Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Origo: lemondhat a bankszövetség elnöke

Felajánlotta lemondását Patai Mihály, a bankszövetség elnöke, ha a szerdán bejelentett egyenlegjavító-csomag bankokat sújtó részéből törvény lesz - írta egy neve elhallgatását kérő bankvezetőre hivatkozva szerdán este az origo.
Az MTI-nek banki körökből a hírt megerősítették, de a szövetség a hírügynökségnek sem kívánta kommentálni az értesülést.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy hétpontos intézkedési csomag keretében egyebek mellett azt jelentette be szerdán, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem csökkentik a felére a bankadót 2013-ban, a tranzakciós illeték általános mértéke pedig 1 helyett 2 ezrelék lesz.

A hírportál úgy tudja: a kormány és a bankok közötti, tavaly decemberben kötött, írásos megállapodás egyoldalú felmondását a nemzetgazdasági miniszter közölte Patai Mihállyal, aki kedden délután egy hirtelen összehívott rendkívüli ülésen ismertette ezt a bankszövetség elnökségi tagjaival.

Az origo azt írta, a rendkívüli elnökségi ülésen Patai Mihály felajánlotta, hogy lemond a bankszövetség elnöki pozíciójáról, amennyiben a csomag bankokat érintő elemeit el is fogadja a parlament. Szándékát azzal indokolta, hogy ő a bankok és a kormány közötti viszony konszolidálására vállalkozott. A lap információi szerint a lemondási szándékáról szerdán napközben levélben tájékoztatták a hazai kereskedelmi bankok vezetőit.

Az origónak nyilatkozó bankár elmondta, bíznak abban, hogy az intézkedésekből nem feltétlenül lesz törvény, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU nem nézné jó szemmel, ha tovább szűkítenék a bankok hitelezési lehetőségeit.

A Magyar Bankszövetség közleményben fejezte ki megdöbbenését, hogy a kormány "egyoldalúan megszegi" a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat. A szövetség hangsúlyozta, hogy az ismertetett intézkedések - parlamenti elfogadásuk esetén - veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét. Mindez erősen visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, egyúttal akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást - áll a bankszövetség közleményében.

Olvasóink írták

 • 6. heloman 2012. október 18. 08:38
  „Lehetnek bankok, csak sokkal kevesebb hatalommal. Kicsit elszaladt a ló velük.”
 • 5. igazságkereső 2012. október 18. 08:25
  „Tisztelt MTI tudósító és a tudósítást átvevő délmagyar.hu! Komoly különbség van a lemondás felajánlása és a lemondás meglebegtetése között. Patai Mihály elnök úr az utóbbit tette meg, de nem kell attól félni, hogy távozik, hiszen előre kiszámított lépésekről van szó! Ami pedig a Ő felháborodását illeti, teljesen irreleváns, hiszen Ő tudja a legjobban, hogy mi történt a banki indexálási trükkel, hiszen ezt ők hajtották végre ügyfeleikkel szemben egyoldalúan úgy, hogy az ügyfél és a bank között kétoldalúan aláírt szerződés van érvényben! Ráadásul a magyarországi bankok ezzel e trükkjeikkel meg is duplázták az ügyfelek korábbi kétoldalúan aláírt szerződésben vállalt havi törlesztési összeget, ezzel szemben Magyarország kormánya nem duplázta meg a bankok bankadóját, csupán nem felezi meg, mert az Európai Bizottság újabb követeléssel állt elő Magyarországgal szemben! A banki ügyfelek viszont tovább nyögik a tisztességtelenül megduplázott havi törlesztőrészleteiket, már aki tudja! Kovács Levente főtitkár úr a ma reggeli " ma reggel" c. tv. műsorban is mellébeszélt, hiszen Ő is pontosan tudja és ismeri a történet egész folyamatát! Ha az elnök úr lemond, lesz helyette más, ma már nem lehet "revolverezni" ezzel a szándékkal senkit! Menjen aki menni akar, de az elnök úr vigye magával a banki indexálási trükkjét is és állítsák helyre a tisztességes, kétoldalúan aláírt szerződésben vállalt havi törlesztési összeget. Mindjárt helyre is áll akkor a pénzügyi béke a bankok és ügyfelek között! nem olyan bonyolult ez a kérdés, csak a virtuális dolgokat kell figyelmen kívül hagyni!!”
 • 4. kilo 2012. október 18. 07:47
  „1, 3: ti ugye nagyon nem ertitek, hogyan mukodik a tokes tarsadalom? Leegyszerusitve: nincs bank -> mehetsz jurtaba birkat nevelni.”
 • 3. DobóI 2012. október 18. 05:44
  „Óriási veszteség lesz.. Egy vérszivó, pénzéhes bankárral kevesebb.”
 • 2. tella 2012. október 17. 23:16
  „Köszönjük neled gyuri, nélküled nehéz lett volna leváltani ezt a tetü fideSS-es rabló bandát :-)”
 • 1. KamuNeni 2012. október 17. 23:16
  „A bank van felhaborodva hogy meglett "szegve" a kozosen megallapodott szerzodes??? Ha-Ha-Ha. Rohej az egesz. Ok azok akik folyamatosan atvernek minden ugyfeluket es SZEGIK meg a szerzodeseket veluk lepten nyomon. Hagy mondjon az az alak. Ugyse volt jo semmire!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: a törvények legyenek mindenkire érvényesek!

A Jobbik nem rasszista, nem cigánygyűlölő, a párt békét, nyugalmat, munkát akar, szeretne -… Tovább olvasom