Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Országgyűlés - A Fidesz-KDNP kész korrigálni az önkormányzati törvény hibáit

A kormánypárti politikusok a változtatás szükségessége mellett érveltek az önkormányzati törvény keddi, parlamenti vitájában, az ellenzéki képviselők viszont nemcsak az átalakítás irányával, de sok esetben annak konkrét rendelkezéseivel sem értettek egyet.
KDNP: a tervezet a falurombolást szeretné megállítani

Michl József (KDNP) arról beszélt, hogy a kormány az ellenzéki kijelentésekkel szemben pont a falurombolást szeretné megállítani, amelyet az előző kormányok elkövettek. A KDNP emellett módosítani szeretné a tervezetet, hogy ne indulhasson polgármesternek, vagy képviselőnek az, akinek korábban büntetőügye volt.

A Jobbik az aprófalvak védelmében

Zakó László (Jobbik) felszólalásában az aprófalvak érdekeiben emelt szót. Szerinte a hivatalok és az ügyintézés központosításával erősödnek a nagytelepülések és kiürülnek a kisebb falvak. Az ellenzéki politikus hiányolta a törvénytervezetből az önkormányzati képviselők visszahívhatóságát és annak rögzítését, hogy csak magyarul zajlanak az önkormányzati testületi ülések.

A Fidesz-KDNP kész korrigálni a hibákat

Vigh László (Fidesz) azt emelte ki, hogy nagyon nehéz olyan törvényt hozni, amely minden érintettnek megfelel, hiszen nagyok a különbségek a különböző települések igényei és lehetőségei között. A kormánypárti politikus szerint ez a törvény alkalmas arra, hogy megerősítse az önkormányzatokat és megtartsa eddigi erényeit is.

Szűcs Lajos (Fidesz) a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökeként is felszólalva leszögezte: az elmúlt években 180 milliárd forintot vontak ki a rendszerből, amit annak ellenére nem sikerült kigazdálkodni, hogy az önkormányzatok 60-70 milliárdot meg tudtak spórolni. Hozzátette: a törvény eredményeként az önkormányzatok megtisztult feladatokkal, tiszta finanszírozással az emberek érdekében tudnak majd dolgozni.

Tasó László (Fidesz) szerint tisztázni kell, hogy melyek az állam feladatai és mit vár el azokért cserébe. A kormánypárti képviselő elmondta: nem várnak ellenzéki támogatást a javaslathoz, de nem is szükséges, mert bár lehet, hogy lesznek benne első körben olyan intézkedések, amelyek nem sikerültek jól, de a Fidesz-KDNP frakciószövetség kész korrigálni.

MSZP: a fideszes polgármesterek álljanak a sarkukra!

Lamperth Mónika, az MSZP képviselője azt mondta, a Fidesznek igaza van abban, hogy át kell alakítani az önkormányzati rendszert, ugyanakkor ennek irányával nem értett egyet. Szerinte a javaslat az "orbáni hatalomkoncentráció célját akarja szolgálni" és elveszi azokat eredményeket és sikereket, amelyek a fideszes polgármesterek elértek. "Álljanak a sarkukra és ne hagyják!" - tette hozzá.

Fidesz: a kormány szövetséget ajánl az önkormányzatoknak

Gelencsér Attila (Fidesz) azt mondta, hogy a szocialisták és a többi ellenzéki erő azt védi, hogy minden maradjon úgy, ahogy korábban volt. Szavai szerint ezzel a forráskivonást és a szankció nélküli mulasztásokat óvják.

Kijelentette, hogy a kormány viszont szövetséget ajánl a megyéknek és a települési önkormányzatoknak.

Jobbik: a javaslat számtalan sebből vérzik

Magyar Zoltán (Jobbik) furcsának találta azt a kijelentést, hogy pártjuk, amelyik ebben a ciklusban lett a parlament tagja, abban lenne érdekelt, hogy fenntartsa a korábban fennálló rendszert. Hangsúlyozta, hogy a Jobbiknak éppen az az érdeke, hogy véget vessen az elmúlt húsz éves "maszatolásának".

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a javaslat "számtalan sebből vérzik".

MSZP: a törvénnyel a vidéket is tönkreteszik

Pál Tibor (MSZP) sajnálatosnak nevezte, hogy az önkormányzatokat, mint önálló hatalmi ágat a Fidesz saját politikai térnyeréséhez használta fel.

A politikus véleménye szerint a törvénnyel a kormánypártok nemcsak a kistelepülések önkormányzatait, de magát a vidéket is tönkreteszik. Hozzátette, ahelyett, hogy egy helyi közösség működne a településeken, helyi adókat lehet majd kivetni.

Fidesz: 2002-2010 között véglegesen legyengítették az önkormányzatokat

Kiss Attila (Fidesz) hangsúlyozta, hogy 2002 és 2010 között végletesen legyengítették az önkormányzatokat. A politikus hozzátette, hogy egy szabályozáson normális esetben is változtatni kell húsz évente, egy ilyen időszak után pedig mindenképpen.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy évek óta folyamatosan csökkentek a települések forrásai. Hangsúlyozta, hogy a települési vezetések az utóbbi időszakban több száz új feladatot kaptak, miközben a Gyurcsány- és a Bajnai kormányok több mint 600 milliárd forintot vontak el tőlük. "A dilettáns Gyurcsány-kormány addig machinált a közigazgatási feladatokkal", amíg megszűnt a törvényességi felügyeletük az önkormányzatok felett - mondta.

Jobbik: kidolgozatlan a jogszabály fővárosi része

Staudt Gábor (Jobbik) elvileg jónak és támogathatónak tartotta azt az elképzelést, hogy az önkormányzatoknak is szerepet kell játszaniuk a közbiztonság fenntartásában. Egyúttal viszont aggályainak adott hangot, hogy a javaslattal esetleg a rendőrséget akarják a háttérbe szorítani, illetve ha nem sikerül fenntartani a közrendet, akkor ezt a kormányzat a települések vezetéseinek számlájára tudja majd írni.

Kidolgozatlannak nevezte a főváros és a kerületek kapcsolatát szabályozó részt és nem látta alátámasztva azt, hogy a jogszabály hatékonyabbá teszi a rendszert.

Balczó Zoltán levezető elnök ezt követően elnapolta az önkormányzati törvényről szóló általános vitát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a tiszaújvárosi iskolában késelő fiú

Az 1 hónapos előzetes letartóztatást a bűnismétlés lehetősége, illetve a szökés, elrejtőzés veszélye… Tovább olvasom