Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Országgyűlés: Elfogadták az adó- és járuléktörvények módosítását

A magánszemélyek minden jövedelmük után 16 százalékos kulccsal adóznak, az adójóváírás megmarad, mértéke 2011-től csökken.

Folytatódik ma a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitája az Országgyűlésben.

A 2011-es büdzsét hétfőn kezdte tárgyalni a Ház és a tervek szerint csütörtökön le is zárul az általános vita.

Az ülés reggel nyolc órakor kezdődik, a mai tárgyalási időkeret 11 óra.

Olvassa el a parlament keddi ülésének legfontosabb döntéseit percről percre tudósításunkban!

12:42 - Elfogadták az adó- és járuléktörvények módosítását

A magánszemélyek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal adóznak, miközben az adójóváírás megmarad, mértéke 2011-től csökken - többek között ez áll az Országgyűlés által kedden elfodadott jövő évi adó- és járuléktörvényekben.

Az Országgyűlés 259 igen és 104 nem, valamint 1 tartózkodás mellett fogadta el az adó- és járuléktörvények módosítását; a kormánypártok támogatták, az ellenzék elutasította a javaslatot. A parlament a törvény sürgős kihirdetését kérte a köztársasági elnöktől.

A külön adózó jövedelmek esetében továbbra sem kell adóalap-kiegészítéssel (szuperbruttósítással) számolni. A nem pénzben történő juttatások kifizetőjének adóalapja ugyanakkor a juttatás értékének 1,19-szerese lesz. A szuperbruttó 2012-ben a felére csökken, majd 2013-tól megszűnik.

Az adótörvényhez kapcsolva szavazták meg a képviselők a társadalombiztosítás részére fizetendő nyugdíjjárulék mértékének emelését 9,5 százalékról 10 százalékra.

A társasági adó - 500 millió forint éves adóalapig - január elsejétől 10 százalék lesz. A kör kiterjesztésével és az osztalékadó bevonásával a 10 százalékos adómérték általános jellegű lesz 2013-től.

A parlamenti többség a zárószavazás előtt a nemzetgazdasági miniszter által benyújtott módosító indítványokat fogadott el.

12:12 - Elfogadta a Ház a különadó új szabályait

A munkavállalók számára 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében 2 millió forint a közszférában foglalkoztatottakra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadó összeghatára.

Az Országgyűlés kedden 304 igen és 58 nem szavazattal - a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatásával - fogadta el az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló, eredetileg Lázár János által beterjesztett törvényjavaslatot.

Ennek értelmében a különadót - amelynek hatálya a nyugdíjba vonulókra nem terjed ki - öt évre visszamenőleg kell megfizetni.

Lázár János zárószavazás előtti módosító indítványával még több ponton módosították a különadó szabályait: beemelték például a javaslatba, hogy a törvény hatálybalépését megelőzően elhunyt magánszemély különadójának megfizetésére az örökös nem kötelezhető.

A Ház a törvény sürgős kihirdetését kérte az államfőtől.

11:49 - Szűkül az Alkotmánybíróság hatásköre

Csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg az Alkotmánybíróság (Ab) a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket ezután - így döntött az Országgyűlés kétharmados többsége kedden.

A parlament a kormánypárti képviselők támogatásával fogadta el név szerinti szavazással - az MTI számításai szerint 261 igen szavazattal - az alkotmány módosítását, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika LMP képviselője (b) és Schiffer András, a párt frakcióvezetője tart fel egy táblát az Alkotmánybíróságot érintő törvényjavaslatok vitájában az Országgyűlés pl
Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika LMP képviselője (b) és Schiffer András, a párt frakcióvezetője tart fel egy táblát az Alkotmánybíróságot érintő törvényjavaslatok vitájában az Országgyűlés plenáris ülésen.
Fotó MTI.

A fideszes Lázár János, Balsai István és a kereszténydemokrata Vejkey Imre indítványa alapján az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül és semmisítheti meg, ha azok az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sértik.

A módosítás egyúttal lehetővé teszi, hogy a közszférában dolgozókra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadót öt évre visszamenőleg kelljen megfizetni.

11:30 - Elfogadta az Országgyűlés az alkotmánymódosításhoz benyújtott módosításokat

Az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes Lázár Jánosnak az alkotmánymódosításhoz benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslatát.

