Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Országos körkép a csütörtök reggeli váltás után

Továbbra is szinte áll a vasúti forgalom Észak-Magyarországon. A VDSzSz helyi vezetője, Cseh Béla a Független Hírügynökségnek azt mondta: a csütörtök reggeli műszakváltáskor az eddig dolgozók közül többen csatlakoztak a sztrájkhoz, miután meghallották, hogy a BKV megkapja a kért támogatást.
Nem indít és nem fogad még motorvonatokat a miskolci, egri és hidasnémeti állomás sem. Az egri sztrájkolók egy részét azonban leváltották, ezért a hevesi megyeszékhelyen csütörtök délelőtt a BZ vonatokat el tudják indítani.

Éjszaka egyetlen vonat sem hagyta el a Debreceni állomást. Hajnalban is mindössze két BZ vonat tudott elindulni Hortobágy és Püspökladány felé. Várhatóan csütörtökön is csak körülbelül 10%-a tud majd elindulni a vonatoknak, azok sem menetrend szerint - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Barna István a VDSZSZ helyi vezetője. A szakszervezeti vezető szerint egyre feszültebb a helyzet. Nyíregyházán az okoz vitát, hogy a munkáltató el karja különíteni a sztrájkolókat egy a munkahelyükön kívül eső területen. A sztrájkoló jegyvizsgálók azonban ragaszkodnak a szabályzat szerinti helyükhöz. Hajdú Bihar és Szabolcs Szatmár Bereg megyében a reggeli műszakváltás után sem változott a sztrájkolók aránya. A kocsivizsgálók mindegyike és majdnem az összes jegyvizsgáló sztrájkba lépett.

Békés megyében a kocsivizsgálók és jegykezelők sztrájkolnak. A Mezőhegyes-Orosháza-Mezőtúr vonalon a vezető jegyvizsgálók munkabeszüntetése miatt két napja nem indulnak vonatok. Békéscsabán és Lökösházán is a kocsivizsgálók léptek sztrájkba, míg Vésztőna jegykezelők tagadták meg a munkát. Békéscsabáról Budapest Keleti pályaudvarra nem lehet eljutni, a vonalon Szolnoknál tovább nem jutnak a vonatok. Az állomásról négy öt vonat megpróbál elindulni, de egyiknél sem garantált, hogy célba is érnek. Veréb Olga a VDSzSz dél-alföldi területi vezetője elmondta: 15, 20 munkatársuk sztrájkol Békésben.

Nem sztrájkolnak csütörtök hajnaltól Pécsett a kocsivizsgálók, így tud indítani járatokat az állomás. A tervek szerint személyvonat közlekedik majd Budapestre is. Ha a jegyvizsgálók is felveszik a munkát, akkor több járati is el tud indulni. Szerda estétől viszont a Siófoki állomáson is sztrájkba lépnek a vasutasok, ezért a vontok csak Szántódig tudnak közlekedni. A sztrájk alatt keddig még járt Godisa és Komló között a vonat, szerda hajnaltól már itt sem közlekednek a szerelvények, mert a jegyvizsgálók nem vették fel a munkát. A Kaposváron továbbra is sztrájkolnak a váltókezelők, ez az állomás már vasárnap óta nem indít és nem fogad vonatokat. Nagykanizsa környékén továbbra is zavartalan a forgalom.

Változatlan a helyzet Szombathelyen, a vasi megyeszékhely vasútállomása a csütörtök reggeli műszakváltás után sem indít és fogad vonatokat - leginkább a váltókezelők munkabeszüntetése miatt. A zalaegerszegi, a celldömölki és a veszprémi vasútállomás átjárható, ami azt jelenti, hogy az érkező vonatokat tovább tudják küldeni, viszont egyáltalán nem biztos, hogy a helyből indulók közlekedhetnek. Az utóbbi három állomáson jellemzően jegykezelők sztrájkolnak.

A szerda estihez képest jelentősen javult a helyzet a győri állomáson. Csütörtök reggel ugyanis a dolgozóknak alig 40 % - a sztrájkol, így jelenleg minden második vonat el tud indulni bár érkezésük bizonytalan. A Hegyeshalom - Budapest vonalon a legjobb a helyzet, ott szinte minden járat közlekedik. Az állomáson továbbra is kevesen vannak, az utasok nem merik megkockáztatni, hogy vonatra szálljanak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gasparik Zsolt a VDSzSz ügyvivője. Győrben egyébként a sztrájkolók és nem sztrájkolók között nincsenek feszültségek és az elmúlt négy napban az utasok is teljesen beletörődtek a munkabeszüntetésbe. A GYSEV járatai továbbra is menetrend szerint és csak kisebb késésekkel közlekednek. A Sopronból érkező vonatok a győri nagyállomásra futnak be.

Budapesten csütörtökön reggel fél nyolc előtt valamennyire beindult az eddig teljesen leállított Déli pályaudvar forgalma. Az eddig működő Nyugati azonban akadozik, a vonatok nem mennek be oda, mert Rákos rendezőn is sztrájkolnak. Emiatt a Dunakanyarba Rákospalotáról indulnak a vonatok, az esztergomi járatok pedig csak Angyalföldig jönnek be és onnan is indulnak. A MÁV tájékoztatása a VDSzSz Szolidaritás munkabeszüntetése miatt továbbra is bizonytalan a vasúti menetrend. Ezért útvonal rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani csütörtökön, csakúgy, mint az előző napokban.

Olvasóink írták

 • 3. Power 2008. december 21. 11:06
  „Ennek a MÁV-vezetésnek az a jó, ha minél rosszabb.
  Eladták a nyereséges teherfuvarozás üzletágat, így ha nem működik a személyszállítás, kevesebb a MÁV vesztesége. Ez a vezetés nem csak a saját dolgozóival, munkatársaival szúrt ki, de az utasokkal is.
  Itt az ideje leváltani az alkalmatlan MÁV-vezetést.”
 • 2. KolompárRómeó 2008. december 20. 22:01
  „1. hozzászólás KovácsPistike 2008.12.20. 19:26

  Kitartás, minden adatot közeradni!”
 • 1. KovácsPistike 2008. december 20. 19:26
  „Meddig okozhat még károkat a MÁV vezetése a lakosságnak?
  De a VOLÁN sem különb. Ma járatpótló busszal indultam Budapestről Csongrádra 13.15-kor. Mindenki nagy kabátban ült, mert a sofőrnek hiába szóltak hogy kapcsolja be a fűtést. Kecskeméten a buszvezető kiszállt dohányozni és még az első ajtót is nyitva hagyta. Közreadom az autóbusz rendszámát is IBN 622. A busz Szentesig közlekedett, majd onnan üresen ment vissza Budapestre.
  Kíváncsi lennék, hogy a fűtésen megtakarított üzemanyagot hogyan számolták el.
  Tény, hogy a hideg buszért ugyanannyit fizettünk, mint a fűtöttért! Ennyit a VOLÁN-ról!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sztrádamatricák ára nem változik

Jövőre is az idei árakon lehet igénybe venni az autópályákat, egyik díjkategóriában sem kell majd… Tovább olvasom