Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Őslényeket árvereztek a Nagyházi Galériában

Több mint száz tétel kelt el a Nagyházi Galéria Magyarországon először megrendezett őslény- és ásványárverésén szerdán.
Az eredetileg meghirdetett 197 tételből tizenkettőt a védetté nyilvánítási eljárás elhúzódása miatt visszavontak.

Hatalmas volt az érdeklődők köre és több - köztük külföldi - telefonos licitáló is bekapcsolódott és meglehetősen sokan adtak vételi megbízást.

Általában kikiáltási áron találtak gazdára a százmillió éves fossziliák, ősemlőskoponyák, rákok, halak, madártollak, ősi tengeri liliom, rovarlenyomatok.

Megadták a 340 ezer forintot a krétakori dinoszauruszért, a dinólábnyomok 110, illetve 130 ezer forintot értek. Elvitték a késő jurakori szitakötő, az eocénkori ragadozó hal lenyomatát, 240-240 ezer forintért Az első szolid licitemelkedést egy lábasfejű lenyomata érte el, 220 ezer forintról 260 ezer forintra. Ennél többet ért az a patagóniai fosszilis fatörzs, amelyet 260 ezer forintról indítottak és 600 ezer forinton ütöttek le.

Hasonló érdeklődés mutatkozott az ásványok, különleges kristályok, naturális és csiszolt ékkövek iránt. Szerette a közönség az opálokat, a látványos kvarckristályokat. A ritkaságszámba menő szilvanitot több mint félmillióért szerezte meg egy gyűjtő. Sokan pályáztak egy varázslatos uruguayi ametisztre, így 140 ezer forintról 420 ezerig licitálták.

A galéria kismesterek festményeit, grafikáit kínáló előző napján csak nagyon szórványosan vásároltak. A legmagasabb leütést egy Chagall-litográfia érte el, a mozgalmas Menyasszony című képért 140 ezer forintról 1 millióig folyt a licitverseny. Két további Chagall-litográfiát 280, illetve 200 ezer forintért vittek el.

Említésre érdemes egy XX. századi magyar festő csendélete, 550 ezer forintos leütéssel. Talán sejtette a festő kilétét, aki megvette ennyiért. Egy jellegzetes Schéner Mihály-olajkép 150 ezer forintról 440 ezerig bírta, miközben a festő több munkája megmaradt a 80-150 ezer forintos sávban.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2009. október 14. 22:47
    „Es most egy csomo csakugyan erdekes es ritka oskori lelet kulfodre megy.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duray: elgyengült a magyar politika

Duray Miklós szerint "elgyengült a magyar politika"; a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP)… Tovább olvasom