Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Országgyűlés: Kivonult a teremből az MSZP-frakció

Az ellenzéki párt szerint a kormánytöbbség olyan törvényeket akar elfogadtatni, amelyek az eddigieknél is jobban aláássák az országgal szembeni befektetői bizalmat.
11:59 - A gyorsított törvényhozás tervezett egyszerűsítéséről, az ország külföldi megítéléséről, a Magyarországgal szembeni spekulációról, illetve az év legnagyobb kihívásairól is szóltak a képviselők pénteken, parlamenti napirend előtti felszólalásaikban.

LMP: rendeleti kormányzásra tért át a kormánytöbbség

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint a Fidesz-KDNP a házszabály módosítására tett javaslatával felmondta a kormánytöbbség és az ellenzék közötti együttműködést, a rendeleti úton történő kormányzásra tért át. Az ellenzéki jogokkal szembeni hadüzenetként értékelte, hogy - mint mondta - a jövőben akár egy nap alatt is elfogadhatóvá válhatnak törvényjavaslatok, míg a zárószavazás előtti módosító javaslatokkal szerinte az előterjesztések utolsó pillanatban történő átírásának lehetőségét szentesítik.

Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár válaszában azt mondta, a házszabály módosítása csupán időkeret közé szorítja a kormánypártokat és az ellenzéket, a demokratikus vitát azonban nem lehetetleníti el. Emellett Schiffer András figyelmébe ajánlotta, hogy több uniós országban - például Olaszországban, vagy Spanyolországban is - úgy hozhat törvényt a kormány vagy az államfő, hogy arról csak utólag tartanak parlamenti vitát.

Az MSZP parlamenti frakciója a Kunigunda úti éhségsztrájkolókhoz ment

Az MSZP parlamenti frakciójának tagjai a Kunigunda úti tévészékház előtt éhségsztrájkolókhoz mentek péntek kora délután, mert azt az információt kapták, hogy megerősítették a biztonsági szolgálatot.

Lendvai Ildikó, a párt országgyűlési képviselője az MTI-nek a helyszínen azt mondta, nem tudták, hogy miért érkezett újabb 25-30 biztonsági őr a területre, ezért közérdekű információt kértek.

Mint mondta, telefonon beszéltek Szabó László Zsolttal, a Médiaszolgálatatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettesével, akitől azt kérdezték, hogy garantálható-e az éhségsztrájkolók biztonsága. Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint Szabó László Zsolt azt mondta, amíg békés a demonstráció, addig nem éri őket semmilyen atrocitás, és nem tud arról, hogy újabb biztonsági őröket vezényeltek volna a területre.

A szocialista képviselő közölte: Szabó László Zsolt azt is elmondta, hogy az MTVA bejelentést tett az önkormányzatnál birtokháborítás miatt, mert álláspontjuk szerint az éhségsztrájkolók megvalósítják ezt a tényállást.

MSZP: Magyarország elszigetelődött az elmúlt másfél évben

Józsa István (MSZP) arról szólt, a kormány gazdaságpolitikájának hiteltelensége komolyan akadályozza az ország működését. Magyarország annyira elszigetelődött az elmúlt másfél évben, hogy mára a világ nyolcadik legkockázatosabban finanszírozható államává vált - mondta.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánytöbbség pénteken olyan törvényeket akar elfogadtatni az Országgyűléssel, amelyek az eddigieknél is jobban aláássák a Magyarországgal szembeni befektetői bizalmat, és későbbi kivonulásukra utalva hozzátette, ebben a szocialisták nem hajlandóak részt venni.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszában azt emelte ki, hogy Magyarországnak a szocialista kormányok idején felhalmozott adósságot kell visszafizetnie. Hozzátette: az eddig elfogadott gazdasági tárgyú törvények, így például a Széll Kálmán Terv végrehajtásával, valamint strukturális reformokkal a jövőben javulhat az ország hitelminősítői megítélése is.

Jobbik: 2011 a spekulánsok éve volt

Vona Gábor 2011-et a Magyarország elleni spekuláció éveként értékelte, a Jobbik frakcióvezetője a spekulánsok közé sorolta az amerikai-izraeli lobbit, a kormányt, illetve a szocialistákat is.

Kommunikációs trükknek minősítette volt a kormány szabadságharcát, amelyet szerinte az amerikai-izraeli lobbi még így sem tudott elfogadni, ezért támadást indított a forint ellen. Vona Gábor szerint a kabinet a valóságban gazdasági polgárháborút robbantott ki, amivel a szegények pénzét a gazdagabbaknak adták. Ő azonban úgy látja, a legfelháborítóbb spekulációt az MSZP követte el azzal, hogy az ország minél rosszabb külföldi megítéléséért tettek.

