Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Őssejt-beültetés: a kaposvári magánklinika vezetője cáfol

Határozottan cáfolja Seffer Tibor, a kaposvári Seffer-Renner Magánklinika ügyvezető igazgatója, hogy az intézményükben végeztek volna illegális őssejt-beültetéseket.
A Nemzeti Nyomozó Iroda több külföldi állampolgárt is azzal gyanúsít, hogy egy magyar irányítású őssejt-kutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében pénzért illegális őssejt-kezeléseket végzett. A Blikk úgy tudja, Seffer István plasztikai sebész - Seffer Tibor testvére - is a gyanúsítottak között van. Ő egyike annak a négy embernek, akit őrizetbe vettek; közülük többen részleges beismerő vallomást tettek, miután megtudták, hogy több bizonyítékot is találtak ellenük.

A Seffer-Renner Magánklinikán 2007-ben nemzetközi őssejt-kutatás támogatására létesített kutatóközpont alakult. A klinika területén az IRM Magyarország Zrt. alapított egy komplexumot. Az intézményben őssejt-előállításra, kutatásra és tárolásra kaptak engedélyt. A munka azonban nem sokáig zajlott, az engedélyeket ugyanis folyamatosan megvonták, így egy éve már semmilyen kutatás nem zajlott a komplexumban - mondta el a Független Hírügynökségnek Seffer Tibor, a Seffer-Renner Magánklinika ügyvezető igazgatója.

Seffer Tibor hozzátette: egy éve már nem látta az IRM Magyarország Zrt. munkatársait a telephelyen. Hetente egyszer egy karbantartó járt az intézményben, rajta kívül senki sem végzett munkát. Ezért tartja kizártnak, hogy a kaposvári intézményben fogták volna el Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a feltételezett elkövetőket, akik éppen egy újabb beavatkozásra készültek. A központot azonban tudomása szerint a nyomozók lezárták, így oda senki nem tud bejutni. A Seffer-Renner Magánklinikának a weblapjuk szerint Budapesten is van rendelője.

A Nemzeti Nyomozó Iroda információ szerint egy magyar irányítású őssejt-kutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika végezte 2007. óta az illegális őssejt-kezeléseket. Egy ukrán nő volt az, aki megszakított terhességekből kinyerte az őssejteket, ezt később amerikai állampolgárságú társa adta be a betegeknek. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem pedig állatokon, a hatásuk ismeretlen volt. A kezelést végzők egy-egy terápiáért általában 5 millió forintot vagy 25 ezer amerikai dollárt kértek.

Az érintetteknek nem voltak meg sem a szükséges szakhatóság, sem az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyei.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfőn csaptak le az illegális kezelést végzőkre egy budapesti egészségügyi intézményben, amikor éppen egy beavatkozásra készültek. Négy embert vettek őrizetbe: az amerikai és az ukrán nőt, illetve két magyart. Egyelőre csak az egyikükről lehet tudni: a férfi a betegek és az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában segített. Az elfogás után mindannyiuknál házkutatást tartottak, egyebek mellett számítógépeket foglaltak le. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre annyit közölt, hogy a gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek.

Az NNI már kezdeményezte a két magyar és két külföldi előzetes letartóztatását, a gyanú: üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása. A Blikk úgy tudja, Seffer István plasztikai sebész - Seffer Tibor testvére - is a gyanúsítottak között van. Ő egyike annak a négy embernek, akit őrizetbe vettek; közülük többen részleges beismerő vallomást tettek, miután megtudták, hogy több bizonyítékot is találtak ellenük.

Olvasóink írták

  • 1. garbon 2009. július 29. 14:58
    „40 év börtönt neki így bizzon az ember az orvosban. Hova jutott a világ amikor már senkibe4n sem bízhat mert minden ember gyarló.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középkori épületromra bukkantak Domoszlón

Több száz éves romokra leltek a domoszlói templomkertben - írja a heol.hu. Tovább olvasom