Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Országgyűlés: a pártok a PSZÁF-jelentésről

Az Országgyűlés kedden megkezdte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2010. évi tevékenységéről szóló jelentés megtárgyalását.
12:20 - Országgyűlés: PSZÁF-jelentés

Az Országgyűlés kedden megkezdte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2010. évi tevékenységéről szóló jelentés megtárgyalását. Szász Károly, a szervezet elnöke szerint a pénzügyi közvetítőrendszer stabil, hatékonyan működik, de alkalmazkodóképessége határára ért, ezért szerepét akkor tudja betölteni, ha további terheket nem raknak rá.

Szász Károly expozéjában ismertette, hogy a magyar pénzügyi szektor hárítani tudta a több éve tartó, s egyre újabb fordulatokat vevő globális gazdasági, pénzügyi válság ostromait, de a küzdelem nyomai egyre kevésbé takarhatók el.

Hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a közvetítőrendszer jövedelmezően működhessen, a képződő jövedelem pedig tőkeként a rendszerben maradhasson, növelve az alaptevékenység kockázatkezelő-képességét. "A jövedelemképződés nem egy ágazat belügye, hanem az egész gazdaság finanszírozásának kulcskérdése" - mondta. Nem a magas jövedelmezőséget kell támadni, hanem mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szektor tőkéjével szolgálja és betöltse társadalmi és gazdasági szolgáltatási funkcióját, mert a pénzügyi közvetítőrendszer olyan éltető infrastruktúra a modern piacgazdaság számára, amely nélkül az nem képes hatékonyan és versenyképesen működni, amely nélkül nincs növekedés és jólét - fogalmazott Szász Károly.

Fidesz: fontos jogosítványokat kapott a PSZÁF

Babák Mihály (Fidesz) vezérszónoki felszólalásában fontosnak nevezte azokat a jogszabályi változtatásokat, amelyekkel az új kormányzat növelte a PSZÁF feladat- és hatáskörét. Kiemelte az alkotmánymódosítást, amellyel alkotmányos szervvé minősült a felügyelet, és rendeletalkotási jogot kapott, rendeletei pedig a miniszteri rendelettel egyenértékűek.

Emlékeztetett arra, hogy a válság olyan anomáliákat és hibás termékeket szült a pénzügyi piacon, amelyekről az állampolgárok nem rendelkeztek kellő információkkal, és bár a PSZÁF korábbi vezetése a szocialista kormányok alatt is rendszeresen figyelmeztette ezekre a kormányzatot, kellő hatáskör hiányában "önhibáján kívül, fogatlan oroszlánként próbált küzdeni". Babák Mihály szerint a többletjogosítványokat már az ország európai uniós csatlakozásakor meg kellett volna adni a felügyeletnek, ennek hiányában ugyanis a magyar szerv le volt maradva a többi uniós hatóságtól.

A politikus fontosnak tartja a PSZÁF szervezeti és funkcionális átalakítását és a többi közt azt, hogy lehetőség nyílt az elektronikus ügyintézésre. Mint mondta, legtöbbször engedély nélküli betétgyűjtés, kölcsönnyújtás és az internetes devizakereskedelem tárgykörében vizsgálódott a szervezet, amely a 2010-re tervezett 10 milliárd 255 millió forintos bevételt több mint 4 százalékkal teljesítette túl.

MSZP: a magyar bankrendszer a terhelhetősége határára ért

A szocialista Tukacs István az elnök beszámolójából két momentumot emelt ki: a pénzügyi rendszer a terhelhetősége határára ért, ugyanakkor a vállalkozások számára fontos, hogy kiszámítható, biztonságos hitelrendszer működjön. A képviselő fontosnak tartja, hogy a kormány figyelembe vegye a felügyelet elnökének megállapítását, és ne terhelje tovább a bankokat, a vállalkozások ugyanis - mutatott rá - már most nagy nehézségekkel találják szemben magukat akkor, amikor hitelt akarnak felvenni.