A képviselők 261 igen, 60 nem és 46 tartózkodás mellett fogadták el azt a változtatást, amely az alkotmány módosítását - újból - úgy változtatná meg, hogy egy új passzussal azt is kimondaná: az Alkotmánybíróság a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag a korábban már felsorolt alapjogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.

A kétharmados többséget a kormánypártok biztosították, nemmel szavazott az MSZP és az LMP, a Jobbik tartózkodott.

Az Országgyűlés szavazott három, az LMP által benyújtott módosító indítványról is, azonban ezek nem kapták meg a szükséges támogatást.

A Fidesz és az MSZP képviselőcsoportja is név szerinti szavazást kért a törvényjavaslatról.

11:22 - Élesen támadta az ellenzék a Lázár-féle javaslatokat

Éles vita alakult ki kedden az Országgyűlésben a 98 százalékos különadóval összefüggő, Lázár János-féle javaslatok záróvitájában.

A parlamentben mindhárom ellenzéki párt képviselője éles bírálatot fogalmazott meg az alkotmány, az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény módosításával, valamint a 98 százalékos különadóról szóló javaslattal kapcsolatban, amelyeket kormánypárti képviselők - közte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője - jegyeznek.

Az MSZP-s Lamperth Mónika azt ígérte, ha pártja többségbe kerül, lesz a kezükben alkotmányos eszköz, akkor visszaállítják az Ab teljes jog- és hatáskörét.

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András szerint van valami báj abban, hogy pontosan 92 évvel azután tárgyalja a Ház a "jogállamiságot megcsonkító törvénycsomagot", hogy kikiáltották az első köztársaságot a Kossuth téren.

Novák Előd (Jobbik) egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkotmánymódosításhoz benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványban rossz helyre került egy névelő, amely szerint az Ab tagjai nem lehetnek tagjai "a pártnak".

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az ellenzéki felszólalásokra úgy reagált: "bebizonyítjuk a választópolgároknak, hogy Magyarországon becsületesen jobban megéri élni, mint huncutkodni".

Az alkotmánymódosításhoz benyújtott zárószavazás előtti módosítási javaslat a vita után megkapta a kétharmados többséget, igennel a kormánypártok voksoltak, nemmel az MSZP és az LMP szavazott, a Jobbik tartózkodott. Az előterjesztés végszavazása a Fidesz és az MSZP kérésére név szerint zajlik.

Korábban

Négy, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be kedd reggel Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az általa jegyzett, a 98 százalékos különadóval összefüggésben benyújtott három javaslathoz.

A politikus az alkotmány és az Alkotmánybíróságról (Ab) szóló törvény módosítását úgy változtatná meg, hogy egy új passzussal azt is kimondaná: az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag a korábban már felsorolt alapjogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.

A javaslat múlt heti, a módosító indítványokkal elfogadott formájában az említett törvényeknek csak a megsemmisítését zárta volna ki az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogok megsértése esetén.

Több ponton módosítaná a különadó szabályait is Lázár János, s ezzel egyebek mellett újabb, az adófizetés hatálya alóli kivételeket rögzítene. Beemelné például a javaslatba, hogy a törvény hatálybalépését megelőzően elhunyt magánszemély különadójának megfizetésére az örökös nem kötelezhető.

Lázár János zárószavazás előtti módosítása kivenné a különadó alapjából azokat az összegeket is, amelyeket a jogviszony 2005. január 1-jét megelőző megszűnése jogellenességét megállapító bírósági határozatban mondtak ki.

A legújabb módosítás értelmében a jubileumi jutalom a vezetők esetében igen, a munkavállalóknál viszont nem számítana bele a különadó alapjába, hasonlóan a szabadságmegváltáshoz.

Kimondaná azt is a frakcióvezető, hogy a felmentési idő azon hónapjai, amelyekre járó munkabér különadóalapnak minősül, a nyugdíj megállapításakor nem minősülnek szolgálati időnek.

A különadót továbbra is 2011-ben kellene megfizetni, de azt a 2010. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallásával kötné össze a politikus a korábban rögzített 2011. március 1. helyett.

Az Országgyűlés kedd délelőtt szavaz Lázár János indítványairól.

