Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

ORFK: szakszerűen intézkedtek a rendőrök az operaház előtt

A rendőrség értékelése szerint megfelelően biztosították a fővárosban az operaház előtt január 2-án tartott demonstrációkat, intézkedéseik megfelelőek, jog- és szakszerűek, valamint arányosak voltak.
Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére szerdán azt közölte, hogy a Hatala József országos rendőrfőkapitány utasítására elvégzett értékelés semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel. Mint írták, a szakmai vizsgálat megállapította, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alaptörvényben és a gyülekezési törvényben deklarált gyülekezési jog gyakorlását, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát biztosította, a bejelentések elbírálásakor a jogszabályok rendelkezéseinek maradéktalan betartásával járt el.

Közölték, a rendőri állomány "mindvégig kellő toleranciát és higgadt magatartást tanúsított". A rendőrség január 5-én közölte, hogy Hatala József országos rendőrfőkapitány elrendelte a Magyar Állami Operaháznál és a környékén megtartott demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát.

A budapesti operaház közelében január 2-án civil szervezetek és több ellenzéki párt részvételével megtartott demonstráció résztvevői az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelték, közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából.

Az Operánál ellentüntetés is volt, amelynek résztvevői több ellenzéki politikussal is összetűzésbe keveredtek. Később az LMP jelezte, szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet, majd az MSZP kezdeményezte a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását, mert a párt szerint a rendőrség nem tett megelőző, majd rendteremtő intézkedéseket a demonstrációt megzavaró ellentüntetőkkel szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezében robbant fel a gránát, amputálni kellett egy katona kezét Debrecenben

Amputálni kellett egy Debrecenben szolgáló katona kezét, miután szerdán, gyakorlatozás közben, felrobbant a kezében tartott kézigránát. Tovább olvasom