Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Orbánnak ˝kutya kötelessége˝ elfogadni Mesterházy kihívását

Szerintük a miniszterelnök "mellébeszél, kiutat keres egy számára eleve vertnek tűnő helyzetből". A Jobbik biztosra veszi, hogy Orbán Vonával fog vitázni.
Ellenzéki összefogás: Orbán a földkérdés miatt is kerüli a vitát

A baloldali összefogás szerint Orbán Viktor azért is kerüli a miniszterelnök-jelölti vitát, mert számot kellene adnia arról, kormányzása alatt miért vettek el állami földeket az azokat évtizedek óta használó gazdálkodóktól és adták oda saját érdekcsoportjaiknak.

Erről Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért független parlamenti képviselője beszélt kedden sajtótájékoztatón.

Azt mondta: a kormányfőnek egyebek mellett válaszolnia kellene arra, miként lehetséges, hogy Fazekas Szabolcs, Tomajmonostora polgármestere, aki korábban számos földbérletpályázaton győzött és megbízási szerződéssel is művel földeket, újabb 14 állami földrészletet nyert el "felesége, anyósa, cégtársa és cége nevén".

Újra egy Fidesz-közeli polgármester kapott földeket a helybeli gazdálkodók helyett - jelentette ki Szabó Rebeka, hangsúlyozva: Fazekas Szabolcs elmondása szerint jó kapcsolatot ápol Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

Varju László, a Demokratikus Koalíció független képviselője arról beszélt: sajtóhírek szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester "tulajdonképpen aprópénzért" megszerezte magának az ország egyik legjobban gazdálkodó cégét, az Aranykorona Zrt.-t, amelynek vagyoni értéke legalább 1,5 milliárd forint.

Szerinte kérdéses, hogy a tulajdonosok miért adták el a céget "áron alul".
Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: több információ alátámasztja, hogy az Orbán-kormány azért hirdetett harcot a külföldi földtulajdonosok ellen, hogy "Fidesz-közeli szereplők bennfentes információkkal nagy területekhez jussanak a külföldiektől, akik félelmükben el fogják adni azokat".

Veszprém megyében például az agrárkamara elnökének sofőrje vásárolt 155 hektár földet Pápa mellett 165 millió forintért - közölte, hozzátéve: kíváncsi arra, hogy valójában ki a tulajdonos.

Elmondása szerint egy, kormánnyal kapcsolatban álló informatikai cég vezetője és családtagjai pedig egy Kamond határában lévő földre tettek egymilliárd forintos vételi ajánlatot, noha Budapesten és Szentendrén élnek, vagyis nem helyben lakók.

Gőgös Zoltán kijelentette: egy piros dossziét vezet a "földmaffiáról", a vizsgálat azonban már a választás után létrejövő Mesterházy-kormány feladata lesz.

A Jobbik biztosra veszi a miniszterelnök-jelölti vitát

A Jobbik biztosra veszi, hogy létrejön a miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor kormányfő és Vona Gábor, a Jobbik elnöke között.

Erről Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője, országgyűlési képviselő beszélt kedden Budapesten újságíróknak.

Hangsúlyozta, a Jobbik a kampányban elengedhetetlennek tartja a győzelemre esélyes szervezetek programjainak élő televíziós vitában történő ütköztetését.

A politikus szavai szerint a legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Vona Gábor a legnépszerűbb ellenzéki vezető, aki ezért korábban joggal hívta vitára a miniszterelnököt. Dúró Dóra azt mondta, a kormányfőjelölti vita terveik szerint két nappal az országgyűlési választás előtt, április 4-én jöhet létre. "Biztosak vagyunk benne, hogy Orbán Viktor nem fog megfutamodni" – fogalmazott a Jobbik szóvivője.

A baloldal vezetői szerint Orbánnak ˝kutya kötelessége˝ elfogadni Mesterházy kihívását

Az ellenzéki összefogás vezetői nyílt levélben szólították fel Orbán Viktor kormányfőt arra, hogy álljon ki vitára Mesterházy Attilával, a baloldal miniszterelnök-jelöltjével. Véleményük szerint ez "kutya kötelessége".

A levelet - amelyet kedden sajtótájékoztatón ismertetett Budai Bernadett MSZP-szóvivő - Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke írta alá.

Szerintük a miniszterelnök "mellébeszél, kiutat keres egy számára eleve vertnek tűnő helyzetből", amikor arra hivatkozva utasítja vissza a vitát, hogy nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes jelölt a baloldalon, és nem tudni, ki az ellenzék tényleges vezetője.

"Ön menekül, mert a 2002-es és a 2006-os vita tapasztalata alapján óvakodik beleszaladni egy újabb, megsemmisítő vereségbe. Ezt a menekülési útvonalat zárjuk most le, amikor írásba adjuk, amit ebben az országban mindenki tud: a kormányváltó ellenzék miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila" - közölték.

A baloldali összefogás vezetői a levélben idézik Orbán Viktor 1998-as szavait: "soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar."

"Egyetlen miniszterelnök sem választhatja meg, ki legyen a kihívója, ennek meghatározása a választópolgárok joga, akik idén erre Mesterházy Attilát jelölték ki" - fűzték hozzá.

Emlékeztettek arra is, hogy amikor Orbán Viktor 1998-ban a Fidesz miniszterelnök-jelöltjeként szorgalmazta a nyilvános vitát Horn Gyula kormányfővel, értelmiségiek újsághirdetésben támogatták álláspontját.

"Érveik azóta nem veszítettek erejükből. Önnek kutya kötelessége a kihívást elfogadni" - idézte a baloldali pártvezetők levelét Budai Bernadett.

Mesterházy Attila szombaton jelentette be, hogy április 5-ére tévévitára hívja ki Orbán Viktort. A Fidesz vasárnap közleményben azt írta: a vita feltételei nem állnak fenn, mert nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes jelölt a baloldalon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik a parlament azonnali összehívását kéri az Ab-döntés miatt

Az ellenzéki összefogás szerint a devizahitelesek problémáinak megoldása a kormány kezében van, ezt… Tovább olvasom