A szocialista felszólaló a bankok terhelhetősége szempontjából veszélyesnek minősítette a devizahitelesek ügyében meghozott, "ad-hoc végtörlesztési javaslatot" is. Az ellenzéki politikus szerint egészséges egyensúlyt kell találni a szigorú, fogyasztókat védő szabályozás és egy olyan működésfelügyelet között, amely lehetőséget ad a hitelkihelyezésre. Tukacs István kifogásolta, hogy a kormány által beterjesztett jövő évi költségvetés az eddigiekkel ellentétben nem tartalmaz kitekintést a 2013-as, 2014-es évekre, így nem tudható, hogy a kormány meddig kívánja fenntartani a különadókat, azok között is a bankokat terhelő adót. A képviselő az interneten beinduló, játéknak álcázott gazdasági tranzakciók ellenőrzésével bővítené a PSZÁF feladatait, és a korábbi stresszteszteknél extrémebbeket alkalmazna a bankok esetében. Az eddig elvégzettről ugyanis - mondta - kiderült, hogy nem extrém, hanem maga a valóság.


KDNP: történelmi jelentőségű volt a tavalyi év a PSZÁF számára

Seszták Miklós, a kisebbik kormánypárt vezérszónoka azt mondta, hogy a tavalyi év történelmi jelentőségű volt PSZÁF számára, amely nagyfokú függetlenséggel rendelkező, alkotmányos intézmény lett. A változások átformálták a PSZÁF munkáját, hatáskörét, felelősségét, s az újjászületés lehetőségét biztosítja a felügyelet számára - fogalmazott, és jónak nevezte az irányt.

Szólt arról, hogy közvetlen szabályozói jogkört kapott a szervezet és kiemelte a felügyelet fogyasztóvédelmi szerepének erősítését is. Az átalakult piaci helyzet szükségessé tette a szervezeti és személyi változásokat, ezek megtörténtek - állapította meg a kormánypárti politikus. A felügyelet teszi a dolgát, a munka érdemben elkezdődött - fogalmazott Seszták Miklós.

Jobbik: előbb-utóbb ki kell mondani az egyoldalú szerződés-módosítás tilalmát

Volner János, az ellenzéki párt vezérszónoka szóvá tette, hogy kormányzati logika most is érvényesült, és az összes módosító javaslatukat lesöpörték a PSZÁF-ra vonatkozó szabályozás megváltoztatásakor. Kitért arra, hogy a szervezet fogyasztóvédelmi szerepe - bár csekély mértékben - de erősödött.

Megemlítette a pénzügyi békéltető testület létrejöttét, ugyanakkor azt mondta, hogy a felkészült szakemberek még hiányoznak. A deviza-hitelválság kapcsán az összehangolt fellépést és egyeztetést hiányolta a kormány, jegybank és a PSZÁF részéről. Az egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát ki kell mondania előbb-utóbb az Országgyűlésnek - fogalmazott utalva a közelmúlt elmarasztaló ítéletére. Kiemelte: a bankok sokszor ellenérdekeltek, hogy az ügyfelek jól járjanak az árfolyammozgásokkal, hiszen akkor kevesebbet keresnek. Beszélt arról, hogy a PSZÁF-nak erősítenie kell a pénzügyi közvetítő rendszerrel szembeni közbizalmat.

