Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Örökösök az ügyintézés útvesztőjében

Másfél évvel halála után is fizetési felszólításokat küldött a pénzintézet Fazekas Richárdné édesanyjának. Az áruhitellel kezdődött ügy a Kisalföld közreműködésével megoldódott, de szolgáltatói körképünkből kiderül: a gyászoló örökösökre szinte mindig ügyintézés-rengeteg vár.
Egy győr-belvárosi üzletben vásárolt 2003 decemberében műszaki cikkeket több mint százezer forint értékben Fazekas Richárdné édesanyja. A családi ajándékot úgy tudta kifizetni, hogy áruhitelt vett fel, s azt rendre törlesztette is. Ám 2004 augusztusában a börcsi asszony 46 évesen váratlanul meghalt, ekkor kezdődött lapunkhoz forduló lányának kálváriája. Tovább akarta fizetni a részleteket, ám épp a hitelező pénzintézet hívta fel figyelmét levélben is arra, hogy ennél a hitelnél az örökösöket nem terheli fizetési kötelezettség. El is ment a bank fiókjába a halotti anyakönyvi kivonattal, kitöltötte a szükséges nyomtatványt.

Felszólítás az elhunytnak

Ezt a procedúrát azóta többször is megismételte, minden alkalommal, amikor elhunyt édesanyja nevére a pénzintézet újra meg újra levelet küldött.
Több helyre telefonált is. Összegyűjtött iratok kupaca tanúskodik arról, mennyi idejébe került, mennyi idegességet okozott számára az eredménytelen ügyintézés, ám a bankfiók alkalmazottaitól más javaslatot nem kapott arra vonatkozóan, mit kellene tennie. A figyelmeztető levelek viszont egyre nagyobb kamatterhekről szóltak, legutóbb pedig már egy behajtó cég címzett felszólítást az elhunytnak. Ezért kérte szerkesztőségünk segítségét Fazekasné.

Nem kellett volna átvenni

Az OTP Bank a Kisalföld közbenjárására pár hét alatt rendezte az ügyet. Udvardi Tibor, az áruhitel-értékesítési osztály menedzsere elmondta: az eset tanulsága, hogy nem kellett volna a rokonoknak az elhunyt nevére szóló levelet átvenniük. Az OTP áruhitelei mind olyan biztosítással rendelkeznek, amely az igénylő elhalálozása esetén megtéríti a tartozásból fennmaradt részt. (A hitel felvételekor az ilyen biztosítás meglétéről érdemes tájékozódni.) Ez történt most is, igaz, a pénzügyi cégcsoport belső kommunikációs félreértése miatt késve.
Hasonló esetekben az örökösöknek – ha értesülnek az elhunyt kölcsönéről – a bank legközelebbi fiókjában kell írásban bejelenteniük és halotti anyakönyvi kivonattal igazolniuk az elhalálozást.

Keringő a szolgáltatóknál

Utánajártunk, hogy más szolgáltatóknál hogyan intézhetik elhunyt családtagjuk ügyeit a rokonok. Először az illetékmentesen járó halotti anyakönyvi kivonatot kell átvenniük az anyakönyvi hivatalban vagy a temetkezési vállalkozótól. Azzal fordulhatnak a földhivatalhoz, a telefontársasághoz, attól függően, az elhunytnak milyen vagyona, előfizetése volt.
Az áramszolgáltatónál a fogyasztásmérő átíratását az www.eon-eszakdunantul.hu honlapon vagy az ügyfélszolgálati irodában lehet lebonyolítani.
A Győri Hőszolgáltató Kft. esetében a díjfizető-változás bejelentése miatt mindenképp az ügyfélszolgálatot kell felkeresni, címei a www.gyorho.hu honlapon megtalálhatók. Szükség lehet a hagyatéki eljárásról szóló végzésre, a mérőállásra, önkormányzati ingatlan esetében a módosított bérleti szerződésre.
A ViDaNet Zrt.-nél elhalálozáskor a kábeltévés szerződés felmondása, átíratása díjmentes. A halotti anyakönyvi kivonatot be kell mutatni, ha van díjtartozás, rendezni kell.
Az Égáz Rt.-nél a szerződésmódosítással járó változást az örökösnek írásban, telefonon vagy személyesen kell bejelentenie 15 napon belül. Csatolni kell a tulajdonjogot igazoló dokumentumot, a hagyatéki átadási végzést. Ellenőriztetni kell a gázmérőt, ami térítésköteles. Amennyiben az elhunytnak fizetési kötelezettsége van a társaság felé, annak rendezése az örökösre

hárul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhét a telepen

Kanyargós út vezet a telepre. Az út szélén nincs virág, mi több, hihetné az ember, hogy az a… Tovább olvasom