Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Őrizetbe vették a Baumag elnökét

Bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt szerdán gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették a Baumag szövetkezet elnökét. Több mint 100 ingatlan zár alá vételét kezdeményezik – jelentette be a rendőrség szerdán.
A rendőrség megkapta az igazságügyi könyvszakértő részvéleményét, amely alátámasztja, hogy a Baumag szövetkezet tevékenysége során bűncselekmény történt, a szövetkezet szabálytalanul folytatta az üzletrészek képzését – mondta a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese sajtótájékoztatón. Tóth Gábor ezredes közölte: „A tagok által befizetett összegeket tőketartalékba helyezte, azokból üzletrésztőkét képzett és ebből az üzletrésztőkéből juttatott a befizetés nagyságrendjével arányosan egy üzletrészt

Ez azonban mind a számviteli törvénnyel, mind a szövetkezeti törvényben foglaltakkal ellentétes." Hozzátette: a szerződések értelmében ugyanazon a napon két szerződés köttetett. Az egyik szerint a Baumag az ügyfél befizetése ellenében egy üzletrészt juttatott, a második szerződés pedig ennek az üzletrésznek a visszavásárlásáról szólt, és természetesen a kamattal megemelt összegről írták alá a szerződést. „Ebből az következik, hogy semmiképpen nem tekinthető véglegesen átadott összegnek az az ellenszolgáltatási díj, amit az ügyfél a szövetkezetnek átadott. Ezt az összeget nem is lehet ilyenkor tőketartalékba helyezni és abból nem lehet üzletrésztőkét képezni. A szövetkezeti törvény értelmében csak a véglegesen átadott pénzeszközökből van mód arra, hogy tőketartalékot, illetve üzletrészt képezzenek" – mondta. Hozzátette: ez az, ami megalapozza a csalás törvényi tényállását.

A szövetkezet elnökét gyanúsítottként hallgatták ki. Sor került az elnöknek, családtagjainak és a Baumag cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó több mint száz ingatlant érintő biztosítási intézkedésre és kezdeményezik zár alá vételüket.

A gyanúsítás ellen Balázs László ellenvetéssel élt, az őrizetbe vétel ellen pedig panasszal. A gyanúsított ugyanakkor vallomást tett kihallgatásán.
Az ezredes közölte: nem kizárt, hogy másokat is gyanúsítottként hallgatnak ki.

(mti)

A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A közel 13 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag mintegy 20 milliárd forintot helyezett el a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezetnél (BSFSZ), emellett közel ugyanennyi hozamot is követel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BUDAPEST TÁNCSZÍNHÁZ: GISL-2

Tovább olvasom