LMP: történtek előrelépések, de a szabályozási környezet továbbra sem védi a hiteleseket

Scheiring Gábor azt mondta, hogy komoly előrelépések történtek a pénzügyi rendszer felügyelete terén, de inkább az események után kullog a szervezet, a szabályozási környezet továbbra sem védi a hiteleseket. Mint mondta, egyetértenek azzal, hogy a pénzügyi rendszer elsődleges célja a gazdaság szolgálata, és a PSZÁF kiemelt célja a fogyasztók védelme kell, hogy legyen. Üdvözlik, hogy a PSZÁF és a kormány az LMP hitelvédő csomagjából néhány elemet átvett, de aktív hozzáállásra lenne szükség a felügyelet részéről a pénzügyi szabályozás területén - mondta, hozzátéve: a pénzügyi rendszerre a legnagyobb kockázatot a kormányzati intézkedések jelentik. Az egyoldalú szerződésmódosítás napi gyakorlat maradt, az eddig megtett intézkedések nem elégségesek - hangoztatta. Kockázati tényezőnek nevezte a végtörlesztést, a bankok olyan konstrukciókat kreálnak, hogy azok a hitelesek is, akik képesek élni vele, "cseberből-vederbe esnek". A bankadónál szintén komoly kockázatokat látott az ellenzéki vezérszónok, aki a bevezetését koncepciótlannak nevezte és a spekulációs adót felé való ellépést javasolt. Jelezte még: az eszközkezelő helyett ingatlanalapot hozna létre, és kiállt a pénzügyek újraszabályozása mellett.


11:27 - Szász Károly: biztosítani kell,hogy a pénzügyi rendszer jövedelmezően működhessen

Szász Károly szerint a pénzügyi közvetítőrendszer stabil, hatékonyan működik, de alkalmazkodóképessége határára ért, ezért szerepét akkor tudja betölteni, ha további terheket nem raknak rá.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke erről kedden, a szervezet tavalyi évi tevékenységéről szóló jelentés általános vitájában beszélt a parlamentben.

Szász Károly expozéjában ismertette, hogy a magyar pénzügyi szektor hárítani tudta a több éve tartó, s egyre újabb fordulatokat vevő globális gazdasági, pénzügyi válság ostromait, de a küzdelem nyomai egyre kevésbé takarhatók el. Hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a közvetítőrendszer jövedelmezően működhessen, a képződő jövedelem pedig tőkeként a rendszerben maradhasson, növelve az alaptevékenység kockázatkezelő-képességét.

"A jövedelemképződés nem egy ágazat belügye, hanem az egész gazdaság finanszírozásának kulcskérdése" - mondta. Nem a magas jövedelmezőséget kell támadni, hanem mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szektor tőkéjével szolgálja és betöltse társadalmi és gazdasági szolgáltatási funkcióját, mert a pénzügyi közvetítőrendszer olyan éltető infrastruktúra a modern piacgazdaság számára, amely nélkül az nem képes hatékonyan és versenyképesen működni, amely nélkül nincs növekedés és jólét - fogalmazott Szász Károly.

10:50 - Napirend előtt: önkormányzatok, romák, vörösiszap

Az önkormányzatokról, a kormány romastratégiájáról és a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójáról beszéltek azok a képviselők, akik kedden napirend előtt szólaltak fel az Országgyűlésben.

Az MSZP az önkormányzatokról Az MSZP-s Tóth József a helyi önkormányzatok szeptember 30-iki napjára, illetve az első szabad helyhatósági választásokra emlékezett, és úgy értékelte, az elmúlt közel másfél évben a kabinet bűnbakként kezelte az önkormányzatokat, noha a szektor adóssága a teljes államadósságnak csak 5-6 százaléka, és összesen mintegy 100 helyhatóság produktuma. Felrótta, hogy idén 80 milliárd forintnyi forrást vontak ki a területről és hogy szerinte bizonytalanságok vannak a rendszer tervezett átalakítása kapcsán. Az új alaptörvény minimalizálja az önkormányzatok alkotmányos garanciáit - tette hozzá. Tállai András szakállamtitkár rögzítette, az Orbán-kormány nemhogy bűnbakként, de a magyar közigazgatási rendszer egyik alappilléreként tekint az önkormányzatokra.

