Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Oroszországnak meg kell szabadulnia a régi jelképektől

Egyenlőségjelet vont az ukrán elnök vasárnap a kommunizmus és a fasizmus között. Victor Juscsenko azt mondta, hogy országának meg kell szabadulnia az összes, a szovjet korszakból még megmaradt szimbólumtól.
Az ukrán államfő Kijev közelében, egy erdős területen beszélt, ott ahol történészek szerint tízezreket ölt meg és temetett el a sztálini titkosrendőrség, az NKVD 1937 és 1941 között. Juscsenko a szovjetrendszer áldozatainak emléknapján azt is mondta, hogy "az ukrán nemzet két totalitárius rendszer egymás elleni harcában túsz lett". Az ukrán elnök szerint azért egyenlő a kommunizmus és a fasizmus, mert lényegét tekintve mindkettő gyűlöltre épült és példátlan tömeggyilkosságokat követett el.

Juscsenko azt mondta az összegyűlt tömegnek, hogy Ukrajnának meg kell szabadulnia az ártatlan emberek millióit legyilkoló rendszer jelképeitől, mert ezek a szimbólumok nem az ukrán történelemé, ahogy "egyesek cinikusan állítják, hanem a kommunista rendszer gyilkosaié." Az ukrán elnök azt közölte, hogy tavaly több mint 400 olyan emlékművet távolítottak már el Ukrajnában, amit a szovjet időkben állítottak.

Oroszország ingerülten reagált eddig Juscsenko erőfeszítéseire, hogy átértékelje a szovjet korszak történelmét. Különösen az dühíti az orosz vezetést, hogy a 30-as évek nagy éhínségét, amelyben több millió ukrán halt meg Sztálin kíméletlensége miatt, Kijev népirtásnak nevezi, miközben Moszkva csak torzulásnak tartja a tragédiát.

Olvasóink írták

 • 8. apátfalvifaszagyerek 2009. május 19. 22:25
  „Mathiasking, az MSZMP-re gondolok (asszem azok, akiknek a szlogenje "Munkáspárt az emberekért)”
 • 7. Mathiasking 2009. május 19. 10:58
  „5. hozzászólás apátfalvifaszagyerek 2009.05.18. 19:51

  Melyik munkás pártra gondolsz? Az MSZMP-re, az MSZP-re vagy a MKP-re esetleg a SZOCDEM-re?”
 • 6. floridaimagyar 2009. május 18. 22:40
  „Understood, felreeertettelek. Azt hittem azt akartad mondani hogy nincs semmi baj a kommunizmussal meg fasizmussal mint nezetekkel - de mar ertem mit akartal mondani.”
 • 5. comet 2009. május 18. 21:47
  „2- floridamagyar- szerintem elbeszélünk egymás mellett, amiket mondasz nincsenek ellntmondásban azzal amit én mondok. Én annyit mondtam hogy a tömeggyilkosságok diktátorokhoz kötődnek nem eszmékhez.
  Diktátor volt mondjuk Sztálin, Hitler meg az USA által hatalomra juttatott Pinochet is. 3 diktátor, 3 rendszer.
  A kapitalista rendszer is lehet diktatórikus, ha olyan a vezetője.”
 • 4. apátfalvifaszagyerek 2009. május 18. 19:51
  „persze a jelenlegi Munkáspártra gondolok...”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2009. május 18. 19:51
  „nekünk is ezt kéne csinálni, csak a szélsőjobbos elemekkel... GYILKOS RENDSZERT ÉLTETŐ "MAGYAROK" KIFELÉ A HAZÁBÓL!!!!! (a komcsikhoz is hozzászólva: A Munkáspárt nem Sztálint és Rákosit élteti, úgyhogy az sztem semmi rosszat nem csinált, ellentétben a Szálasi-rajongó szélsőjobbosokkal)”
 • 2. floridaimagyar 2009. május 18. 03:04
  „Comet ebben enm ertunk egyet. Hany kommunista orszag fejlett iparilag? Hany fasiszta orszag volt rassista, elnyomo? Szerintem bele van epitve az elnyomas mindkettobe. A fasisztak nyiltak, duhodten irtanak, mig a komcsik borkultan, titokban. Melyik kommunista orszagban volt igazi szolasszabadsag? Mondj egy fasiszta orszagot ahol a rendszer nem irtott ki 100 000 embert. Elnyomast magukba foglalo rendszerek ezek. De meg mindig jobbak mint az anarchia....”
 • 1. comet 2009. május 17. 20:34
  „a tömeggyilkosságok elsősorban diktátorokhoz kötődnek, nem eszmékhez.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Tisztességes politikusnak nem kell félnie

A Fidesz, amint lehetősége nyílik rá, azonnal megszünteti a rendkívül igazságtalan ingatlanadót, ha… Tovább olvasom