Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Országszerte tombol a vihar: kidőlt fák, megbontott víztorony

10-12 méteres fákat csavart ki az ítéletidő Zalában: több mint százhúszszor riasztották a tűzoltókat országszerte.
Több mint százhúszszor riasztották a tűzoltókat országszerte

Több mint 120 alkalommal riasztották a viharos szél okozta károk miatt vasárnap este 6 óráig a tűzoltókat országszerte - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) sajtószóvivője az MTI-t.

Hajdu Márton közölte: a vihar Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében okozta a legtöbb kárt, a szél a leginkább épületek tetőszerkezetét rongálta meg, vezetékeket szakított le és fákat döntött ki.

A katasztrófavédelemhez nem érkezett olyan bejelentés, hogy bárki megsérült volna a viharral összefüggésben - tette hozzá a szóvivő.

Pécsen hét helyen is kidőlt fák akadályozták a forgalmat, de Baranya megye más településeiről, Hosszúhetényből és Gilvánfáról is kaptak hasonló okból riasztást a tűzoltók.

A pécsi Déli Ipari Parkban a csapadék megrongálta a vízelvezető árkot és a földgátat, ezért erőgéppel ideiglenes vízelvezető árkot ásott egy épület védelmére az ipari park építésén dolgozó vállalkozó, és homokzsákgátat emelt a katasztrófavédelem. A baranyai megyeszékhelyen, a Nagy Imre úton egy tízemeletes társasház tetején felgyülemlett csapadék befolyt a lakásokba, Komlón pedig egy négyemeletes társasház elektromos rendszerébe jutott be a víz.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is károkat okozott a viharos szél vasárnap: Szerencs, Tokaj, Tiszaújváros, Mezőcsát, Sátoraljaújhely, Alsózsolca, Gibárt, Encs, Monaj, Ároktő és Cigánd térségében döntött ki fákat, szakított le gallyakat.

Győr-Moson-Sopron megyében több utat is eltorlaszoltak az úttestre zuhanó fák. Hidegség és Fertőboz között egy húszméteres nyárfát kellett a tűzoltóknak eltávolítaniuk az útról, Hidegség és Nagycenk között pedig egy vastag gesztenyefaág akadályozta a forgalmat. Sopronban egy húszméteres, gyökerestől kiforduló gesztenyefa zuhant egy családi házra.

A Somogy megyei Barcson vasárnap is szivattyúzták a vizet, miután a hirtelen lezúduló eső utcákat, pincéket, udvarokat öntött el szombat délután. Az utcákról már visszahúzódott az esővíz a Dráva-parti településen, ahol a Dankó Pista utcában a házak udvarán szombaton még 15 centiméter magas víz állt. Már járható az 6801-es út Barcs és Drávaszentes között, ahol korábban vízátfolyás miatt nem lehetett közlekedni.

Vas megyében, Szombathelyen a viharos szél vasárnap letépte a Szent Erzsébet katolikus templom tetejéről a keresztet, amely az úttestre zuhant. A templom épületét a tűzoltók elővigyázatosságból szalagkordonnal vették körül. Kőszegen kéményeket és megrongálódott tetőelemeket bontottak le a tűzoltók, mert a viharos szélben elszabaduló darabok a gyalogosokat és az autókat is veszélyeztették.

Zala megyében, Nagykanizsán egy víztorony tetőszerkezetét bontotta meg a viharos szél vasárnap délelőtt. A rendőrség két utcát is lezárt a környéken, mert a lehulló lemezdarabok veszélyeztették a járókelőket. Zalaegerszegen hat parkoló autó tört össze, amikor fák dőltek rájuk.

A dél-balatoni vasútvonalon Nagykanizsa és Zalakomár között vasárnap órákig szünetelt a vasúti közlekedés, mert a vihar rádöntött egy fát a sínre, illetve a felsővezetékre. A kigyulladó fa a vezetéket el is szakította.

Életveszélyessé vált kéményeket bontottak le Kőszegen

Lebontották egy kétszintes lakóház viharos szél által megrongált tetőszerkezetének egyes elemeit és két, korábban életveszélyesnek nyilvánított kéményét a tűzoltók vasárnap Kőszegen, mert azok a gyalogosokat és az autósokat is veszélyeztették - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

Balogh Nikoletta szóvivő tájékoztatása szerint Vas megyében szombaton kilenc, vasárnap pedig eddig huszonöt esetben vonultak ki a tűzoltók úttestre vagy személyautókra dőlt fák, leszakadt faágak, megbontott tetők, lehulló cserepek miatt.

Hozzáfűzte: a megye valamennyi pontjáról érkeznek bejelentések, a legnagyobb számban Szombathely és Kőszeg térségébe riasztják őket.

