Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Őrfi Ferenc: Íme a Polgár

Őrfi Ferenc a Délmagyarország főszerkesztő-helyettese Márai Sándor Egy polgár vallomásai című regényéről beszél.
"Boldognak látszó békeévek, Kassa, polgárság, európai kultúra, Berlin, Párizs, Velence, s egy felcseperedő, a világhoz valamit hozzátenni akaró fiatalember lázas keresése. Erről szól az Egy polgár vallomásai. Meg, nekem, az újságíróról.

A fiatal Márai egy sor szemeszteren űzi magát végig Nyugat egyetemein, amikor húszévesen pánikszerűen rájön: az életre való muníciót egyedül és máshol kell megtalálnia. Újságíró akart lenni, elemi ösztönnel! – éjjel néha felriadt, lement az utcára, nehogy lemaradjon valamiről. Nyakába vette Európát, hogy megkeresse az élet titkát. Másnap már Dortmundban találjuk, ahol Ernő Bachot zongorázik a lebujban a részeg vestfáliai anyacsavarügynököknek.

Nem telik el hosszú idő, Márai neve megjelenik a német világlap, a Frankfurter Zeitung tárcaírói között, együtt Thomas Mann-nal és Stephan Zweiggel. Esze ágában nem volt karriert csinálni, nem is csinált, úgy élt, mint az ég madarai, szabadon, nem törődött azzal, mit fog enni holnap, s ki tudja-e fizetni hó végén az albérletet.

Márai szerintem megtalálta azt a titkot, amit mindig is keresett. A szeretet és az alázat szabadságát – amely mintha apja halálával kiveszett volna a világból. 'S utolsó pillanatig, amíg a betűt leírnom engedik, tanúskodni akarok erről: hogy volt egy kor és élt néhány nemzedék, amely az értelem diadalát hirdette az ösztönök felett, s hitt a szellem ellenálló erejében, amely fékezni tudja a csorda halálvágyát.'

Íme a Polgár, íme az Ember, íme Márai."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előnyös

szabályok

A múlt héten hatályba lépett rendezési terv Belváros, Kisbácsa, Bácsa és Sárás számára előnyökkel… Tovább olvasom