Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Országgyűlés - LMP: semmibe visz a ˝vudu gazdaságpolitika˝

A kolontári iszapkatasztrófa utáni helyzetről, az európai szemeszterről, a kormány gazdaságpolitikájáról és a közelgő karácsonyról volt szó többek között napirend előtt hétfőn a parlamentben.
15:17 - Pintér Sándor a kolontári iszapkatasztrófa utáni intézkedésekről

A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy a kolontári iszapkatasztrófa utáni veszélyhelyzet azóta is fennáll. A tízes tározó fala folyamatosan mozog, s megemelkedett a gát magassága. Pintér Sándor felidézte, hogy egységes irányítás alá vették a területet és a másik két megyét is, s azirányú erőfeszítéseik célra vezetettek, hogy a Torna-patakban a lúgos kémhatást semlegesítsék. Sajnálatos, hogy jelen pillanatban még mindig fennáll a veszélyhelyzet, de mindent megtesznek, hogy emberi életet és ingatlanokat ne kerüljenek veszélybe - mondta, kiemelve: az elsődleges védőgát elkészült, a másodlagos az időjárás függvényében remények szerint szintén megépülhet.

Jobbik: elkeseredettek az emberek

Vona Gábor (Jobbik) azt mondta, hogy az emberek elkeseredettek, s úgy érzik sokan magukra hagyták őket. Mint mondta, ez az unió történetének legnagyobb ipari katasztrófája volt, ehhez még egy környezeti katasztrófa is járult, s bizonyos értelemben egészségügyi és gazdasági katasztrófahelyzet is van, hiszen a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek a történtek miatt.

LMP: komoly munka mellett komoly hiányosságok

Jávor Benedek (LMP) azt mondta, hogy a kormány nagyon komoly munkát végzett, de rendkívül komoly hiányosságok tapasztalhatók. A mezőgazdasági területekre kiömlött vörösiszap összegyűjtése és elszállítása a külterületeken el sem kezdődött, új lerakót kell építeni, ami nem látszik, hogy elkészül-e; a Torna és a Marcal medertisztítását el kell kezdeni - sorolta. Hozzátette, karácsonyig ígértek házakat, de ebből is keveset tapasztalnak. Indokolt a veszélyhelyzet meghosszabbítása, nagyon sok még a teendő - mondta, hozzátéve: helyiek szerint komoly problémák vannak a telefonokkal, ami lehallgatást feltételez, s a biztonságérzetet csökkenti.

MSZP: részletesebb tájékoztatást is megérdemelt volna a parlament

A szocialista Gőgös Zoltán szerint részletesebb tájékoztatást is megérdemelt volna a parlament. Vigyázni kell, a veszélyhelyzet kapcsán olyan intézkedések ne történjenek, amit a helyiek nem értenek - mondta, hozzátéve: a jogszabályok nem olyan tartalmúak, mint ígérték, s például a teljes kártalanítás helyett csak részlegesről van szó. Nagy az információhiány, nem értik azt sem, hogy helyi vállalkozások miért nem szállhattak be a kárelhárításba - közölte.

Jobbik: oldani kell az egyoldalú uniós függőséget a gazdaságban

Balczó Zoltán (Jobbik) kiemelte: az uniós soros elnökség során fő feladat az európai szemeszter bevezetése lesz. Ez azt jelenti, hogy a következő évi költségvetés sarokszámait, az ezt megalapozó makropályát az unióval kell egyeztetni. Ez szerinte a gazdasági önrendelkezés feladását jelenti. Hozzátette: gazdasági kapcsolatok egyoldalú, uniós függőségének oldására van szükség, nyitásra kelet felé.

Cséfalvay Zoltán államtitkár kiemelte: a képviselő félreérti a szemeszter lényegét. Szükség van előzetes koordinációra a tagállamok gazdaságpolitikájában, s a szemeszter ezt valósítja meg. Februárban jelenik meg az Európai Bizottság jelentése, amely keretét adja ennek a félévnek, párhuzamosan pedig az országok elkészítik stabilitási programjukat, illetve egyes országok a konvergencia programokat. Szó sincs a költségvetésbe való közvetlen beleszólásról - szögezte le, hozzátéve: a középtávú fejlesztési tervek, illetve reformlépések bemutatásáról van szó.

LMP: semmibe visz a "vudu gazdaságpolitika"

Schiffer András (LMP) a kormányfő korábbi mondatait idézve azt kérdezte: hol a szerénység és alázat a kormány politikájában. Kitért többek között arra, hogy bővítették a kiemelt beruházások körét, szóvá tette, hogy a kormánytöbbség leszavazta azt a javaslatot, amivel az "offshorelovagokat" űzték volna el a közbeszerzésektől. Egymillió munkahelyet ígértek, de nem látni, hogyan valósítanák meg - sorolta. A jövő felélése, szegényellenes társadalompolitika, munkavállaló-ellenes fellépés, az alkotmányosság és jogbiztonság felszámolása jellemző - összegzett, s azt mondta "a fülkeforradalom felsült, a vudu gazdaságpolitika a semmibe visz".

Cséfalvay Zoltán válaszában kiemelte, hogy az elmúlt félévben költségvetési konszolidáció zajlott.