A rendszer átalakítása meg kell, hogy történjen - hangsúlyozta, visszautasítva egyúttal, hogy ne lenne egyeztetés az új önkormányzati törvényről. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben 120 milliárdot vontak ki a szektorból és felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény garantálja a helyiek döntéshozatali jogát, az önkormányzati alapjogokat, a helyben lévő feladatellátást. Jobbik: a romastratégia konzerválja a zsákutcás cigánypolitikát Mirkóczki Ádám (Jobbik) túlzottan derűlátónak nevezte azt az "egyes sajtótermékekben megindult propagandát", miszerint modell értékű, vagy történelmi siker lenne a kormány társadalmi felzárkózási és romastratégiája. Az szerinte csak konzerválja az elmúlt 10 év zsákutcás cigánypolitikáját, a problémák okát csak a szegénységben láttatja. Bűnözés elleni zéró toleranciát, a cigány politikai elit átvilágítását, a bentlakásos iskolák, az önfenntartó börtönök ügyének képviseletét, a szociális támogatások átalakítását sürgette, a mintegy 100 milliárd forint felett diszponáló roma koordinációs tanács kapcsán pedig azt mondta, ez 100 milliárdos merénylet a tisztességes magyar állampolgárokkal szemben. Az állam teljesítményt vár el, ha pénzt ad, a források felhasználását ellenőrizni is fogják - hangsúlyozta válaszában Balog Zoltán államtitkár, felhívva a figyelmet arra, hogy cselekvési terv is készült, amely rögzíti, milyen összegből, mire mennyi megy el. Mint mondta, a siker azon múlik, sikerül-e meggyőzni embereket arról, hogy a romaintegráció közös érdek, ebben a jobbikos képviselő segítségét is kérve.

Rámutatott arra, hogy az említett 100 milliárd forint felett a kormány diszponál, a koordinációs tanács véleményező és javaslattevő szereppel bír. LMP: az ország nem tanult az iszapkatasztrófából Ha ma történne a katasztrófa, semmivel sem lennénk felkészültebbek - értékelte az LMP-s Szilágyi László az egy évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófára emlékezve. Szerinte a kormány viszonylag jól kezelte a helyreállítást, de a történtekből kinyerhető gazdasági-politikai profitját igyekezett maximalizálni, a környezeti rehabilitációs folyamat átláthatatlan, "sokak számára aranybánya". Tállai András - aki szerint a felszólalás volt politikai haszonszerzés - elképesztőnek nevezte, hogy az első évfordulón nem a erőfeszítésekről és a kárt szenvedettekről beszélt az ellenzéki képviselő, hanem pénzügyi számonkérést tart "pitiáner" hivatkozásokkal. Erre nem lehetett felkészülni - mondta a katasztrófa kapcsán az államtitkár, hangsúlyozva: a fizikai helyreállítás megtörtént, elkezdődött a jogi következmények levonása, több jogszabály-módosítást meghoztak, például a vörösiszap veszélyes anyaggá vált. Sajnálatos, hogy a katasztrófa bekövetkezett, de a kormány és az ország helytállt - összegzett.

A Fidesz a békési ivóvíz arzénmentesítéséről Farkas Zoltán (Fidesz) arról beszélt, hogy az ivóvíz arzénmentesítésének kérdése Békés megyében két évtizedes kérdés, és hogy Románia területén, mintegy 20 kilométerre a határtól található egy ivóvízbázis, amely országhatáron átnyúló vízátvezetéssel megoldhatná a problémát. A KDNP az önkormányzatokról A kereszténydemokrata Michl József az önkormányzati választások után egy évvel kitért arra, hogy az elmúlt 21 évben sok gonddal küzdöttek a 40 éves tanácsi rendszer után felállt önkormányzatok. Az önkormányzati képviselők létszámát felére csökkentető döntést történelminek nevezve megállapította, hogy az önkormányzatok hatékonysága ettől nem szenvedett csorbát. Síkra szállt az önkormányzatiság erősítése mellett és beszélt arról, hogy az Orbán-kormány folyamatosan segítette a forráshiányos kis önkormányzatokat. Tállai András államtitkár reagálásában azt mondta, a kormányprogram kiemelt része a közigazgatási rendszer megújítása. A kormányhivatalok létrejöttek, a járások kialakítása a következő lépés - emlékeztetett, szót ejtve arról is, hogy a január elsejétől hatályos alaptörvény rögzíti a meglévő önkormányzati alapértékeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiegészítő támogatások összege 2011-ben jelentősen nőtt, a megyei önkormányzati rendszer sorsa pedig rendeződött az intézményhálózat állami kézbe vételéről született megállapodással.