A házszabály kimondja: zárószavazás megkezdése előtt akkor lehet módosító javaslatot benyújtani bármely - korábban megszavazott - rendelkezéshez kapcsolódóan, ha a megszavazott rendelkezés nincs összhangban az alkotmánnyal vagy más törvénnyel, a törvényjavaslat már megszavazott rendelkezésével vagy a törvényjavaslat módosítással nem érintett valamely rendelkezésével. Zárószavazás előtti módosító javaslatot az előterjesztő is benyújthat. Zárószavazás előtti módosító javaslatot írásban lehet benyújtani legkésőbb annak az ülésnapnak a megnyitása előtt egy órával, amely ülésnap napirendjén szerepel az adott törvényjavaslat zárószavazása.

Lázár János hétfőn - az origo hírportálon megjelent fotó tanúsága szerint - az Alkotmánybíróságon járt, a találkozó részleteiről azonban nem adtak tájékoztatást.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. dühös 2010. november 17. 14:58
  „57. hozzászólás unknown 2010.11.17. 09:12
  Ezzel egyet is értenék, csak sajnos igazságtalan a 16%-os adó, mert megint a szegények zsebét forgatja ki.
  isAz emelkedő rezsi, gyógyszer és egyéb költségek mellett még alacsonyabb fizetést is kapni, ez egyszerűen gyomorforgató!
  Ezzel sokan lesznek így, január 1.-én többen a fejükhöz kapnak majd és rájönnek, hogy nem sz@rtak a kútba csak mellé és utána lökték bele.
  Mivel érdemelte ki a magas fizetésűek többsége, hogy még jobban kitömjék a zsebeiket? Éppen a kis fizetéseket kellett volna emelni, mert a szegény réteg biztosan itt költi el, nem külföldön.
  Orbán nagyon sok szavazóját bukja el ezzel a baromsággal. Ideje lenne kirúgni a tanácsadóit. Amíg nem késő....”
 • 66. dondongó 2010. november 17. 10:55
  „Ez a DobóI néven futó biológiai organizmus melyik szennyvízcsatornából került ide?”
 • 65. strangerrr 2010. november 17. 10:37
  „63. Nem erről van szó. ((Egyébként a "szartömeg" 2000 és 2006 között "keletkezett")).
  Hanem a 20 éven át halogatott struktrurális reformokról. Elméletileg kapitalizmus volnánk, csak éppen Kádár kori állammal, ujraelosztással, ellátó rendszerekkel, az aktívak-psszívak arányáról melyek mindig ujra fogják termelni a válságot.

  Minden rendszerváltás után kormány túl gyáva volt ezekhez hozzzányúlni, mert rövid és középtávon ez népszerűségcsökkenéssel jár. Most a 2/3-dal erőből el lehetne ezt kezdeni, de ezeknek eszükbe sincs valami előremutatót csinálni. A Fidesz iszonyat gyáva alakulat, csak a népszerűség érdekli őket.

  És mivel akkor vesztik a legkevesebb népszerűséget ha nem sértenek érdekeket, ezért nem is csinálnak semmit. Iszonyat jól megy Nekik a kommunikáció , mögötte viszont nincs tartalom. Több évük volt arra hogy kitalálják, hogy mit is akarnak, erre még mindig nincs semmilyen hosszútávú politika.”
 • 64. Én2 2010. november 17. 10:31
  „A pofátlan költségtérítést is vissza kellene fizetni, különösen amikor nem is jogos.”
 • 63. DobóI 2010. november 17. 10:28
  „62. hozzászólás strangerrr 2010.11.17. 10:12

  Türelem a Gyurcsótányék után hagyott szartömeg idő kell ahhoz, hogy kimásszon az ország!”
 • 62. strangerrr 2010. november 17. 10:12
  „61. Vicces, hogy most meg az előző kormány a minta. Hogy bezzeg mi volt...
  Mikor fogtok már kilépni ebből a fekete-fehér jó-rossz világból.
  Senki nem sírja vissza az előző amatőr bandát, bár azok legalább (ha szarul is) de neki mentek a fenntarthatatlan rendszereknek. Erről most semmi hír. Nincs még elgondolás sem az eü ről, az oktatás fínanszírozásáról, a nyugdíjrendszert nem is mondom... Egyszerű pénzbehajtás van, mert a "nagy gazdasági elképzelés" (a hiány elengedése 7-8 %-ra) 2 hét alatt megbukott Brüsszelben, ottani kellett a hosszú hétvégén valamit kitalálni.

  A mostani tisztogatás után pedig "gumilövedékezni" több mint vicces..

