Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Orvosok gyógyítanak engedély nélkül

Több ezer orvos és gyógyszerész dolgozik érvényes működési engedély nélkül, mert az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal hónapokat késik a dokumentumok kiállításával - írta a Magyar Nemzet szerdai számában.
Március végén körülbelül 35 ezer orvos, fogorvos és gyógyszerész engedélye járt le, újat azok kaphatnak, akik az elmúlt öt évben részt vettek a kötelező továbbképzésen, s összegyűjtötték az előírt kreditpontokat. A lapnak több orvos is azt mondta, hogy bár teljesítette a feltételeket, az új engedélyt mégsem kapta meg. Ennek hiányában pedig - az orvosok szerint - a hatályos jogszabály alapján csak felügyelet mellett dolgozhatnának.

A lapnak az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke, Paphalmi Rita azt mondta: az érintett orvosok szabályszerűen dolgozhatnak, nincs szükségük felügyeletre, ha minden követelménynek megfelelnek, s az engedélyt csak a hivatali késlekedés miatt nem kapták kézhez.

A csúszást a hivatalvezető azzal indokolta, hogy a feladatot nemrégiben kapták meg, s kis szervezet révén nem jutottak a végére, hiszen rövid időn belül 35 ezer engedélyt kell megújítani, s az ehhez szükséges határozatokat kiállítani. Hozzátette: várhatóan heteken belül végeznek az ügyintézéssel, s az új engedélyeket visszamenőlegesen, a régiek lejáratát követő nappal állítják majd ki.

Az engedélyek megújítását korábban a kamarák végezték, a feladat az előző kormány idején került át a hivatalhoz.

Olvasóink írták

 • 5. ariel 2010. június 23. 20:28
  „Csak az írásbeli engedély hiányzik,a neten megfelelő honlapon mindenki megnézheti a saját és kollegája teljesítését.A munkahelyek ez alapján engedélyezik a munkát.Jómagam febr.23-án feladtam az összes igazolást/az egyikért Budapestre kellett utaznom,hogy ne fussak ki a határidőből/,majd ápr.15-én tértivevényes felszólítást kaptam,a levélen korai márciusi dátummal,hogy igazoljam férjezett nevemet.27 éve vagyok férjnél!!Ápr.16-án ajánlott levélben feladtam,azóta semmilyen választ,így igazolást sem kaptam.A régebbi rendszer egyszerűbb,gyorsabb,orvos-gyógyszerész idegeit kímélőbb volt.”
 • 4. egyolvaso 2010. június 23. 12:35
  „Ha a köztes időszakban véti a műhibát, a határozat meg visszamenőlegesen szól majd, az bizony komoly jogi csűrés-csavarásra ad lehetőséget.
  A hivatalnokokkal meg legyünk már egy kicsit megértőbbek. Nem feltétlenül ők tehetnek róla (sőt), hogy újabb és újabb hivatalokat hoztak, hoznak létre, ők ott dolgoznak, mert ott találtak munka lehetőséget. Nem hiszem, hogy mind csókosok lennének. Egyébként meg kinek okoz az örömet, ha mások utcára kerülnek. Én az ilyen kárörvendő magatartást nagyon primitívnek tartom.
  Egyébként tényleg csinálhatná más ezt a feladatot (Kamara, vagy az egyetemek), és akkor gördülékenyebben is menne, mint ahogy korábban is.
  Még egyszer az én kérdésem, ami ebben a témában izgat, a 35 ezertből vajon hányan kapnak eltiltó határozatot, azért mert nincs meg a megfelelő (mértékű v. mennyiségű) pontszámuk?”
 • 3. sved 2010. június 23. 10:36
  „Ez is egy a sok sohivatal közul, amit siman fel kene oszlatni, az ott dolgozo csokosokat meg szelnek ereszteni. Senki eszre nem venne a hianyukat.
  Csak egy keredes: ha az orvos elutasito hatarozatot kap (majd egyszer vegre) es addig elkövet egy muhibat, akkor ki lesz a felelös???????????”
 • 2. adambuj 2010. június 23. 10:25
  „Van némi "ferdítés" abban, hogy "a feladatot nemrégiben kapták meg". Pontosan 2009. január. 1-től állítja ki az engedélyeket az EEKH, de nem akarom szidni őket, mert a 2008. novemberében beadott igényléseket is már nekik kellett kiállítani. Viszont mindettől függetlenül az elmúlt másfél évben igazán behozhatták volna a lemaradásukat.”
 • 1. egyolvaso 2010. június 23. 09:38
  „Igaz, ami igaz. Rég lejárt a határidő, de akinek megvan a teljesített pontszáma mit izgul. Majd meg kapja a határozatot, oszt jól van. Ha ő időben beadta a papírjait a Hivatalnak, akkor nincs miért aggódni. Ahogy cikkben is benne van, mivel a hivatal késlekedése az ok, így az orcosokat nem érheti hátrány. Én inkább arra lennék kíváncsi, hány orvosnak nincs meg a jogszabályban előírt megosztásban (ami ebben az 5 éves ciklusban van először) a 250 pontja, és amiatt nem dolgozhat majd, csak felügyelettel. Ez sokkal izgalmasabb kérdés. Édesanyám orvos, neki nem volt meg a kötelező szintentartóból az 50 pontja (azon kívül volt vagy 400), pár hete teljesítette, úgyhogy ő is ebben a cipőben járt. Egyébként a hivatal tényleg hamarosan utoléri magát, mert anyukám hétfőn kapta meg tőlük a határozatot, hogy pótlólag nyújtsa be az egyetem pontszám igazolását, mert egyébként ejnye-bejnye. Szerencsére az is megjött időközben, úgyhogy mi sínen vagyunk. De mégegyeszer mondom, arra lennék kíváncsi, hányan kapnak majd elutasító határozatot, mert nem kaptak időben a fejükhöz, hogy a kötelező és a kötelezően választható továbbképzésekből is teljesíteniük kell a megadott pontszámig.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Gáti Zoltán, a Hálózat Tv alapítója

Elhunyt Gáti Zoltán, a Hálózat Tv alapítója - tudatta a tv-csatorna internetes oldala kedden. A… Tovább olvasom