Korábban írtuk:

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tavalyi évi jelentésének általános vitájával kezdi meg mai munkáját az Országgyűlés.

Ezután a Ház megtárgyalja a fideszes Font Sándor javaslatát, amely egyszerűsítené a helyi termelői piacok működésének szabályozását.

A képviselők folytatják annak az LMP-s javaslatnak az általános vitáját, amely a kereskedelmi központok - azaz a 400, százezresnél népesebb települések esetében 800 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező bevásárlóközpontok és hipermarketek - építésére és működtetésére vonatkozó szabályok megalkotásáig plázastopot rendelne el.

A nap végén az állatvédelmi törvény módosításának vitája következik. Ez lehetőséget adna arra, hogy az önkormányzatok a négy hónaposnál idősebb kutyák után ebrendészeti hozzájárulást szedjenek be a tulajdonostól. A hozzájárulás mértéke nem haladhatná a 3500 forintot, az ivartalanított és a menhelyről hazavitt ebek után azonban nem szedhetnének pénzt az önkormányzatok. Az előterjesztő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a javaslat felelős állattartásra ösztönöz, és az örökbefogadás gyakoribbá válását eredményezheti.

Olvasóink írták

 • 3. papika56 2011. október 04. 10:11
  „Köszönjük : Fazekas elv. Még egy adó --a sok mellé. Kutyát így is sokan tartanak, sokba kerül az etetésük--orvosi ellátásuk, oltás stb. Még adót is nyomjunk rá a népre !!
  Eddig is sok kutyát lüktek utcára--most meg még többet !
  HÁNY bőrt lehet még LEHÚZNI ??????”
 • 2. Együgyű 2011. október 04. 09:31
  „. Ezekről tárgyalnak ma a honatyák

  Teljesen mindegy miről tárgyalnak a honatyák. A Fidesz-KDMP atyái, ami nekik jó azt megszavazzák, ami pedig rossz lenne esetleg nekik azt nem. A nyomogatós gépezet beindul.
  Csodálkoznék, ha visszamenőleg megszavaznák a Szabadság harc érdekében és a SZABAD FÜGGETLEN, István királyunk örökségét hordozó, DEMOKRATIKUS MAGYARORSZÁG ért, hogy fizetésükről és megszerzett vagyonocskájuk 50%-ról lemondanak!

  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 1. Együgyű 2011. október 04. 08:35
  „Ezekről tárgyalnak ma a honatyák

  Teljesen mindegy miről tárgyalnak a honatyák. A Fidesz-KDMP atyái, ami nekik jó azt megszavazzák, ami pedig rossz lenne esetleg nekik azt nem. A nyomogatós gépezet beindul.
  Csodálkoznék, ha visszamenőleg megszavaznák a Szabadság harc érdekében és a SZABAD FÜGGETLEN, István királyunk örökségét hordozó, DEMOKRATIKUS MAGYARORSZÁG ért, hogy fizetésükről és megszerzett vagyonocskájuk 50%-ról lemondanak!

  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány nyilvánosságra hozta gyanúsításának tényállását

Az ügyészség szerint Gyurcsány a sukorói kaszinóberuházás ügyében azért döntött a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek. Tovább olvasom