Cséfalvay Zoltán úgy reagált, ha mindenáron jelzőt keresünk az évnek, sokkal szerencsésebb lenne a piaci türelmetlenség, vagy az euróválság évének nevezni 2011-et.

KDNP: a kormánytöbbség minden nagy kihívást sikeresen teljesített

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint a kormánytöbbség három nagy kihívásnak tett eleget. Ezek közé sorolta, hogy a törvényhozási munkával keretet adtak Magyarország megújításához. Mint mondta, ez sok munkát és nagy tempót igényelt, de sikeresen végrehajtották. Kiemelte még, hogy eredményesen kezdtek hozzá az államadósság és a költségvetési hiány csökkentésének, illetve devizahiteleseket segítő munkájuk révén "megnyíltak a pénzesládák és azok kaptak belőle, akik a leginkább rászorultak".

A kereszténydemokrata képviselő a harmadik kihívásként az ellenzék parlamenti viselkedését említette, szerinte ugyanis provokatív cselekményeik alkalmasak voltak Magyarország lejáratására. Harrach Péter szerint az LMP az MSZP-vel összefogva demokrácia ellenes cselekményeket hajt végre a demokrácia védelmére hivatkozva. Egy az LMP-s Ertsey Katalinra vonatkozó bekiabálásra válaszolva kijelentette: "képviselőtársam azzal vádol, hogy átléptem valakin, bocsásson meg, ez ülőhelyzetben is elég nehéz lett volna".

Rétvári Bence válaszában az új alaptörvény fontosságára hívta fel a figyelmet, mint mondta az a következő évtizedekre is meghatározhatja Magyarország demokratikus közjogi berendezkedését.

Fidesz: az ideinél is nehezebb év lesz 2012

Lázár János szerint a kormánypárti képviselők helyt álltak 2011-ben, munkájukkal a hazájukat szolgálták, azonban úgy látja, a 2012-es év az ideinél is nehezebb lesz.

A Fidesz frakcióvezetője - Harrach Péterrel ellentétben - további akciókra biztatta az ellenzéket, hiszen szerinte azok csak azt a képet erősítik az emberekben, hogy Magyarországon kizárólag a Fidesz-KDNP jelent kormányképes erőt. Lázár János a december 23-i ellenzéki tüntetésre kitérve megjegyezte, a rendőrség talán túlzott reakciókat fejtett ki a parlament körül tüntetőkkel szemben. A kormánypárti politikus ugyanakkor azt javasolta az ellenzéknek, most azokhoz a bankokhoz kellene odaláncolnia magát, akik az év utolsó munkanapján nehezítik a végtörlesztés igénybevételét.

A kormánypárti politikus szerint az Országgyűlés több húsz éves adósságának tett eleget, így például döntött arról, hogy 2014-től a jelenleginél kisebb parlament ülhet össze.

Hangsúlyozta továbbá, hogy 2010 óta összesen 1200 milliárd forint folyt be a különadókból és ha ez a vállalati hozzájárulás nincs, akkor ezt az összeget az emberektől kellett volna beszedni.

A szocialista frakció ezt követően kivonult, de üresek lettek az LMP padsorai is és a Demokratikus Koalíció független képviselői is távol maradnak az üléstől.

Korábban írtuk:

Kivonult a szocialista frakció az Országgyűlés rendkívüli téli ülésszakának idei utolsó, pénteki ülésnapjáról.

Az ellenzéki MSZP képviselőcsoportjának tagjai a napirend előtti felszólalások elhangzása után hagyták el az üléstermet. Egyik képviselőjük, Józsa István a kivonulást megelőző felszólalásában azt mondta: a kormánytöbbség olyan törvényeket akar elfogadtatni az Országgyűléssel, amelyek az eddigieknél is jobban aláássák a Magyarországgal szembeni befektetői bizalmat, és ebben a szocialisták nem hajlandóak részt venni.