Korábban a szóvivő azt közölte, hogy a viharos szél letépte a keresztet a szombathelyi Szent Erzsébet katolikus templom tetejéről. A kereszt az úttestre zuhant, de sérülést nem okozott. A templomot a tűzoltók elővigyázatosságból szalagkordonnal vették körül, a tetőszerkezetet már átvizsgálták, az nem károsodott számottevően.

Autókat tört össze egy kidőlt fa Zalaegerszegen

Három parkoló autót tört össze egy kidőlt fa Zalaegerszegen - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap a honlapján.

A Jókai utcában történt eset során senki nem sérült meg, de az anyagi kár jelentős. A zalaegerszegi tűzoltók motoros láncfűrésszel és kézi erővel távolították el a viharos szélben kidőlt fát.

A szombat délután óta tomboló erős szél miatt vasárnap további fakidőlésekhez riasztották a zalai tűzoltókat. Szintén Zalaegerszegen, az Október 6. téren egy kidőlt fa teljesen elzárta az utat, a Kishegyi úton pedig egy letört faág veszélyeztette a forgalmat.

Nagylengyelben a település külterületén dőlt fa az úttestre és zárta el teljesen a közlekedési lehetőséget. Tormaföldén ugyancsak a település külterületén okozott forgalmi akadályt egy kifordult fa.

Keszthelyen, a Csók István utcában a villanyvezetéknek dőlt egy fa. Az E.ON szakemberei áramtalanították a vezetéket, majd a tűzoltók távolították el a fát.

Viharkár miatt szünetel a vasúti közlekedés Nagykanizsa és Zalakomár között

Viharkár miatt szünetel a vasúti közlekedés a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon Nagykanizsa és Zalakomár között - tájékoztatta vasárnap a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Both Ferenc közölte, hogy vasárnap délben Nagykanizsa és Zalakomár között az átvonuló vihar rádöntött egy fát a sínre, illetve a felsővezetékre. A kigyulladó fa utóbbit el is szakította.

Ebben a helyzetben Nagykanizsa és Zalakomár között dízelmozdonnyal vontatják majd a szerelvényeket, ezért az erre közlekedő vonatok 30-50 percet késnek.

A MÁV szakemberei azonnal megkezdték a megrongálódott tartószerkezetek és a szétszakadt felsővezeték helyreállítását. A hibát várhatóan délután négyre hárítják el - közölte a sajtóügyeletes.

Kidőlt fák és a sok eső okozott gondokat Baranyában

A viharos, esős időjárás következtében kidőlt fák és a nagy mennyiségű eső is több helyen okozott károkat a hétvégén Baranyában - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vasárnap a honlapján.

A közlemény szerint a tűzoltóknak a közlekedést akadályozó kidőlt fák miatt hét helyszínre kellett kivonulniuk Pécsett, de Hosszúhetényből és Gilvánfáról is kaptak hasonló okból riasztást.

A pécsi Déli Ipari Parkban a csapadék megrongálta a vízelvezető árkot és a földgátat, így a víz befolyt egy Malomvölgyi úti ingatlan kertjébe. Az épület védelmére az ipari park építésén dolgozó vállalkozó erőgéppel ideiglenes vízelvezető árkot ásott, a katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi főfelügyelője és a városüzemeltetési Biokom Kft. munkatársai pedig homokzsákból gátat emeltek. A víz nem jutott be a házba, de a kerti emésztő és a kút víz alá került, s a fertőzésveszély miatt megtiltották ezek használatát.

A baranyai megyeszékhelyen, a Nagy Imre úton egy tízemeletes társasház tetején felgyülemlett csapadék az elektromos vezetékeken keresztül a lakásokba folyt. A tűzoltók a vízelvezető tisztításával megszüntették a problémát, később egy kilencedik emeleti lakásból távolítottak el csőtörés miatt kiömlött vizet.

Komlón egy négyemeletes társasház konnektoraiból folyt a víz. A problémát az épület tetején összegyűlt csapadék okozta, amelyet a vízelvezető dugulásának megszüntetésével sikerült elvezetni.

Folyamatosan dolgoznak a szivattyúk Barcson

Továbbra is szivattyúzzák a vizet Barcson, miután a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső utcákat, pincéket, udvarokat öntött el szombat délután - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap délelőtt az MTI-vel.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a tűzoltók és a Boróka Mentőcsoport tagjai folyamatosan dolgoznak az esővíz eltávolításán. Az utcákról már visszahúzódott az esővíz a Dráva parti településen, a járási mentőcsoport önkéntesei azonban még vasárnap délelőtt is három helyszínen szivattyúzzák a lakóházaknál a vizet.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

A szóvivő arról számolt be, hogy szombaton Barcsról több mint 60 bejelentés érkezett a műveletirányítási központba - főként a Dankó Pista, a Dési Huber és a Szentesi utcából telefonáltak a lakók -, hogy a pincékbe, melléképületekbe betört a víz. A Dankó Pista utcában erőgép is dolgozott az árok megtisztításán, az ugyanis nem bírta elvezetni a nagy mennyiségű esővizet, így a házak udvarán 15 centiméter magas víz állt.

