Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Összefognak a vasútvonalakért

A szárnyvonalak tervezett megszüntetése Győr-Moson-Sopron megyében a Veszprém–Győr, pontosabban a Veszprémvarsány–Veszprém szakaszt, illetve a Csorna–Pápa közötti vonalat érinti.
A Győr–Veszprém közötti vasútvonal mellett fekvő Bakonyszentlászló polgármestere, Frankó Zoltán és Kancsal Károly körjegyző már egyszer 2004-ben is a tiltakozók élére állt, amikor először felmerült a vonal megszüntetésének terve. A személyszállítás ezen a szakaszon már jó ideje veszteséges, de itt bonyolódott a fenyőfői, illetve szentlászlói bauxitbányákból származó érc szállítása Győr irányába. A bányák piacvesztés miatt leálltak, így a teherszállítás minimálisra csökkent a vonalon. Ugyanakkor Frankó Zoltán polgármester szerint: több település Győr-Moson-Sopronhoz való csatlakozásával az utasforgalom megnövekedett, mivel a bezárt bányákból sokan Győrben, az Audiban, a Rábában, a város nagyüzemeiben tudtak elhelyezkedni, és a bakonyi falvakból a legegyszerűbb közlekedési mód a vasút.
A kirándulók száma pedig továbbra is magas, mind Veszprémből, mind Győrből ezen a vonalon közelítik meg a túrázók a Magas-Bakony vadregényes tájait. Maga a vonal is egyébként műemléki védettség alatt áll, és túlzás nélkül az ország egyik legszebb vasútvonala.
Kancsal Károly körjegyző közölte: most is szervezni fognak tiltakozást, de első lépésben pontosan tájékozódnak a tényleges utasszámról és a tendenciákról. Ugyanakkor megemlítette: a vasúttársaság cinikus módon mindent megtett azért, hogy az utasok száma valóban lecsökkenjen. A járatok menetrendjét úgy alakították ki, hogy Győrben például két perccel lekésik az egyik intercityjáratot, illetve a veszprémvarsányi csatlakozásnál is egy-két perccel később érnek oda az utasok.
A körjegyző elmondta: valószínűleg Zircen tartanak majd egyeztetést az érintett települések, ahova természetesen a MÁV illetékeseit, illetve Kóka miniszter urat is elvárják.
A bakonyi vonal megszüntetése miatt a Reflex Környezetvédő Egyesület koordinálásával a térség több környezetvédő szervezete is tiltakozott, mert úgy ítélik meg, sok kispénzű városlakótól vennék el a hétvégi természetjárás lehetőségét a vonal felszámolásával.
A másik, Csorna és Pápa közötti szakasznál az érintett önkormányzatok egységesen szeretnék, ha a vonalat átadnák a GYSEV-nek, amely azt gazdaságosan tudná üzemeltetni. Erre példa is van már Szombathely és Sopron között. (mti)
(Továbbiak a témában a 6. oldalon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Materazzi beismerte, hogy provokálta Zidane-t

Marco Materazzi beismerte, hogy a vasárnapi labdarúgó világbajnoki döntőben provokálta Zinedine… Tovább olvasom