Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Oroszországban dúsíthatja az urániumát Irán

Irán kedvezően ítéli meg az urániuma oroszországi dúsítására tett orosz kompromisszumos javaslatot, de fenntartja figyelmeztetését, hogy felújítja saját urándúsítási tevékenységét, amennyiben atomprogramját az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják.
Ali Laridzsáni sajtóértekezleten számolt be orosz kollégájával, Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával folytatott tárgyalásairól. Laridzsáni azért érkezett kedden Moszkvába, hogy pontosítsa annak az orosz javaslatnak a részleteit, melynek értelmében az iráni urániumot Oroszországban dúsítanák, majd visszaszállítanák az épülő busehri erőmű és jövőbeni újabb reaktorok üzemeltetésére, kizárólag békés felhasználás céljából.

A javaslat kedvező iráni fogadtatása ellenére a moszkvai tárgyalásokon nem született megállapodás az esetleges urándúsítási együttműködésről. "A tervet tökéletesíteni kell a további tárgyalásokon, amelyeket februárban fogunk tartani" - mondta Laridzsáni a sajtóértekezleten, megjegyezve: nem merült fel javaslat arra vonatkozóan, hogy Kínát is bevonják a tárgyalásokba.

A főtárgyaló konstruktívnak minősítette moszkvai tárgyalásait, amelyek közelíthetik az orosz javaslat megvalósítására vonatkozó álláspontokat. Mindamellett még sok vonatkozás tisztázásra szorul, köztük a dúsítást végző üzem helyének kijelölése és a részvétel módjának meghatározása - tette hozzá. Mind mondta, Irán üdvözli az orosz kormány erőfeszítéseit és álláspontját, mely szerint az iráni atomkérdést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keretein belül kell rendezni.

Teherán szorosan együttműködik a NAÜ-vel, és - Izrael kivételével - kész tárgyalásokat folytatni bármely országgal, amely elismeri jogát a nukleáris technológiára - szögezte le. Megismételte azt a fenyegetést, hogy Irán azonnal megkezdi urániumának ipari dúsítását, ha nukleáris dossziéját az ENSZ BT elé utalják, vagy ha politikai nyomás alá helyezik. "A parlament határozatának megfelelően kénytelenek leszünk megszüntetni minden moratóriumot, és nem leszünk kötelesek végrehajtani a NAÜ-vel kötött kiegészítő jegyzőkönyvet" - figyelmeztetett.

A főtárgyaló szerint az iráni atomdosszié átadása az ENSZ BT-nek nem használna a világnak, sem a térség biztonságának. Mint mondta, az iráni atomprogrammal kapcsolatos kutatómunka felújítása miatt értelmetlen és szükségtelen felhajtás keletkezett. "Az urándúsítás területén végzett kutatások különböznek magától a dúsítástól" - magyarázta.

Irán tárgyalások útján akarja megoldani a vitás kérdéseket, feltéve, hogy ezek építő jellegűek lesznek és határidőkhöz kötik őket - mondta. Az atomenergia békés felhasználása minden országnak jogában áll, de Irán ellenzi, hogy az országok atomfegyverrel rendelkezzenek - tette hozzá. Laridzsáni közölte, hogy a NAÜ felügyelői jelenleg Iránban tartózkodnak, és kedden Teheránba érkezett az ügynökség helyettes vezetője ellenőrzés elvégzése céljából.

Irán abban érdekelt - hangsúlyozta -, hogy folytatódjék a kiegészítő jegyzőkönyv végrehajtása, de Teherán a jegyzőkönyv keretein túlmenő együttműködést akar a NAÜ-vel. Irán - egyes bírálói szerint - időhúzásra próbálja felhasználni az orosz kompromisszumos javaslatot a NAÜ kormányzótanácsának az iráni atomprogrammal foglalkozó február eleji ülésének közeledtével.

Laridzsáni és Ivanov tárgyalásairól kedden Moszkvában szűkszavú közös közleményt adtak ki, amelyben a felek annak az óhajuknak adtak hangot, hogy az ügyet diplomáciai úton kell megoldani, a NAÜ keretein belül. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Mehdi Szafari iráni külügyminiszter-helyettessel hétfőn Moszkvában folytatott tárgyalásain arra kérte Iránt, helyezkedjék olyan álláspontra, amelynek révén csökkenthető lenne a feszültség a Nyugattal a nukleáris programja miatt kialakult vitában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakcseregondok

A győri Nádor aluljáró építése, a közelben lakóknak ígért ablakcsere nem először, s gyaníthatóan nem… Tovább olvasom