Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Összefoglaló 2008 - lehallgatási és megfigyelési botrány

Kémprogramot találtak a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépein, 2008 elején, őszre a botrányba politikai szálak keveredetek: Dávid Ibolya, az MDF elnöke egy hangfelvételre hivatkozva azt állította, hogy egy vagyonvédelmi cég terhelő információkat akart róla szerezni.
Mindkét ügyben - sőt egy év közbeni, levelező szerver feltörése kapcsán is egyetlen cég, az UD Vagyonvédelmi Zrt. neve került az érdeklődés középpontjába.

A nemzetbiztonsági szakszolgálatoknál év elején találtak kémprogramot. A gyanú szerint valakik egy adatgyűjtésre alkalmas hálózatot hoztak létre. Az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságnál, többek között államtitoksértés gyanúja miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkor a cég telephelyén és több magánszemélynél számítógépeket, adathordozókat foglalt le. Év végére az UD vezetői visszakapták az elkobozott számítástechnikai felszerelés egy részét.

Az UD vezetői látszólag gyanúsítottak is lettek: az egyik nekik kézbesített bírósági határozaton legalábbis az ellenük indult büntetőügy szerepelt a fejlécben. Később kiderült, hogy elírás történt.

A lehallgatási botrány második pillére a Dávid Ibolya féle CD. Szeptemberben Dávid Ibolya egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra, melyen az UD egyik vezetője illetve Csányi Sándor OTP vezér beszélgetnek. Dávid Ibolya szerint arról volt szó, hogy valakik adatgyűjtésbe kezdtek ellene, hogy lejárassák. Almássy Kornél MDF-es politikust hozták hírbe a lehallgatások kapcsán. Emiatt szeptember végén ki is zárták a pártból a tisztújításon a pártelnökségért ringbe szálló politikust. Kizárása előtt visszalépett az elnökségtől is. Csányi Sándor és az UD egyébként úgy kapcsolódnak össze - Csányi Sándor szerint - hogy a vagyonvédelmi cég adott helyet az OTP-t is vezető üzletember egyes szervereinek.

A lehallgatásos-megfigyeléses játszma egy kisebb visszhangot kapott harmadik fejezete az egyik internetes levelezőrendszer feltörése. Nyáron derült ki, hogy egy internetes levelezőrendszert valakik feltörtek, hogy onnan adatokhoz jussanak. A nyomozók ebben az ügyben is az UD-nél kezdtek el vizsgálódni. Haditechnikai szakértőt rendeltek ki, mert hacker bűncselekmény miatt nyomoznak, gyanúsított itt sincs.

A kémprogramok és az MDF körüli lehallgatások erős politikai visszhangot váltottak ki. A Fidesz szerint törvénytelenül hallgattak le országgyűlési képviselőket, de nem az UD, hanem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok. A politikusok egymást és ismeretlen tetteseket is feljelentgettek az ügyben.

Olvasóink írták

  • 1. Power 2008. december 31. 18:21
    „Miért újdonság az, hogy kémprogramot találtak a Nemzetbiztonsági Hivatal számítógépein?
    Naponta több kémprogramot talál a víruskeresőm. A "fertőzés" adathordozók útján is terjed.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszter éjjelén is fagyos lesz az idő

Szilveszterkor is borongós, hideg és nyirkos lesz az idő. Csütörtök hajnalban fagypont alatti… Tovább olvasom