Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 4°C | 12°C Még több cikk.

Országszerte emlékeztek a kommunizmus áldozataira

A kommunizmus áldozatainak február 25-i emléknapja alkalmából már vasárnap is több helyen tartottak megemlékezést.
Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) irattárának rendezése közben rábukkantak Nagy Ferenc egykori miniszterelnök 1947-ben kikényszerített lemondó nyilatkozatára.

Mint mondta, ebből a történészek által ismert, ám eddig elveszettnek hitt dokumentumból kiderül, hogy a kommunista párt hataloméhségében még a hivatalban lévő miniszterelnök lemondását sem tudta megvárni, a Dinnyés-kormányt ugyanis Nagy Ferenc 1947. június 1-jén tett lemondása előtt beiktatták.

Áder János úgy fogalmazott, éppen ezért akár ez a dátum is alkalmas lehetne a kommunizmus áldozataira történő emlékezésre, de rövid gondolkodás után belátható az is, az év bármely napját kijelölhették volna a megemlékezésre.

A szocializmus rendszere erkölcsi és közjogi értelemben is bűnben fogant, hiszen a kommunista párt zsarolással, kényszerítéssel ragadta magához a hatalmat, miközben saját alkotmányos szabályaira sem volt tekintettel - hangoztatta az államfő.

A honvédelmi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a vörös csillaggal a kommunizmus tovább él.

Amíg ma Magyarországon az Alkotmánybíróság engedélyezi az önkényuralmi jelképek viselését, addig a kommunizmus is tovább él - mondta Hende Csaba Esztergomban, ahol a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából közel száz érdeklődő jelenlétében Mindszenty bíboros emléktáblájánál helyeztek el koszorúkat a Fidelitas szervezésében.

Hende Csaba azt mondta: "amíg Európában a vörös csillag nem önkényuralmi jelkép, amíg nem jön létre a kommunizmus nürnbergi pere, ahol az emberiség egyszer és mindenkorra elítéli a totális rendszerek minden formáját, addig a kommunizmus nem múlt idejű történelem. Ellenkezőleg, nagyon is velünk él".

A KDNP szerint a kommunizmus áldozatai csak akkor nyugodhatnak békében, családtagjaik csak akkor nyerhetnek megnyugvást, ha nem évülnek el azok a kommunista diktatúrában elkövetett súlyos bűncselekmények, amelyeket politikai okból nem üldöztek.

A KDNP a kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán kiadott közleményében arra emlékeztetett, hogy 1990-ig, 45 éven át a kommunisták Magyarországon "megölték a nemzetet, emberek millióinak vették el az életét fizikai vagy képletes értelemben". Ezért fontos, hogy az alaptörvény kimondja: a nemzet akaratából létrehozott, a jog uralmán alapuló berendezkedés és a megelőző kommunista diktatúra összeegyeztethetetlen.

A kommunizmus kísértete járja be Európát, és jelenlétét akkor is észre kell venni, ha a liberális demokrácia álarcát viseli – mondta Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere a kommunizmus áldozataira emlékezve a Katyni mártírok parkjában.

A megemlékezésen - amelyen részt vett Varga Mihály tárca nélküli miniszter - az 1900-as évek közepén történteket felidézve a politikus arról beszélt: az áldozatok megpróbáltatásai híven illusztrálják a kommunizmus barbárságát, amely sem emberi méltóságra, sem a személyes szabadságra, sem a formális jogra nem volt tekintettel.

"Ha a szélsőséges Gyurcsány Ferencet és pártját ma a demokrata szóval lehet illetni, akkor ebből a demokráciából nem kérek, mert ez egy orwelli világ, ahol a szavak már rég elszakadtak eredeti jelentésüktől" – mondta Bús Balázs. Jelezte: bízik abban, hogy a nácizmus és a kommunizmus bűnei egyszer majd azonos súllyal esnek latba, s hamarosan megszűnik a kettős mérce.

Bocsánatkérés nélkül nincs megbocsátás - jelentette ki Wittner Mária Füzesabonyban, ahol a kommunista diktatúra áldozatainak emlékművét avatta fel.

Miközben a kommunisták 40-50 éven át birtokolták a hatalmat, megnyomorítottak egy nemzetet és csupán azért öltek meg másokat, mert más volt a véleményük, a mai napig nem kértek bocsánatot - hangoztatta a Fidesz országgyűlési képviselője, egykor halálra ítélt 56-os szabadságharcos a megemlékezésen.

Ezek az emberek, akik minősített hazaárulást követtek el, a magyar nemzet és a Szent Korona-tan nevében erkölcsi nullák - tette hozzá a Fidesz által szervezett ünnepségen a politikus.

Az Országgyűlés 2000. júniusi döntése alapján tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát. A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik kitűzte, a jegyző levetette a debreceni városházáról a lobogót

Engedély nélkül a városházára senki nem tűzhet ki zászlót - közölte a polgármesteri hivatal. Tovább olvasom