Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Oroszország és Magyarország aláírta Paksról a megállapodást

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár is megerősítette az orosz napilap értesülését.
Lázár: Magyarország aláírta az orosz állami hitelnyújtásról szóló megállapodást

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár megerősítette, hogy Magyarország aláírta Oroszországgal a paksi bővítéssel kapcsolatos orosz állami hitelnyújtásra vonatkozó megállapodást.

Az államtitkár kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a megállapodást az Országgyűlés elé terjesztik, a megalakuló parlament tárgyalhatja meg azt.

Hozzátette: a dokumentumot Brüsszel számára is rendelkezésre bocsátották.
Az államtitkár emlékeztetett: a kormány két megállapodás aláírását tervezte az orosz féllel. Az első a nemzetközi nukleáris együttműködésről szólt, amelyet már korábban aláírt a kabinet, és azt be is nyújtotta az Országgyűlésnek.

A Ház ezt megtárgyalta, jelenleg végszavazásra vár - fűzte hozzá az államtitkár -, ami az új parlament feladata lesz. Ez a szerződés azonban csak akkor lép hatályba, ha Magyarország a pénzügyi megállapodást is megköti az orosz féllel, és a parlament azt is elfogadja - hangsúlyozta Lázár János.

Felidézte azt is, hogy tájékoztatásul Brüsszel ezt a dokumentumot is megkapta.

Mint mondta, ha az új Országgyűlés elfogadja a pénzügyi megállapodásról szóló szerződést, azzal mindkét dokumentum hatályba lép.

Kedden a Vedomosztyi című orosz napilap azt írta, hogy Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást.

Korábban

Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást - közölte a Vedomosztyi című orosz napilap kedden.

A lap Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettesnek az Interfax orosz hírügynökség számára hétfőn adott tájékoztatására hivatkozott.

Az orosz kormány március 10-én hagyta jóvá a kormányközi megállapodás tervezetét és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök utasítást adott több tárcának, valamint az állami Vnyesekonombanknak és az ugyancsak állami kézben lévő Roszatomnak, hogy folytassanak tárgyalásokat az egyezmény aláírásáról. Az utasítás és az egyezmény-tervezet március 13-án jelent meg a hivatalos közlönynek számító orosz állami jogi információs portálon.

A Vedomosztyi és az Interfax közlése megerősítette az orosz kormány által március 10-én jóváhagyott egyezménytervezetben szereplő adatokat. A dokumentum harmadik cikkelye szerint a magyar fél az orosz állami hitel ténylegesen felhasznált összegét 21 év alatt fizeti vissza. Az első hiteltörlesztést a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának működésbe lépéséhez közelebbi március 15-én, vagy szeptember 15-én kell eszközölni, de nem később, mint 2026. március 15-én.

Az orosz lapban és a hírügynökségi jelentésben egyaránt az szerepel, hogy a magyar fél az idei évtől (2014-től) évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig, de nem később, mint 2026. március 15-ig. A hiteltörlesztés első 7 évében 4,50 százalékos, a második 7 évben 4,80 százalékos, az utolsó 7 évben pedig 4,95 százalékos lesz a kölcsön kamata.

Az egyezménytervezet szerint a mintegy 10 milliárd euró értékű orosz állami hitelt Magyarország 2014 és 2025 között használhatja fel a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának megépítésére és azt euróban fizeti vissza.
Március közepén Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, a kormány az országgyűlés elé fogja terjeszteni az új paksi blokkok építésével kapcsolatos hitelmegállapodást, miután azt az orosz kormány elfogadja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentést tett Karácsony Gergely plakátrongálás miatt

Ismeretlenek hétfőn késő éjszaka az Összefogás választási plakátjainak nagy részét eltávolították. A… Tovább olvasom