Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Összecsapott a Hamász és a Fatah

Tíz ember megsérült a pénteken rivalizáló palesztin biztonsági szolgálatok közt dúló tűzharcok következtében a Gázai övezet területén. Nyolc személy Gáza városában, további kettő a Gázától északra fekvő Dzsabalíja menekülttábor területén szenvedett sérüléseket.
Tíz ember megsérült a pénteken rivalizáló palesztin biztonsági szolgálatok közt dúló tűzharcok következtében a Gázai övezet területén. Nyolc személy Gáza városában, további kettő a Gázától északra fekvő Dzsabalíja menekülttábor területén szenvedett sérüléseket. Civilek is vannak a sebesültek között. Az övezet számos más részén is lezajlottak tűzpárbajok a Mahmúd Abbász elnök Fatah szervezetéhez hű biztonsági szolgálatok és Iszmáil Haníje kormányfő Hamász szervezetének fegyveresei között.

A csatározások összefüggésben állnak az úgynevezett biztonsági terv végrehajtásával. Az iszlamista Hamászt és az Abbász vezette Fatahot is magában foglaló palesztin nemzeti egységkormány április 14-én hagyta jóvá a biztonsági tervet, amely azt a nehezen megvalósítható célt tűzte ki, hogy szembeszálljon a Gázai övezetet eluraló zűrzavarral, s felvegye a harcot a területet valójában ellenőrző klánokkal és fegyveres csoportokkal, amelyek gyakorlatilag büntetlenséget élveznek. Az is a célok között szerepel, hogy egyesítsék a Hamász és a Fatah hatalmi harcának középpontjába került, széttagolt biztonsági szerveket.

Mahmúd Abbász csütörtökön megkezdte a hozzá hű biztonsági erők telepítését a Gázai övezet városaiban. A Hamász és a független belügyminiszter, Háni al-Kavaszmi nyomban tiltakozott Abbász eljárása ellen, mert - mint mondták - az elnök a kormánnyal való egyeztetés nélkül cselekedett, és ez ellentétes az április 14-i megállapodással. A Hamász leginkább azt sérelmezi, hogy 2006 elején létrehozott saját fegyveres alakulata, a Végrehajtó Erő kimaradt a terv megvalósításának első szakaszában elrendelt csapattelepítésekből.

A palesztin belharcokkal egyidejűleg három rakétát lőttek ki Izrael felé a Gázai övezetből, de - mint egy izraeli katonai szóvivő közölte - csak egy ért földet izraeli területen, s az sem okozott sérüléseket. Az újabb rakétatámadást a radikális Iszlám Dzsihád fegyveres szárnya, az al-Kudsz Brigádok vállalta magára egy gázai közleményben - tette hozzá a szóvivő.

Több mint 250 házilagos készítésű palesztin rakétát lőttek ki s közülük mintegy kétszáz hullott izraeli területre az igencsak törékeny izraeli-palesztin tűzszünet november 26-i megkötése óta.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszéd az államtitkárral a borászatról Versenyhátrányban

a soproni pincészetek

Sopron Horváth Ferenc Első kézből tájékoztatta a soproni és Sopron környéki… Tovább olvasom