  A sajátomban a gerendát se, a máééban a szálkát is.

  ui: olyan jó lenne már legalább egy jobboldali párt ebben a 10 millió komcsi Kádár országában...”
 • 61. DobóI 2010. november 17. 09:49
  „55. hozzászólás dühös 2010.11.17. 08:42

  Hol volt ez a bátor "nép"harag az előző 5 öt évben, vagy akkor meghúztátok magatokat, nehogy félszeműként vagy nyomorékként maradjatok a gumilövedékes rendőr roham után?”
 • 60. bélás 2010. november 17. 09:26
  „57. unknown 2010.11.17. 09:12
  egyetértek, és ov is mondta a közös teherviselést, de ez nem az. egy réteget érint, miközbe a jólkeresők és több gyerekesek könnyítést kapnak.
  megérdemli az ország ezt a ..... vezért. most azért csináljak fel valakit, hogy én is könnyítést kapjak?
  <moderálva...>”
 • 59. achilleus 2010. november 17. 09:19
  „"Miközben például az Egyesült Államokban katonaság védi a génbankokat, mert nemzetbiztonsági, stratégiai ügyként kezelik a kérdést." - http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2290&articleID=16772&ctag=articlelist&iid=1”
 • 58. achilleus 2010. november 17. 09:16
  „http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2290&articleID=16772&ctag=articlelist&iid=1
  Olvasva a fenti hírt, azt kell mondjam, ezekkel szemben minden megengedett. A hazaárulás minősített esete, egy ország jövőjének elherdálása. Ehhez képest a benne szerepet játszók töredéke sincs az őt megillető helyen.”
 • 57. unknown 2010. november 17. 09:12
  „Nyugalom kedves bélás és dühös. Az elmúlt nyolc évben felgyülemlett államadósságot sajnos vissza kell fizetnünk a hitelezőknek. Ezért a legkevésbé a mostani kormány tehet.”
 • 56. bélás 2010. november 17. 09:07
  „én egyedülálló vagyok most éppen, de ha folyamatosan ez a ... kormány nyúzza a bőrt, egzisztenciám se lesz, meg társam se. Dúrva példa, de igaz.
  O.V. amit csinál, az egyenlő a népírtással, de gratulálok a képviselőknek a vagyonnyilatkozatukhoz.
  szebb jövőt”
 • 55. dühös 2010. november 17. 08:42
  „Ezeket is el fogja takarítani a népharag csak sajnos ismét 4 évet kell rá várni...
  Az egész ország MARADT egy nagy DISZNÓFARM, ahol vannak egyenlőbbek az egyenlőbbeknél.
  Ennyit a demokráciáról.
  Eddig egyik párt sem vált be az ország élén, ideje valami egészen újat keresni.”
 • 54. unknown 2010. november 17. 08:40
  „A jegybank elnöke tisztán és a Fidesz vezette kormányt meglepően nem támadva nyilatkozza a következőket:

  "Simor András szerint 8-10 év szigorú fiskális politika és évi közel 4 százalékos GDP arányos külkereskedelmi többlet kell ahhoz, hogy Magyarország külső államadóssága a regionális társakéhoz hasonló kezelhető szintre kerüljön.

  A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Heller Farkas Szakkollégium szakmai hetének keretében, a Budapesti Corvinus Egyetemen egyetemi hallgatók előtt tartott előadásában az államadósság fenntarthatóságáról szólva úgy fogalmazott: "nincs gyors megoldása ennek a problémának. Ez egy nagyon hosszú menetelés lesz, mire a magyar gazdaság eljuthat körülbelül 10 év múlva arra a szintre, ahol jelenleg a szomszédaink vannak".

  A magyar gazdaság válságának kialakulásáról szólva a jegybank elnöke hangsúlyozta: a külföldi hatásokon túl elsősorban az járult hozzá, hogy az állam fölszívta a belföldi megtakarításokat. Ennek következtében külföldi forrásokból kellett finanszírozni a beruházásokat. A külföldi szereplők azonban nem vállalták magyarországi kereslet forint-alapú kielégítését, s ezért nőhetett meg a válság tetőpontján tapasztalt szintre a deviza-eladósodottság.

