Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Óriási képzőművészet

Pontosan öt évvel ezelőtt született meg a győriek által jól ismert, hatalmas óriásfestmények ötlete. 

Pontosan öt esztendővel ezelőtt történt a Rába Hotel kávéházában: Szük Norbert és cikkünk szerzője találkoztak és olyan kiállításról kezdtek terveket szőni, amely nem engedi meg, hogy az emberek elmenjenek a képek mellett anélkül, hogy megnéznék őket. Hamarosan elborították a megyeszékhely tűzfalait, szabad épületoldalait az óriási képek, a Korszakváltó csoport negyven négyzetméteres alkotásai. Az első tárlat Guinness-oklevelet kapott. A világon sehol nem volt még ilyen nagy és ilyen látványos tárlat.

A Kisalföld a Korszakváltók kezdeményezése mellé állt, és a nyilvánosság erejével támogatta a művészek törekvését: a győri Új Monumentalitás művészeti irányzat segítségével sokkal több embert megszólítani. Az utcákon sétálva nem is lehetett nem rácsodálkozni egy-egy képre. Voltak, akiknek tetszett, hogy a festők képeiket ablakokból, háztetőkről lógatták le, mások felháborodtak rajta. Közömbös azonban senki nem maradt. A művészet visszanyerve eredeti funkcióiból az egyik legfontosabbat, az emberek érzéseinek felkorbácsolását, ismét tömegeket szólított meg.

A Korszakváltó csoporthoz csatlakozott alapítóként Malasits Zsolt, Ef Zámbó István, Lipovics János, Gaál József, Csáki Róbert, Szurcsik József, Merczel Péter, Kelemen Ferenc, Blazán Valdimir. Ők mindannyian tudták, ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamednek kell kimozdulnia arisztokratikus zárkózottságából. Ha a művészek tárlatait nem látogatják elég sokan, akkor a tárlatokat kell kivinni az emberek elé! Az újszerű ötlet, hogy Győr híres középítményein óriási képek jelenjenek meg, felkeltette a városháza érdeklődését is, így sikerült némi pénzmagot kapniuk ahhoz, hogy elkezdjék a munkát. Külön érdekessége a Korszakváltó csoport ötéves történetének, hogy idén, mikor Győr benyújtotta pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére, Tóth Nándorné, a kulturális iroda vezetője meghívta a csoportot az előkészítő csapatba, hogy egy régi tervüket, az Európa-tárlatot most megvalósíthatnák.

Bár a Korszakváltó csoportnak nem volt könnyű előbbre lépni az ismertség, az elismertség felé, nagyon sokan segítették őket. A tűzoltók felhelyezték a falakra a ponyvákat, melyeket Varga Tamás, Varga Ákos biztosított számukra, és amelyeken a Csiza Tamás által felajánlott festékekkel hirdethették elgondolásukat a világról. „A támogatók nevét hosszan lehetne még sorolni – mondja Szük Norbert alapító, majd hozzáteszi: – Remélem, senki nem sértődik meg, ha kimarad, de talán számukra is a cél volt a fontosabb. Olyan ügy mellé állni, amelyik színesebbé, élvezhetőbbé teszi a várost, a régiót. Ezen célok vezérelnek továbbra is minket. Jó lenne, ha professzionálisan tudnánk dolgozni, és olyan támogatást kapnánk valahonnan, amely megoldja az előkészítés, a felhelyezés problémáit."

A Korszakváltók képeiről készült fotókból nemrégiben nyílt egy kiállítás a Győri Művészeti Múzeumban. A megnyitón Szük Norbert bizalmasan közölte, hogy Budapestre hívták meg a képeket. Szeged, Mosonmagyaróvár, a Diáksziget után most könnyen lehet, hogy a gigászi alkotások a budai vár falait burkolják majd be egy ideig.
Ott is hirdetve: az eredetiségnek, az újdonságnak helye van a világban. Mert színt hoz életünkbe és formát adhat gondolatainknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/karácsony 3.

A nagyításhoz kattintson a képrészletekre - ezután könnyedén kinyomtathatja a kifestőlapokat! (Ne… Tovább olvasom