Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Országgyűlés: ombudsmant választanak

Hétfőn dönt az Országgyűlés az államfő két új ombudsman -jelöltjéről. Amennyiben a képviselők legalább kétharmada támogatja őket, még hétfőn leteszi az esküt az adatvédelmi biztos, illetve a jövő nemzedékekért felelős ombudsmana.
Hétfőn Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) az újbudai időközi választásokon győztes politikus képviselői esküjével kezdődik a parlament plenáris ülése. Szintén hétfőn szavaznak a honatyák titkos voksolással az államfő két új ombudsman-jelöltjéről. Sólyom László január 16-án jelentette be, hogy Zombor Ferencet jelöli adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékekért felelős ombudsmannak. Az SZDSZ már a múlt heti frakcióülés után közölte, hogy nem támogatja majd az országgyűlési biztosokat, a többi párt még nem jelentette be, támogatják-e az államfő jelöltjeit. Szintén hétfőn dönt az Országgyűlés a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának tagjairól, illetve a Független Rendészeti Panasztestület tagjairól is.

Döntés várható Gusztos Péter szabad demokrata és Gál J. Zoltán szocialista országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről is. A parlament illetékes szakbizottsága már tárgyalt a kérdésről. Gusztos Péter esetében a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlésnek a mentelmi bizottság, míg Gál J. Zoltánnál (MSZP) nem. Gusztos Péter mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kezdeményezte a számvitel rendjének megsértése miatt. A képviselő már korábban jelezte, hogy mind a mentelmi bizottság, mind az Országgyűlés előtt kérni fogja ő is, hogy szavazzák meg mentelmi jogának felfüggesztését, hogy tisztázni tudja az ügyet. A honatya szerint ugyanis csak adminisztrációs mulasztást követett el, nem a szóban forgó vétséget. Gál J. Zoltán ellen a Tomcat néven ismert aktivista tett feljelentést rágalmazás miatt, azonban a testület úgy döntött ebben az esetben nem javasolja a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A végső döntést mindkét esetben az Országgyűlés mondja ki. Kedden várhatóan megkezdődik a gázpiac liberalizációjáról szóló törvényjavaslat általános vitája az Országgyűlésben.

Olvasóink írták

  • 2. Kért Elek 2008. február 25. 18:01
    „Az szdsz-nek van valami félnivalója, hogy nem szavazza meg???”
  • 1. Cseter János 2008. február 25. 08:19
    „Már megintr? Mi a jó francnak e rendszerben? Ott ahol ennyire nyiltan fosztogatjás a népet akár egytucat ombudsman sem képes az igazságszolgáltatást a bányászbéka ülepe alól kihúzni! Ahhoz kevés a jogkörük!Az eddigi mellébeszéléssel pedig tele a hócipő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Topogó egészségpénztárak

Az önkéntes egészségpénztárak vegyes évet zártak tavaly, csupán a taglétszám növekedése adhat… Tovább olvasom