Az LMP - amely már a szerdai ülésnapon is kivonult - már korábban jelezte, hogy a parlament téli rendkívüli ülésszakából hátralévő napok érdemi munkájában nem vesz részt, a frakció tagjai csak napirend előtt szólalnak fel ebben az időszakban a Házban.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. zero 2011. december 30. 20:33
  „Kár hogy nem örökre”
 • 27. Power 2011. december 30. 20:15
  „"Képviselőink" felveszik a nagy fizetéseket, közben semmit nem csinálnak. Szerencsétlen Magyarország a magyar parlamentben ülők hibás döntései, szavazatai, törvényei és rendeletei miatt áll a csőd szélén. Orbánék nem ugyanezt csinálták az elmúlt években? Ilyen képviselőkből 100 fő is sok.”
 • 26. csergemerge 2011. december 30. 17:21
  „Szavazniuk kellett volna!
  Nem-mel, ha értékrendjüknek ez felel meg.
  Saját magukat szigetelik el a közélettől.
  Nem gondolnak azokra, akik rájuk szavaztak?”
 • 25. deszkás 2011. december 30. 16:29
  „Rétvári úr már "figyelmeztetett:nem kell itt vitatkozni majd hoznak egy törvényt és utána vitatkoznak. Csak kérdés akkor meg már minek?”
 • 24. fer981 2011. december 30. 16:29
  „la-za : hát, ha politikában nem is vagyok járatos, de a TV-t még tudom nézni, a délelőtti parlamenti közvetitéseket éveken keresztül néztem, és az üres padsorokra emlékszem, több cikk is megjelent anno, erről: felejtünk emberek: mindenki csak a "szépre" emlékezik: BUÉK !”
 • 23. fer981 2011. december 30. 16:05
  „scott1 : Persze, igazad van, lehetne vitatkozni, hogy ellenzékben, melyik párt, mekkorákat mondott, de azért bontás, és bontás közt azért van külömbség, egy mobil kerítés, nem egyenlő, egy TV székházzal, és számos ártatlan üzlettulajdonossal, autó tulajdonossal, amit felgyujtottak. Azon is lehetne vitázni, ki hányszor vitte utcára politikát, mert egyértelmű. Azért úgy látom, csak elsiklottál afelett, hogy nem vagyok senki elvtársa, most írom le harmadjára, vagyis én" engedélyeztem "3 igazolatlant, nem az MSZP, nem az LMP, és más párt.”
 • 22. scott1 2011. december 30. 15:45
  „fer981!
  Nem siklottam el én semmi fölött, csak összegezve idéztem azt a rengeteg politikai iránymutatást, amelyben az ellenzéki pártok demokratikus parlamenti működésével kapcsolatban fektettetek le itt a fórumon! Nem tudtam (ahogy szerintem nagyon sok balos barátom se...), hogy amint ellenzékbe kerültetek puhítottatok a szabályokon és nem csak, hogy nem követelitek a kivonuló pártok politikai palettáról történő azonnali eltűnését, hanem magatoknak még 3 igazolatlan hiányzást is engedélyeztetek (ezt a frakcióvezetőtök ellenőrzi és tarthatja nyilván nyilvánvalólag)... ja tényleg, a kordonbontást milyen új erkölcsi szabályok alapján vettétek át a jobboldaltól és tettétek a baloldal demokratikus harcának fegyverévé? Csak mert, ha jól emlékszem akkor az erkölcsi normáitok alapján az ott lévő rendőröknek a gumibot és a gumilövedék alkalmazásától sem kellett volna visszariadniuk, mert a bontás a demokratikus szabályok, durva és önkényes meggyalázása... stb.”
 • 21. la-za 2011. december 30. 15:42
  „18. fer981 2011.12.30. 14:47

  Bizonyára nem követted figyelemmel a politikát vagy csak rosszul emlékszel (előfordul bárkivel). A FIDESZ-es képviselők az öszödi beszéd kiszivárgása utána nem jártak be a T. házba, akkor amikor Gyurcsány is felszólalt. (ez akárhogy számolom, közel sem 8 év) Akkor sem értettem egyet ezzel, és most sem, hogy az MSZP-sek is kivonulgatnak....pedig annó hogy mondták... :)))”
 • 20. baloghiren 2011. december 30. 15:23
  „lmp?az meg mi a szösz?”
 • 19. szatyi 2011. december 30. 14:51
  „Lehet, hogy ez sem véletlen?

