Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Országgyűlés - határozatok

Az Országgyűlés hétfőn a tagok megválasztásával létrehozta a médiatanácsot, valamint döntött a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának hat tagjáról.
A képviselők elfogadták a honvédelmi törvény azon módosítását is, amelynek értelmében például veszélyhelyzetben az állam felügyelete alá vonható gazdálkodó szervezetek működése. Létrejött a médiatanács Öt taggal létrejött hétfőn a médiatanács, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja. Az Országgyűlés 259 igen szavazattal, 89 nem ellenében egy szavazással döntött arról a listáról, amely a tagok megválasztásával létrehozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát.

A jelöltek kilenc évre szóló megválasztását a kormánypárti képviselők mellett a független Molnár Oszkár támogatta, az MSZP és a Jobbik frakciójának tagjai nemmel szavaztak, míg az LMP képviselői a szavazás előtt kivonultak. A médiatanács öttagú: elnöke Szalai Annamária, az NMHH elnöke, aki a kinevezés tényével és időpontjával a médiatanács elnökjelöltjévé is vált. A további négy tagra az Országgyűlés e célra létrehozott eseti bizottsága tett javaslatot a parlamentnek; a tagok: Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János. Mindannyiukat a Fidesz jelölte. Megkezdheti működését a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma Megkezdheti működését a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma, miután az Országgyűlés megválasztotta a testület frakciók által jelölt tagjait: Bencze Izabellát, László Miklóst, Varga Szilviát - ők a kormánypártok jelöltjei -, illetve Kránitz Lászlót, az MSZP, Németh Vladimirt, az LMP és Silhavy Máté Tibort, a Jobbik jelöltjét. A hat tagot - egyenkénti szavazással - az Országgyűlés nagy többséggel választotta meg. Bencze Izabella 357, László Miklós 355, Varga Szilvia 354, Kránitz László és Németh Vladimir 360-360, Silhavy Máté pedig 358 támogató voksot kapott. A kuratórium elnökét és további egy tagját a médiatanács delegálja. A kuratórium gazdálkodik a Közszolgálati Közalapítvány vagyonával, és jogkörébe tartozik az Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTI zártkörűen működő nonprofit részvénytársaságok vonatkozásában a közgyűlés jogainak gyakorlása.

Hatáskörébe tartozik a többi között a közszolgálati részvénytársaságok vezérigazgatóinak kinevezése, munkaviszonyuk megszüntetése is. Az LMP kivételével a frakciók elfogadták az MTA beszámolóját A parlament 347 igen szavazattal, 12 nem ellenében, egy tartózkodással elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről (2007-2008) szóló beszámolót. A javaslatot négy frakció támogatta, csak az LMP képviselői szavazták le. Indoklásul Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes azt mondta: az LMP számára nem elfogadható a beszámoló azon része, amely szerint a szervezeten belüli reformok lezártnak tekinthetők. Véleményük szerint további reformokra van szükség, hogy demokratizálni lehessen az MTA működését, így például az akadémia döntéseinek átláthatóbbnak kellene lenniük, ráadásul a fiatal kutatók lehetőségei és a tudományos intézmények rugalmassága is kívánnivalókat hagy maga után.

Zárszámadás: a 2009. évi gazdálkodás indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010-es évet A 2009. évben folytatott költségvetési gazdálkodás számos ponton megsértette az államháztartási törvényben rögzített elveket és indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását - rögzíti az a tavalyi zárszámadáshoz benyújtott gazdasági bizottsági módosító javaslat, amelyet hétfőn fogadta el a parlament. Az Országgyűlés 242 igen és 119 nem szavazattal - a kormány által is támogatott csomag részeként - fogadta el a gazdasági bizottság 2009. évi zárszámadáshoz benyújtott módosító indítványát. Az előterjesztés kimondja azt is, hogy a kormány jelentést készít az Országgyűlésnek a 2009-es és 2010-es évek költségvetési folyamatait érintő gazdálkodási problémákról, s ehhez figyelembe veszi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításait. A módosító javaslat indoklása leszögezi: az Országgyűlés nem ért egyet az elmúlt évek gazdaságpolitikai koncepciójával és az erre épülő költségvetési politikával.

Elfogadták a "lex Mal"-t Rendeletben az állam felügyelete alá vonható a jövőben gazdálkodó szervezetek működése; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. A parlament egy nap alatt, nagy többséggel - 336 igen szavazattal, egy nem ellenében és 13 tartózkodás mellett - fogadta el a honvédelemről szóló törvény módosítását. Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvényjavaslat sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni. A kormányfő emellett kezdeményezte, hogy az Országgyűlés hozza létre a katasztrófavédelmi biztos intézményét. A kormány által a parlamentnek benyújtott előterjesztés indoklása szerint a módosítás célja az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenységével összefüggésben felmerült katasztrófák elleni hatékony fellépéshez, illetve azok káros következményeinek enyhítéséhez szükséges, az eddigieknél hatékonyabb kormányzati beavatkozás lehetőségének megteremtése. Bizottsági tagcsere Az Országgyűlés úgy döntött, hogy az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságban a szocialista Ipkovich György váltja az MSZP frakciójából kilépett Szili Katalint, aki a fenntartható fejlődés bizottságában folytathatja munkáját korábbi párttársa, Baracskai József helyett.

Olvasóink írták

  • 1. x 2010. október 11. 22:16
    „"A törvény kihirdetése aligha kérdéses, ám a szakértők szerint nem lenne meglepő, ha azt a hatályba lépése után megtámadnák az Alkotmánybíróságon. Egyebek mellett épp ez utóbbi, visszamenőleges hatályú passzusa miatt lehetnek vele alkotmányossági aggályok, bár a jogászok több más kifogást is felsoroltak lapunknak."
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/11/eldolt_az_allam_viszi_tovabb_a_malt/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létrejött a médiatanács

Öt taggal létrejött hétfőn a médiatanács, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja.… Tovább olvasom