Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon

Orbán Viktor kormányfő a hódmezővásárhelyi Kossuth téren koszorúzta meg a szabadságharc emlékművét.
Országszerte és a határokon túl is több helyen megemlékezéseket tartottak vasárnap az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúi emlékének tiszteletére.

Orbán Viktor kormányfő a hódmezővásárhelyi Kossuth téren koszorúzta meg a szabadságharc emlékművét. A szobornál ezt követően Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Almási István hódmezővásárhelyi polgármester és Kószó Péter alpolgármester helyezték el az emlékezés virágait.

A központi megemlékezések reggel kezdődtek azzal, hogy katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakuló terén. A megemlékezésen részt vett többek között Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kun Szabó István a budapesti helyőrség dandár parancsnoka, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, az intézmény kari vezetői, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztjelöltjei.

Ezt követően néma főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál mások mellett az Országgyűlés, a kormány, az államfő képviselői.

Kövér László házelnök a Pest megyei Tápiószelén a vértanúhalált halt 13 tábornok emlékére állított kopjafa leleplezése alkalmából tartott ünnepségen beszélt a szabadság mellett az összetartozás érzésének fontosságáról. "Az aradiak és a 48-asok példája mutatja, hogy a hazánk, a szabadság mindig csak annyira erős, amennyire mi mindannyian hozzáadjuk a magunkét a közös ügyhöz" - mondta az Országgyűlés elnöke.

Áder János köztársasági elnök Nagyigmándon mondott beszédében úgy fogalmazott: a szabadság az egész nemzet ügye, minden ember ügye. Szavai szerint a szabadságharc az önrendelkezés felelősségét, a polgári fejlődés lehetőségét üzente. "Hogy nincs többé erő, nincs többé hatalom, sem Világosnál, sem Aradnál, mely megállítaná az önmaga útját járni kívánó magyar nemzetet" - mondta az államfő.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a fővárosi Batthyány-örökmécsesnél elmondott beszédében a 13 tábornok és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzését közönséges politikai gyilkosságnak, barbár vérbosszúnak minősítette.

Aradon ezrek emlékeztek vasárnap délben a 164 évvel ezelőtt kivégzett tábornokok emlékére állított Szabadság-szobor mellett. A felszólaló Hende Csaba honvédelmi miniszter kijelentette: "senki sem lehet szabad, ha a mellette élő nem szabad. Nem élhetünk szabadon, ha a mellettünk élő nem használhatja az anyanyelvét, ha nem imádkozhat, nem álmodhat szabadon, nem dönthet a sorsa fölött szabadon".

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ugyanitt hangsúlyozta: "nem lesznek kevésbé szabadok a románok, ha a magyar nemzeti közösség jogos szabadságigényét kielégítik".

Az aradi Szabadság-szobornál rótta le kegyeletét a vértanú tábornokok előtt Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is. A megemlékezésen a szélsőségesen nacionalista Noua Dreapta (Új Jobboldal) román szervezet mintegy harminc szimpatizánsa óriás román zászlót feszített ki a téren.

Az önrendelkezésért és a kisebbségi jogokért való áldozathozatalt szorgalmazta a romániai Nagyváradon Tőkés László európai parlamenti képviselő. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) védnöke Orbán Viktornak egy korábbi nagyváradi látogatásán mondott beszédére utalva kifejtette: a magyarok számára a szabadság sohasem csak annyit jelentett, hogy fellázadnak valami ellen, hanem főképpen azt, hogy kiállnak valami mellett. "Most annak jött el az ideje, hogy kiálljunk a magyar történelmi régiók felszabdalása, Erdély altalajkincsének elrablása, folyóink megmérgezése ellen" - fogalmazott Tőkés László utalva a verespataki vitatott ciántechnológiás aranybánya-beruházásra.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke a szintén romániai Szentegyházán tartott ünnepségen azt emelte ki: eljött az ideje annak, hogy az erdélyi magyarok kimondják: nem a román hatalomnak akarnak megfelelni és behódolni, hanem a saját érdeküket szem előtt tartva, autonómiát akarnak.

A szlovákiai Hetényben (Chotín) tartott megemlékezésen Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke arról beszélt: szembenézni a kihívásokkal és méltóságunkat megőrizve, ellenállni az elnyomásnak, ez az aradi tizenhármak mártírhalálának üzenete a felvidéki magyarság számára.

A Vajdaságban Eleméren tartották a központi megemlékezést. Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepi beszédében kiemelte: a 13 aradi áldozat arra tanít bennünket, hogy "ha összefogunk, és cselekvő magyarokká válunk, akkor a szülőföldünkön is csodákra vagyunk képesek".

Korábban írtuk:

Országszerte megemlékezéseket tartanak ma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúinak tiszteletére.

A központi megemlékezések keretében Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakuló terén katonai tiszteletadás mellett reggel felvonják, majd félárbocra eresztik a nemzeti lobogót. Az eseményen, amelyen közreműködik a díszzászlóalj és a Nemzeti Lovas Díszegység, Magyarország történelmi zászlói is felsorakoznak.

A rendezvény után koszorúzást tartanak a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál, ahol Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, Magyarország kormánya nevében Pintér Sándor belügyminiszter, az Országgyűlés nevében Latorcai János alelnök helyezi el az emlékezés koszorúját.

Áder János köztársasági elnök a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándon mond beszédet, majd koszorút helyez el a nemzeti gyásznap alkalmából.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Pest megyei Tápiószelén mond beszédet az aradi vértanúk tiszteletére tartandó kopjafa-avató megemlékezésen.

Aradon Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 vértanú tábornokára. A honvédelmi tárca vezetője délelőtt részt vesz az aradi vértanúk emlékére celebrált szentmisén az Arad-belvárosi római katolikus templomban, majd délután megkoszorúzza az aradi vesztőhelyen 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtábornoknak emléket állító obeliszket.

Az aradi vértanúk emléknapján az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően Aradon kivégzett 13 vértanúról, illetve az ugyanezen a napon Pesten kivégzett Batthyány Lajosról, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökéről emlékeznek meg.

Az aradi vértanúk tiszteletére már szombaton országszerte megemlékezéseket tartottak. A központi rendezvényeket idén a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitotta meg. A közigazgatási és igazságügyi miniszter beszédében azt mondta: a magyar szabadságharc nem csak a magyaroké volt, ahogy az aradi vértanúk között is található örmény, horvát szerb, német és osztrák mártír a magyarokon kívül.

Olvasóink írták

 • 4. qrumpli 2013. október 07. 05:01
  „Csodállom ,hogy nem pirult el a koszorúzás alatt.”
 • 3. StencilAtya 2013. október 07. 02:27
  „"A magyarság legnagyobb tragédiája a holokauszt"-Martonyi János”
 • 2. CsengeleMSN 2013. október 07. 00:53
  „Csodálatos és fontos dolog a megemlékezés, kellőképpen és módon meg kell emlékeznünk azokról az elhunyt magyar férfiakról akiket 165 évvel ezelőtt végeztek ki. De azokról a nőkről és férfiakról is megemlékezhetnénk akik 2013-ban még élnek és szenvednek, mert nincs megfelelő számú munkahely térségükben ahol, pénzt tudnának keresni, hogy a jövő gyermekeit minden nap meg tudnák etetni valamiből.”
 • 1. Őszödi 2013. október 06. 14:42
  „Bárcsak az élőket is tudnánk ennyire megbecsülni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér László kopjafát avatott Tápiószelén

A szabadságharc megmutatta, hogy ez az újjonnan létrejött szabad nemzet életképes - mondta az az… Tovább olvasom