  Magyarország növekedési kilátásaival kapcsolatban elmondta, hogy alapvetően három tényező befolyásolja a gazdasági növekedési pályáját: a munkaerőpiaci aktivitás, a beruházás mértéke, valamint a technológiai fejlődés. Ez utóbbival a válság előtt sem volt gond, de a beruházás mértéke és a munkaerőpiaci aktivitás már a válság előtt is alacsonyabb volt Magyarországon a régiós vetélytársaknál. A munkaerőpiaci aktivitás helyzete javult az elmúlt egy év során meghozott kormányzati döntéseknek köszönhetően, a különadók viszont csökkenthetik a befektetési hajlandóságot Magyarországon - jelentette ki.

  Simor András az inflációs pályát értékelve úgy fogalmazott: az infláció akkor csökkenthető tovább, ha a munkaerőpiaci aktivitás növekedése képes ellensúlyozni a gazdasági növekedés inflációnövelő hatását. Az árszint alacsonyan tartásához a magyar gazdaság kockázati prémiumának is csökkennie kell - tette hozzá.

  Az MNB-elnök megismételte november 11-én, a 2011. évi költségvetés értékelésekor megfogalmazott kritikáját, amely szerint nem megnyugtató, hogy a költségvetési hiány csökkentése nem hosszú távú reformokon alapul. Nem segíti a kockázati felár csökkenését, ha átmeneti intézkedések vannak ráadásul a beruházások is csökkenhetnek - mondta a jegybank elnöke."

  Egyetlen - de minden közgazdász által párt hovatartozás szerint más - kritikai észrevétele a hosszú távú cél eléréséhez tett első, rövid távú intézkedések ügyében van. Ez természetes is lehet - tudva a Fideszhez való viszonyáról. Türelem emberek, nem egy rossz szándék vezeti a Fidesz-KDNP kormányt sem az adósságterhek csökkentése, s hazánk gazdasági helyzete megerősítése céljai elérésére.”
 • 53. 620829 2010. november 16. 23:08
  „BRIANELETE.....ott a pont--ki sem lehet egészíteni-szembe köpik szépen lassan saját választóikat”
 • 52. skynet 2010. november 16. 23:08
  „Lassan jöhetnek a bombát megukra ragasztó MAGÁNYOS szabadságharcosok!!!Célpont van jobbra és balra is!!!Bár egy bizonyos "irányban" most egyre több........
  A végén úgyis csak gépek maradnak...”
 • 51. karo.lina 2010. november 16. 23:02
  „Lehet, hogy a Fidesz tényleg megteremti a nemzeti együttműködést, mert ha ezt így folytatják tovább, akkor a nemzet egy emberként fog összefogni ellenük. Legalábbis remélem. Persze most még vannak akik zsigerből védik őket, de érveket már nem nagyon tudnak felsorakoztatni (nem is lehet). De aki tanult egy kis pszichológiát az látja, hogy a "Miért, az elmúlt 8 évben talán jobb volt?" jellegű mondatokban benne van, hogy aki mondja, az (lehet, hogy egyelőre csak tudat alatt) a mostani helyzetet is szarnak érzi. Az ilyen öszehasonlításnak, a visszamutogatásnak azért nincs értelme, mert az MSZP-t azért váltottuk le mert jobbat akartunk, nem pedig egy másik szart. Tehát nem az a mérce amit az MSZP csinált. Vagy ha igen, akkor régen rossz!”
 • 50. nobody 2010. november 16. 21:52
  „a cigánygyerek jol kifundálta ezt is”
 • 49. Brianelete 2010. november 16. 21:39
  „A rendőrség nem engedélyezi a devecseri demonstrációt
  A devecseriek a kormány vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítési intézkedései ellen akartak tiltakozni.”
 • 48. Brianelete 2010. november 16. 21:35
  „2012-ben az ingatlanadó jön. Mindenkire vonatkozik, kivéve azokra, aki 2010 novembere óta teljesítik a következő feltételek valamelyikét:
  - OTP-nél számlavezetés, forint alapú jelzáloghitel,
  - CIG Pannóniánál életbiztosítás
  - igazolja, hogy csak a CBA-nál bevásárol
  - megvan a neve a haverlistán.

  Minél többen lesznek a kivétel listán, annál nagyobb mértékű lesz a többiekre kirótt adó.
  ismeretlen szerző:)”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: veszélyben a ˝pofátlan végkielégítések˝

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlés keddi döntéseivel nem a demokrácia, hanem a… Tovább olvasom