nyilvános helyeken történő dohányzás tiltásának hatálybalépésével. Ezek az eredmények Magyarországot globálisan a dohányzás ellenőrzése területén élen járó országok közé emelték. Mindez nem válhatott volna lehetővé az ön erőteljes vezetése és legmagasabb szintű politikai támogatása nélkül". A szervezet reméli, "más tagállamok is hasznosítani fogják Magyarország jó példáját".

Az egészségügyért felelős államtitkár úgy vélte, a díj feltétele nemcsak a jogszabályok megalkotása, hanem azok következményeinek követése, illetve a leszokást támogató lehetőségek életbelépése, fejlesztése.

Szócska Miklós kiemelte, a dohányzás Magyarországon még mindig a legsúlyosabb probléma, de erőteljes szabályozással kezelhető, ami nem minden népegészségügyi kérdésre igaz.

Emlékeztetett arra, hogy a parlament 2011 áprilisában módosította a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, ennek értelmében 2012. január 1-jétől tilos dohányozni a zárt és közforgalmú helyeken. Az államtitkár adatokra hivatkozva elmondta, nem igazolódtak azok a félelmek, hogy az éttermek vagy a szórakozóhelyek forgalma csökkent volna, és a lakosság nagy többsége egyetért ezzel a szigorú szabályozással. "Csak pozitív visszajelzés van, és ez egy komoly eredmény" - fogalmazott Szócska Miklós.
Statisztikai adatokra hivatkozva az államtitkár elmondta, hogy évente több mint 20 ezer ember hal meg a dohányzás okozta megbetegedések miatt és Magyarország még mindig világelső a tüdőrák-megbetegedésekben. A szív- és érrendszeri halálesetek egynegyede a dohányzásra vezethető vissza, és Magyarország nemzeti össztermékének 1,7 százaléka "vész el" a dohányzás miatt évente.

Pusztai Zsófia ismertetése szerint világszerte hatmillióan halnak meg a dohányzás következményei miatt, ebből hatszázezren nemdohányzók. Az európai régió sem "büszkélkedhet", 1,6 millióan halnak meg a dohányzás okozta betegségekben - mondta az irodavezető.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2004-ben az elsők között ratifikálta a dohányzásellenes keretegyezményt, azonban több kísérlet is kudarcba fulladt a dohányzás visszaszorításában. Az elmúlt években hoztak olyan intézkedéseket, amelyek lényegi változást hoztak, ilyen volt a zárt, közforgalmú helyeken történő dohányzás tiltása, a dohánytermékeken megjelenő illusztráció megjelenítése vagy a dohánytermékeket sújtó jövedéki adó emelése.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos elmondta, tavaly 57 ezer ellenőrzést végeztek és 18 millió forint bírságot szabtak ki. Kiemelte, a biztosok nemcsak munkaidőben, hanem munkaidőn túl, éjszaka is végeztek ellenőrzéseket, hiszen a szórakozóhelyek többsége este-éjszaka üzemel. Hiányosságokat főként a közterületeken, villamos- és buszmegállókban, játszótereken, bevásárlóközpontokban, de sportlétesítmények ellenőrzésekor is találtak.

Léder László, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OÉTI) főigazgatója arról számolt be, hogy a Dohányzás Fókuszpontot külön szervezeti egységgé nyilvánította a hatékonyabb munka érdekében. Elmondta azt is, hogy az idén is megismétlik az OÉTI-dohányfelmérését.

Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője a segítő programokra hívta fel a figyelmet; a 06-40-200-493-as telefonszámon kaphatnak segítséget a leszokáshoz a dohányosok, vagy a www.leteszemacigit.hu honlapon. A fókuszpont vezetője beszámolt arról, hogy uniós forrásból a Korányi kórházban jött létre a leszokást támogató központ, itt is szakemberek várják a segítségre szorulók telefonjait.

Olvasóink írták

 • 7. Roland1000 2013. június 05. 18:18
  „Még hogy mutyi! Még a világ is elismeri, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az egészségünket akarja védeni. Így van jól, ahogy van. Vagy nem?”
 • 6. DMagóg 2013. május 31. 20:42
  „Büszkék vagyunk a Vezérünkre! Gratulálunk!
  Mennyivel csökkent a dohánytermékek forgalma? Beleértve a csempész forgalmat is!
  Nemes dolog az erőfeszítésnek álcázott mutyizás? Eredmény? Lesz! A csókosoknak!”
 • 5. Agyalapi 2013. május 31. 15:11
  „Miután kimostam a gatyámat, olvasom, hogy az egy főre eső cigaretta-fogyasztás Magyarországon a legnagyobb a világon... Istenem, megint betojtam!!”
 • 4. deszkás 2013. május 31. 14:48
  „Más tagállamokban nem OV a miniszterelnök. Még. A trafikmutyiért mit kap?”
 • 3. Agyalapi 2013. május 31. 13:19
  „Jaj! Tele lett a nadrágom!”
 • 2. kumisz 2013. május 31. 13:00
  „Én is!”
 • 1. queenmargareth1 2013. május 31. 12:52
  „káromkodok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom: a negyedik módosítással az Ab már nem az alaptörvény legfőbb őre

A volt köztársasági elnök, az Ab korábbi elnöke annak a nézetének adott hangot, hogy a 2010-es… Tovább olvasom