Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Orvosi csoda a szépségkirányő gyógyulása

Csala Marianna, a szörnyű balesetet szenvedett szépségkirálynő már hétfőn hazamehet.

Kattintson a képre!
A magyar egészségügy igazi sikertörténetéről számolhatunk be: Csala Marianna, a szörnyű balesetet szenvedett szépségkirálynő már hétfőn hazamehet a kórházból. A Kisalföld szépével a baleseti sebészeten beszélgettünk. A húszéves Mariannának még nehezére esik a beszéd, s a nevetés is fájdalmas, ezért inkább csak mosolyog mindenkire. A legtöbbet azokra, akiknek csodás gyógyulását köszönheti.  A húszéves Mariannának még nehezére esik a beszéd, s a nevetés is fájdalmas, ezért inkább csak mosolyog mindenkire. A legtöbbet azokra, akiknek csodás gyógyulását köszönheti.

– Nem tudok eléggé hálás lenni azért az odafigyelésért és gondoskodásért, ami körülvesz – beszél az elmúlt két hétről a Kisalföld szépe, akinek láthatóan csak a testét, az álmait nem törte össze az iszonyú baleset.

A verseny pillanatai
Amint állapota engedi, folytatni kívánja a modellkedést, a szalontáncot, és bízik abban, hogy a Kanári-szigetekre is eljut egyszer. Egyelőre azonban hazakívánkozik és már nem kell sokat várnia: hétfőn jön érte az autó. Itt tartunk most, két héttel azután, hogy elszenvedte a szörnyű autóbalesetet és közvetlen életveszélyben volt. A kórház második emeletén, a baleseti osztályon fekszik most Marianna. Az arcán csak az elcsigázottság látszik, az iszonyú karambol nem hagyott nyomot a Kisalföld legszebbjének arcán. A beszéd nehezére esik, mivel a baleset következtében összecsúsztak a rágószervei, s állkapcsát itt is, ott is vasak tartják össze. A járásban még a nővérek segítik, s az ablakpárkányon ott fekszik a műanyag fűző, amit gerincsérülése miatt kell viselnie. Marianna ágya körül mindenütt plüssmackók és üdítősdobozok sorakoznak, látszik, hogy látogatóból nincs hiány.

– Nem is tudom, mennyien jöhettek be hozzám, olyanok is, akikre egyáltalán nem számítottam. Egy csomó volt osztálytárs is meglátogatott, a családom pedig amikor csak tud, mellettem van – mondja  a szépségkirálynő.

– Két nagyon ködös emlékem van, de a kettő között öt nap telt el. Az egyik, amikor Győrságon bepakolom a holmimat a csomagtartóba, a másik, amikor felébredek a szubintenzíven – próbálja visszaidézni a történetet Csala Marianna, akinek nyilván a súlyos agyrázkódás miatt visszamenőleg, az ütközés előtt történtek is kiestek az emlékezetéből. A balesetről még halvány emlékképe sincs.

– Amikor megtudtam, hogy a szubintenzíven vagyok és műtétek során estem át – a gerincemet is operálni kellett –, az első megnyugtató élményem az volt, hogy megmozdítottam a lábam. Azt hittem, lebénult. A második, amikor megkérdeztem aput, hogy én okoztam-e a balesetet és ő megnyugtatott, hogy nem.

– Féltem attól, hogy céltábla leszek, mindenki engem fog támadni: „Íme egy női vezető, megkapta a fődíjat, aztán rögtön száguldozni kezd..." Szerencsére eddig nem tapasztaltam ilyet. Hallottam ugyan, hogy az internetes fórumokon néhányan kétségbe vonják az ártatlanságomat a balesetben, de én egyelőre még újságot sem tudtam olvasni, csak hallomásból értesülök a karambol visszhangjáról – meséli Marianna. A lány kérdésünkre köntörfalazás nélkül mondta ki: haragszik a sofőrre. (A baleset körülményeivel kapcsolatban még tart a rendőrségi vizsgálat, de az előzetes megállapítás szerint egyértelműen a másik autó vezetője tért át a bal oldali sávba – a szerk.)

SZAKVÉLEMÉNY

D. Jancsó József elmondta azt is: Csala Marianna állapota azért volt életveszélyes, mert az elszenvedett sérülések egymást erősítették és a megmentésén dolgozó orvoscsoportnak fontossági sorrendet kellett felállítani. Első lépésként a hasi sérülést kellett kezelni, hogy a közvetlen életveszélyt elhárítsák. Ezután jött az összetört csigolya, a szájsebészeti beavatkozás, a törött kulcscsont, szóval: műtétek egész sora. Mégis ott tartunk, hogy Marianna hazamehet hétfőn, s mint a főorvos fogalmazott: az életminősége nem romlik hosszú távon. T. László szintén a közeljövőben hagyhatja el a kórházat.
– Nem tudom, hogy pontosan mi történt, de azt igen, hogy ez az ember legalább két évet elvett az életemből. És azóta hírét sem hallom – mondja a lány, s a szavai azért is elgondolkodtatóak, mivel T. László az egyik szomszéd szobában fekszik... Megpróbáltuk nyilatkozatra bírni, de állapotára hivatkozva elzárkózott az interjútól. Az osztályvezető főorvostól megtudtuk: a férfi végtagtöréseket szenvedett a baleset során.
– Az orvos azt mondta – avat be minket Marianna –, hogy egy év múlva talán már folytathatom a táncot. Egyelőre örülni fogok annak is, hogy egyedül képes vagyok megtenni néhány métert. Ezt lesz a legnehezebb elviselni, meg azt, hogy nem táncolhatok. Én igazi örökmozgó voltam: ha olyan kedvem volt, elkezdtem rohanni vagy átmásztam egy kerítésen, most pedig majd minden mozdulatommal vigyázni kell.

– Az orvosoknak, ápolóknak köszönhetően napról napra jobb állapotban vagyok, és talán nem kell egy életre lemondanom arról, amim volt, és amihez a Kisalföld-szépségverseny is hozzásegített. A Kanári-szigetekre is el fogok jutni, amiről most sajnos lemaradtam. A lényeg, hogy most egy vagy két évig takarékon kell magam tartani. De ahogy elmesélték nekem a balesetet, meg azt, ahogyan betoltak ide két héttel ezelőtt, csoda, hogy még élek. Az pedig még nagyobb, hogy belenézek a tükörbe és a saját arcomat látom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres modellezők

modellezés

A közelmúltban több hazai és nemzetközi versenyen is jól szerepeltek a… Tovább olvasom