  http://www.delmagyar.hu/kecskemet/megerkeztek_a_keszenleti_egysegek_kiskunhalasra/2256619/”
 • 18. fer981 2011. december 30. 14:47
  „scott1 : valóban, igazad van, 3 igazolatlan hiányzás, és vége legyen a mandátumnak, mert ez a munkahelyük, csak elsiklottál afölött, hogy a Fidesz, nem hónapokig, hanem 8 évig be se ment: hónapokig azt se tudtuk, hol van Viktor, tán ő is kiment külföldre dolgozni:
  lukrécia : mivel, már említettem, hogy nem vagyok senkinek elvtársa, talán azért nem vetted észre a sorok között, mert rosszul tetted fel a szem ellenzőt, figyeld meg a lovaknál, nem a szem elé kell felhelyezni, hanem mellé, a halántékkal párhuzamosan: BUÉK!”
 • 17. 267222 2011. december 30. 14:36
  „Kedves Lukrécia!
  Boldog Új Évet kivánok!
  Nagy csalódás fogja,sajnos,érni jövőre a FIDESZES elvtársai jóvoltából.Persze ha csak nem tartozik a szűk felső rétegükhöz.”
 • 16. JungHeinrich 2011. december 30. 14:36
  „...ez csak egy lepes az ellenzek ellehetetlenitesere. Semmi koze a komcsikhoz kulonben Kovertol Kerenyiig meg lehetne cincalni a komcsi farkincakat, igaz fidesznyikek?”
 • 15. fer981 2011. december 30. 14:31
  „lukrécia : lösztök ti is alkotmányban, meg máshol is, csak idő kérdése, / hogy is nevezzelek /, hmmm ?????”
 • 14. scott1 2011. december 30. 14:22
  „gorgó!
  Hónapokon keresztül írták a fórumon a magukat baloldalinak vallók, hogy annál antidemokratikusabb lépés nincs, mint ha egy parlamenti párt kivonul és nem azt teszi amiért a választók odaküldték (talán csak a kordonbontás - de mára már azt is kipipálhatják)... meg, hogy emiatt sohasem szavaznának arra a pártra... összegzésképen az MSZP azt tette, amit a baloldali szavazók sohasem bocsátanak meg egy pártnak... az írásaikra visszaemlékezve az értékrendjük szerint nem, hogy a fizetésüket nem volna szabad felvenniük de még a mandátumukról is le kell, hogy mondjanak, mert végleg kiírták magukat ezzel a lépéssel a politikai életből... stb. :) Szerintem, ahogy lesz egy kis idejük és elolvassák ezt a cikket ismét minősíthetetlen jelzőkkel ellátott hozzászólások tömkelegével fogják minősíteni ezt a számukra minősíthetetlen cselekedetet :)”
 • 13. lukrecia 2011. december 30. 14:13
  „" el köll mönni egy " mszp nagygyűlésre "ahol bele köll nézni az ott levők arcába , mindent elárul.
  Egyébként új hír :
  Alkotmányba van foglalva "hogy az Mszp bűnös" Kedves elvtársak csendesebben.”
 • 12. fer981 2011. december 30. 14:01
  „falusi01 : valóban megihletett, a közelmúlt NAGY halálhíre, de döntse el ki-ki maga: el köll menni egy Fidesz nagy gyülésre, és bele kell nézni, a hallgatóság arcába, mindent elárul:”
 • 11. fer981 2011. december 30. 13:50
  „Tapasztalt : kedves tapasztalt, te engem ne harmadoljál, évtizedekkel később születtem, 1 rokonom se volt kommunista, de még szocialista se, KISZ-tag is is csak pár évig voltam, mert mindenki az volt, de Te Tapasztalt vagy, tehát te sokkal tovább voltál KISZ-tag, gondolom én. Akik akkor NAGY VEZÉREK voltak, azok közül alig élnek egy páran, azok se politizálnak. Ha meg keresni akarunk olyan személyeket, akik nem valók a T házba, jócskán találunk, minden pártban. Boldog új évet kívánok !”
 • 10. LukSzusz 2011. december 30. 13:19
  „Ildikó is inkább az ujévi kocsonyát főzné.”
 • 9. fer981 2011. december 30. 13:18
  „Bocsánat, 8 évig. Az öszödi beszéd, meg egészen más volt, ott a GYurcsány, elismerte, hogy nem csináltak semmit, de a semmivel nem is csináltak ekkora kárt, mint Orbán a sok össze-vissza, kiszámíthatatlan, kapkodó, /munkájával?/. Ha én pl.: autógyárban dolgozok, bemegyek dolgozni, de egész nap nem csinálok semmit, a gyár, legfeljebb a napi béremet , meg járulékait bukja, de , ha bemegyek, és összetörök vagy 3 kész autót, akkor az már igen húzós. Hát ez a külömbség a kettő között!”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi dráma Móron: pisztollyal lőtt rá a feleségére

Az 50 éves férfi miután célt tévesztett a fegyver markolatával esett neki házastársának. Az asszonyt… Tovább olvasom