Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Országszerte szennyezett a levegő

Budapesten kívül Miskolcon, Putnokon, Nyíregyházán, Szegeden és Dorogon is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szállópor koncentrációja, de a levegő szennyezettsége az elmúlt napokban az ország egész területén jelentősen megemelkedett.
Mivel hétfőig nem várható olyan változás az időjárásban, amely ezt enyhítené, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium arra kéri a lakosokat, hogy a településeken belül lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban, és aki teheti, hagyja otthon az autóját.

Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy szombatig Budapesten, Miskolcon, Putnokon, Nyíregyházán, Szegeden és Dorogon mértek két egymást követő napon 75 mikrogramm/m3 -nél magasabb szállópor koncentrációt, ez pedig meghaladja az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket. Szegeden már január 6-án, Miskolcon pedig 8-án felhívták a lakosok figyelmét, hogy lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig az utcán, és ne használják az autóikat, hogy a szennyezettség ne növekedjen.

A légszennyezettség növekedését az időjárás és a gáz helyett az alternatív tüzelőanyagok nagyobb arányú lakossági felhasználása okozta. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 2 napban a magasban továbbra is melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, míg a medencét hideg levegő tölti ki. Emiatt, és mert nem várható szél, a felszín közelében várhatóan tovább nő a légszennyező anyagok koncentrációja.

A levegő minőségének romlása főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti, mert légzőszervi tünetek jelentkezhetnek náluk, illetve súlyosbodhatnak a panaszaik.

Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 mikrogramm/m3 -t, riasztási kötelezettségük pedig akkor van, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 mikrogramm/m3 -t és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Olvasóink írták

  • 1. tüsök 2009. január 10. 15:44
    „Ennyit azért mégsem kellene dohányoznunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombattól Horvátországba és Boszniába is szállítunk gázt

Magyarország szombattól Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is szállít földgázt. Ezt az… Tovább olvasom