A korrupció ellen rendszerszerűen kell fellépni, s csak és kizárólag a vállalkozások képesek egymillió új munkahelyet létrehozni, ehhez kell megfelelő környezetet.

Az adóváltozások effelé mutatnak - hangsúlyozta az államtitkár.

KDNP a közelgő karácsonyról

Harrach Péter frakcióvezető Varga Lászlóra, a KDNP egykori képviselőjére emlékezett 100. születésnapja alkalmából, majd a közelgő karácsony ünnepéről szólt. A hívő embernek az ünnep tartalma a fontos, ugyanakkor mindenkinek szóló üzenet az "egyetemes emberszeretet", hogy ne tegyenek különbséget ember és ember között - mondta békét, örömöt, áldott ünnepet kívánva.

Korábban írtuk:

Ezen a héten ülésezik idén utoljára az Országgyűlés. A Ház ma szavaz egyebek mellett a jövő évi költségvetéshez beadott, úgynevezett második körös kapcsolódó módosító indítványokról, a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatokról.

Ma több törvényjavaslatról is zárószavazás lesz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító indítvány és a miniszterelnök által is jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat. Utóbbiról akkor lehet zárószavazást tartani, ha a parlament nem fogad el a törvényjavaslathoz benyújtott egyetlen módosító indítványt sem. Erre minden esély megvan, mert az előterjesztők ezek egyikét sem támogatják. A politikai nyilatkozat elfogadáshoz kétharmados parlamenti többség kell.

Ugyancsak kétharmad kell a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, valamint a honvédelemről szóló törvénymódosítások elfogadásához.

Voksolnak a képviselők az egészségügyi salátatörvényről, a közlekedési tárgyú törvények módosításáról, a helyi önkormányzatokról, illetve a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló jogszabály-módosításokról.

Szintén ma szavaz a Ház a jövő költségvetéshez beadott, úgynevezett második körös, a fejezeteken belüli átcsoportosítást kezdeményező kapcsolódó módosító indítványokról.

Az Országgyűlés megtárgyalja és dönt a Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke által kezdeményezett országos népi kezdeményezésről, amely a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelésének újratárgyalását kéri. Erre azért kerülhet sor, mert a kezdeményezők összegyűjtötték a szükséges ötvenezer aláírást.

A Rogán Antal (Fidesz) által jegyezett, a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelő alkotmánymódosítási javaslat - amelyet a képviselő a múlt héten nyújtott be az Országgyűléshez - nem szerepel ugyan a napirend tervezetében, de a Fidesz-frakció várhatóan kezdeményezi a napirend kiegészítését. A napirendre vételhez 78 képviselő aláírása és az szükséges, hogy a parlamenti többség igennel szavazzon.

A házbizottság múlt csütörtöki ülésén kiderült, hogy a kabinet továbbra sem támogatja az előterjesztést. Rogán Antal korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: a frakció eddig a benyújtást támogatta, és amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát. A Fidesz-frakció hétfőn foglalkozik az üggyel, a képviselőcsoport döntése kötelező lesz a képviselők számára - mondta korábban Krakkó Ákos sajtófőnök.

Az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után közölte: a kormány kéri, hogy a Ház hosszabbítsa meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet; ez a határidő december 31-én jár le egy korábban elfogadott országgyűlési határozat szerint. Várhatóan erről is szavaz a parlament ma.

A Fidesz több házszabálytól eltérést kért, amelyekről ma dönt az Országgyűlés. A házszabálytól eltérés elfogadásától függ, milyen menetrendben tárgyalja a parlament az MTI Zrt. létrehozásáról szóló országgyűlési határozat módosítását, a Nemzeti Kulturális Alapról, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosításokat.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. december 20. 23:45
  „LMP ??? Melyik párt ez ? Csak nem az SZDSZ illegelitásban ! lásd. Ságvári szocdem és komcsi átalakulása !”
 • 3. flexsnake*** 2010. december 20. 18:48
  „mit akarnak a lömöpösök meg a nácik már megint?”
 • 2. achilleus 2010. december 20. 17:26
  „Schiffer Gyurcsány nyomába lépett?

  2007.05.14 - A kormányfő (akkor Gyurcsány Ferenc) "vudu gazdaságpolitikának" nevezte a Fidesz gazdaságpolitikáját, mert olyan programot hirdetett, amely nem működőképes, amelyre Navracsics Tibor visszavágott azzal, hogy inkább a kormány folytatott "vudu" politikát az elmúlt egy évben. - Az idő Navracsicsot igazolta, a vudozó meg zombi lett. (Gyurcsány Ferenc szerint a vudu gazdaságtan fogalmát 1980-ban idősebb George Bush használta republikánus riválisának, Ronald Reagennek a gazdaságpolitikájára.) http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/169044/1”
 • 1. dodó 2010. december 20. 16:52
  „Érdekes! Bár minden párt frakcióvezetője felszólalt, de a független DM olyan, mint Móricka, csak a DM-nak mindenről az LMP jut eszébe.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 autó ütközött össze az M0-ás autóúton

Tíz autó ütközött össze az M0-ás autóút 7-es kilométerénél, ahol egy időben két baleset is történt az út két oldalán hétfőn. Tovább olvasom