Bázelné Mihályka Szabina elmondta, hogy vízátfolyás miatt továbbra sem lehet közlekedni Barcs és Drávaszentes között, a 6801-es úton, ahol szombat délután a 3-as kilométerénél lezárták az utat, ahogy Barcs határában a 68-as út 1-es kilométerszelvényénél is forgalomelterelés van érvényben.

Nem csak az esővíz adott munkát a tűzoltóknak a térségben, a viharos szél több helyen fákat csavart ki, így például Barcs és Somogytarnóca között, ahol egy 60 centiméter átmérőjű fa dőlt az útra szombat este, azt motoros láncfűrésszel távolították el a barcsi tűzoltók - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Letépte a szél egy templom keresztjét Szombathelyen

Letépte a keresztet a viharos szél a szombathelyi Szent Erzsébet katolikus templom tetejéről - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a kereszt az Aréna utcába, az úttestre zuhant, de sérülést nem okozott.

A ferences rendi templom épületét a tűzoltók elővigyázatosságból szalagkordonnal vették körül, a tetőszerkezetet már átvizsgálták, de az nem károsodott számottevően.

A szóvivő elmondta: Vas megyében a viharos szél tetőket bontott meg, fákat döntött az útra, ágak estek járművekre, de senki sem sérült meg. A legtöbb riasztást a megyében Szombathely és Kőszeg környékéről kapta a katasztrófavédelem.

Megbontotta a szél az egyik nagykanizsai víztorony tetejét

A viharos szél megbontotta az egyik nagykanizsai víztorony tetőszerkezetét, de a tűzoltók egyelőre nem tudják megközelíteni a födémet - közölte vasárnap délelőtt a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Teleki és a Hevesi Sándor utca kereszteződésében, lakótelepi és családi házak közelében álló víztorony tetőszerkezetéről nagyobb lemezdarabok hullanak a földre.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

A tűzoltók a szél miatt nem tudnak beavatkozni a magasból mentő eszközeikkel, a víztorony épületéből pedig nem lehet feljutni a tetőre. A műemléki védettségű, több mint harminc méter magas épületet körbekordonozták. A közlekedőket arra kérik, hogy kerüljék el a helyszínt - közölte a katasztrófavédelem.

A viharban kidőlt fák torlaszoljk el az utakat Zalában

Kidőlt fák és leszakadt faágak torlaszolták el több településen az utakat és veszélyeztették a közlekedést a szombat délutántól tomboló viharos időjárás következményeként Zalában.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság összegzése szerint szombat éjszaka Nován egy 10-12 méteres fa dőlt ki, teljesen elzárva az utat, Hévízen pedig a Dr. Korányi Frigyes utcában egy 10 méter magas kidőlt fa zárta el a közlekedés elől az utcát. Balatonmagyaródon a Kányavári-szigetre vezető kereszteződés előtt egy nyárfa dőlt az úttestre, ugyancsak teljes forgalmi akadályt képezve.

Keszthelyen, a Csók István utcában egy nagyméretű faág dőlt az útra, félig a villanyvezetéken fennakadva. Az E.ON szakemberei áramtalanították a vezetéket, majd a tűzoltók távolították el az ágat.

Szintén Keszthelyen, a Festetics úton egy gesztenyefa koronája kettétörve az úttestre zuhant, ahol akadályozta a közlekedést. A közelben, a Szentendrei telepen egy gesztenyefa letört ága okozott forgalmi akadályt.

Bagodban, a 76-os főút zalaszentgyörgyi kereszteződésében szintén akkora fa dőlt az útra, hogy fél pályán akadályozta a forgalmat. Gutorfölde külterületén egy 15 méter magas akácfa dőlt ki, amely teljesen elzárta a közlekedők elől az utat.

Nagykanizsán a Városkapu körúton egy fa letört, lógó ága az alatta parkoló autókat és a forgalmat veszélyeztette.

Vasárnap hajnalban Bánokszentgyörgyön egy személyautó elakadt a heves esőzés miatt az útra került nagy sárban. A járművet a tűzoltók vontatták ki a veszélyes útszakaszról.

A zalai katasztrófavédelem tájékoztatása szerint sehol nem történt személyi sérülés vagy nagyobb anyagi kár a megyében. A veszélyhelyzeteknél beavatkozó tűzoltók láncfűrészekkel darabolták fel a kidőlt fákat és a leszakadt ágakat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütközés után áttörte egy családi ház kerítését egy teherautó

A teherautó az udvarban állt meg, az épületben és a közművekben nem keletkezett kár. Tovább olvasom