Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Örömünnep Itáliában, példamutató fegyelem Németországban

Példás rend és sportszerűség. Így jellemezhető a német szurkolók viselkedése az elvesztett elődöntő után. Az olaszországi ünneplés azonban minden képzeletet felülmúlt.
A német labdarúgók már biztos nem lesznek világbajnokok, de a német szurkolók valószínűleg igen. A kedden késő este Olaszország ellen a hosszabbításban elszenvedett 2-0-s vereséget a világbajnokság házigazdái, a német emberek, az utcán összegyűlt fantasztikus tömegek - ha szabad ilyet mondani - példamutató fegyelmezettséggel vették tudomásul.

A Brandenburgi kaputól kiinduló, kizárólag a szurkolók uralta útvonalon a hivatalos adatok szerint csaknem egymillióan tolongtak, de sem a játék előtt, sem közben, sem pedig a vereség után nem lehetett látni rendbontókat, a rengeteg olasz szurkolót becsmérlő embereket, csak olyanokat, akik sportszerűen megtapsolták a vesztest, s csak olyan televíziós és rádiós kommentárt, amely tárgyilagosan értékelte a meccset.

A jelek, hogy nemcsak Berlinben, hanem országszerte végül is valahogy úgy vették tudomásul az emberek az este történteket, hogy kikaptak ugyan, de az is nagyszerű, hogy bejutattak a legjobb négy közé, és még mindig megszerezhetik a harmadik helyet, ráadásul kiválóan rendezték meg a világbajnokságot és jó vendéglátóknak bizonyultak, szóval mindezek a jelek arra utalnak, hogy Németországnak nem vette igazán kedvét a vereség.

Ennek a hozzáállásnak a szellemében éjszaka aztán mégiscsak voltak népünnepélyek Dortumundban, Stuttgartban, Münchenben, Berlinben, minden nagyvárosban. Azt azonban szintén tudni kell, hogy az utóbbi napokban hallatlan nyomás nehezedett a válogatottra, ugyanis Köhler államfőtől és Merkel kancellártól kezdve minden neves gazdasági, politikai, szellemi tekintély egyre csak növelte az elvárásait a csapattal szemben, kezdte mindenki komolyan venni az álmot, hogy Németország csak győzhet a németországi vb-n. Ettől függetlenül állítható, hogy pozitívan befolyásolta, és valószínűleg továbbra is befolyásolja az ország általános hangulatát, sőt, teljesítményét a német válogatott által felmutatott ragyogó csapatszellem, összetartás, akaraterő.

***

Hajnalig tartott az ünneplés egész Olaszországban. Fél 12-kor, a hosszabbítás utolsó két percében Grosso és Del Piero gólja elindította az utcai éljenzést, üvöltést, dudálást, zászlólobogtatást, tűzijátékot. Több mint két órán át teljes csendbe borult az egész ország, az utcák kihaltak voltak, majd egyszerre robbant minden, a tereken, utcákon órákon át folyt az ünneplés: az olasz válogatott bejutott a vb-döntőbe.

A milánói Dóm teret zöld-fehér-piros füstbombák lepték el, Rómában a Circus Maximus mezején 50 ezren tomboltak, a városközpontban mozdulni sem lehetett a tömegtől, aki csak tehette, gyalog, motorral, vagy autóval ment ünnepelni. Nápolyban petárdadurrogtatással tartottak koncertet.

Az Olaszországban nyaraló németek természetesen nem örültek ennyire, Angela Merkel kancellár sem a dortmundi stadionban, ahol a sok német szurkoló között a dísztribünön az olasz kormányfő, Romano Prodi ugrált egyedül örömében.

Ciao, ciao németek, irány Berlin - ez most a jelszó Olaszországban, ahol férfiak és nők, gyerekek és nagyszülők egész éjszaka az utcán ünnepeltek kék mezben és nemzeti színű zászlókkal a kezükben. Itália utoljára 1994-ben, az Egyesült Államokban volt vb-döntős, akkor a brazilok ellen a 11-esek döntöttek, és Olaszország volt a kevésbé szerencsés.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom